Smanjena uračunljivost Novosađanina optuženog za pokušaj ubistva bivše partnerke moguća, ali ne do bitnog stepena

Smanjena uračunljivost Novosađanina optuženog za pokušaj ubistva bivše partnerke moguća, ali ne do bitnog stepena

U novosadskom Višem sudu juče je nastavljen glavni pretres protiv Novosađanina S. B. (46), okrivljenog za pokušaj teškog ubistva i krivično delo zlostavljanja i mučenja počinjenih lane prema njegovoj bivšoj emotivnoj partnerki (42), koja je u međuvremenu preminula.

On je na otvaranju pretresa u julu izjavio da je svestan dela pokušaja teškog ubistva, ali da nije hteo da je ubije, a da drugo delo ne priznaje, uz tvrdnju da je nije mučio. Optuženi se tada prisetio svega, sem samog ubadanja, dok je u prethodnom postupku nakon događaja, pred tužiocem imao u sećanju znatno više detalja i to drugačijih od ovih koje je u julu izneo. Tada je ispričao da se seća da je "izbušio" velikim kuhinjskim nožem u njenom stanu S. S. i sebe, a posle toga ničega.

Sudski veštak za psihijatriju dr Milijana Dražetin koja je sačinila nalaz i mišljenje, kazala je juče da je okrivljeni mentalno zdrava, zrela i samosvesna osoba, te da je mogao da spreči to do čega je došlo. Ocenila je da afekat besa i ljutnje mogao dovesti do izvesnog sniženja praga tolerancije, smanjiti uračunljivost, ali ne do bitnog stepena. Radnja optuženog je bila afektivno impulsivna, ali delom je mogla biti i smišljena, navela je ona, a prenosi "Dnevnik".

Stručni savetnik odbrane dr Živko Vlaškalić smatrao je juče da je u inkriminisanim momentima okrivljeni posle psovanja, uvreda i pretnji mogao biti u pretežno afektivno-impulsivnom afektu besa i ljutnje jakog inenziteta, što bi dovelo do destabilizacije njegove ličnosti i ispoljavanja agresivnosti, afekta jakog intenziteta.

Ovo bi mogao biti razlog njegovog delimičnog nesećanja o bitnim detaljima. On je tada mogao biti smanjeno sposoban da shvati značaj dela i da upravlja svojim postupcima u bitnom stepenu, a brojnost povreda ukazuje na intenzitet afekta – ocenio je ovaj stručnjak iz Sombora.

Svedok Sanja I. kazala je da je, sad pokojna, oštećena imala jako velike traume i da se stoga nije ni sećala te noći kada je izbodena.

Išla je često u Urgentni centar zbog jakih bolova. Izvađeni su joj slezina i bubreg, sva je bila isečena, a rane nisu zarastale kako treba, čak je bila je u veštačkoj komi tri sedmice. Vratila se iz bolnice puno mršavija, pa je morala mama da je pridržava i pruža negu –izjavila je juče Sanja I.

Dodala da je S. S posebno klonula duhom nakon što joj je jedan policijski inspektor rekao da će okrivljeni posle svega biti blago osuđen.

"Dnevnik" podseća da je u početku dokaznog postupka, S. B. kazao da je 10. jula prošle godina došao na poziv svoje partnerke u njen stan na Adicama i da je nju zatekao u veoma lošem stanju, fizičkom i psihičkom, slabu i izobličenu. To, navodno, nije bila retkost da ona usled anemije pada i povređuje se. Naveo je da joj je tom prilikom "opalio" jedan ili dva šamara da bi se smirila, pa joj je predložio da je vodi u Urgentni centar, što je ona prvo odbila, a zatim i prihvatila. Sutradan je, navodno, došao da vidi kako je prošao pregled.

Po optužnici, okrivljeni je 10. jula prošle godine zlostvaljao S. S., vređao joj dostojanstvo, omalovažavao je i bio prema njoj nasilan i agresivan, stezao je rukama oko vrata i udario je tako da je pala i povredila se. Pri tome joj je govorio: "Ili ćeš biti moja ili ničija". Sledećag dana, on joj je u opisanoj situaciji nožem sa sečivom od 20 centimetara zadao tri ubodne rane i naneo joj povrede opasne po život, nakon čega je sebe ubo dva puta i takođe zadao ubode opasne po život, navodi se u optužnom aktu koji zastupa zamenik Višeg javnog tužioca Ksenija Bašić.

Nastavak pretresa zakazan je za 14. februar naredne godine, kada će se ispitati veštak za sudsku medicinu.

Oceni vest:
0
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan