"Sleepy Land": Posteljina sa čudnovatim aplikacijama za najlepše snove naših najmlađih

"Sleepy Land": Posteljina sa čudnovatim aplikacijama za najlepše snove naših najmlađih

Kada se poklanja bebama i deci, poklanja se isključivo – s ljubavlju. Zato je ručno rađena posteljina ukrašena nacrtanim, isečenim i ušivenim aplikacijama njihovih omiljenih junaka uvek kvalitetan i koristan poklon za babine, krštenja, prve rođendane... Neodoljivom je čine neverovatna estetika i potpuno drugačija estetika, a na našem tržištu je – jedinstvena.

Baš takva posteljina, bade mantili, kecelje, peškiri sa preslatkim medama, ovčicama i raznim likovima iz crtanih filmova, najčešće personalizovani imenom deteta, čine brend Sleepy Land, osmišljen od strane naše sugrađanke Nataše Dubajić. Perfektne linije, gde nijedan končić ne sme da visi, kao i savršeno uklopljene boje, glavna su odlika njenog rada, po kojem je postala prepoznatljiva ne samo u Novom Sadu i drugim gradovima, već i u svim krajevima sveta. A nastao je sasvim slučajno, iz ogromne ljubavi prema deci.


– Moja majka je bila
krojačica, ali mene šivenje nikada nije interesovalo. Završila sam Saobraćajnu školu, a ceo život sam maštala da budem veterinar. Međutim, uvek sam bila "luda" za novorođenim bebama. Kada nam je, jednog dana pre sedamnaest godina, komšinica ponudila stolnjake sa aplikacijama, meni se u glavi automatski stvorila slika takve posteljine za bebe – opisuje Nataša kako je došla na ideju za svoj, sada vrlo uspešan biznis.

Proces njenog učenja započeo je tako što je ona kreirala, a majka šila, no ubrzo je i naša sagovornica savladala ovu veštinu. Bila je veoma uporna dok se nije usavršila i cela ova ideja u potpunosti ju je obuzela. Prve rukotvorine poklanjala je prijateljicama i rodbini za pogodne prilike i to se ljudima jako dopalo. Stoga je Nataša napustila fakultet koji je nikad nije zanimao i podigla kredit kako bi učestvovala na novosadskom Sajmu tekstila 2004. godine, gde je njen štand proglašen za najlepši. Dobila je i poziv za učešće na Sajmu tekstila u Grčkoj, na koji nikada nije otišla, ali joj je to interesovanje ukazalo da je na pravom putu, te da bi hobi trebalo da joj postane posao.


U narednim godinama, posteljinu je radila uz druge osnovne poslove, a kratku pauzu napravila je samo u trudnoći. Kad je njena ćerka Hana napunila godinu dana, počela je da radi u "Elektrovojvodini", pa se dešavalo da sveukupno radi i po 15 sati dnevno. Nakon osam godina,
usudila se da napusti posao koji je važio za siguran, jer se u međuvremenu njen brend počeo razvijati i shvatila je da je to jedino što želi da radi.

– Napravila sam eksperiment, uzela neplaćeno i posvetila se isključivo posteljini. Ubrzo sam bila prenatrpana porudžbinama. To me je uverilo da ćemo od ovog moje dete i ja moći da živimo. Nisam se mnogo reklamirala, najveći deo posla odradili su zadovoljni kupci, koji su dalje pokazivali i preporučivali moje proizvode. U nekom momentu sam otvorila svoju Fejsbuk stranicu i Instagram profil, gde možete pogledati i poručiti moje radove – objašnjava vredna Nataša.


U međuvremena je dobila i novac na gradskom konkursu kao podršku ženama preduzetnicama i registrovala firmu, a radionicu je otvorila
u dvorištu svoje kuće u Petrovaradinu. Prodaja se odvija onlajn, a Nataša ima poveći broj stalnih kupaca. Najviše porudžbina stiže joj iz Beograda i Subotice, ali su njeni neodoljivi ručno rađeni proizvodi stigli i do Švajcarske, Austrije, Nemačke, Španije, Francuske, Italije, Australije, Kanade... Zanimljivo je i da se među malim vlasnicima Natašinih rukotvorina nalaze i deca naših tenisera Janka Tipsarevića i Ane Ivanović.

 


Komplet jedne posteljine podrazumeva
ogradicu, jorgan, navlaku, jastuk, jastučnicu i čaršav, ali Nataša pravi i frotirske prekrivače, peškire za kupanje, singl posteljinu, organizere, bade mantile za decu i odrasle. Naravno, sve je oplemenjeno njenim jedinstvenim aplikacijama, a za njihovu izradu joj treba poprilično truda, rada i vremena, pa je nekada za jednu posteljinu potrebno i do tri dana. Njen ručni rad zasenjuje sve štampane varijante i kupci to veoma cene. Kako bi proširila svoju ponudu, uvela je i bodiće za bebe sa istim motivima kao na posteljini, kao i dečije pidžamice.


Od svega joj je najdraže kada se mališani oduševe njenim proizvodima i bukvalno emotivno vežu za njih.

– Jedna četvoromesečna beba je toliko zavolela svoju posteljinu sa aplikacijama vozića, da je plakala kad god joj skinu da je operu, dok je jedna mala devojčica bila toliko vezana za svoj prekrivač sa pačetom, da su morali da joj naruče isti takav, samo manji, kako bi ga mogla nositi u vrtić – s osmehom priča Nataša, a dodatno se priseća i primera dečačića kojeg su roditelji snimili kako "razgovara" s Mikijem sa svog prekrivača i taj simpatični snimak joj prosledili.


Pored onih koji kupuju poklone, među njenim mušterijama nalaze se i trudnice koje pripremaju stvari za prinovu. Neretko se dešava da dobije i specijalne porudžbine, kao što je želja jednog tate da cela dečija soba bude u stilu pirata, te je on oslikao zidove i kupio razne detalje, a Nataša je odradila svoj deo.

Njena želja je da dobije sertifikat starih zanata, a veruje da će joj se za koju godinu u ovom poslu pridružiti i ćerka Hana, koja već sada pokazuje veliko interesovanje za mamine originalne kreacije.

Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Oceni vest:
16
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ALEKSANDRA MARKOVIĆ

  pre 1068 dana i 19 sati

  Poštovana,
  MOLIM VAS da mi se javite.
  Hirno mi je potrebna posteljina za dečiji krevetac sa likom Grinch-a iz crtanog filma.

  Oceni komentar:
  3
  0