Srbija na 41. mestu u svetu po spremnosti za epidemiju

Srbija na 41. mestu u svetu po spremnosti za epidemiju

Na listi od 195 zemalja sveta po spremnosti da odgovori na pandemiju ili epidemiju, Srbija se nalazi na 41. mestu, pokazalo je istraživanje Global Health Security Index (GHS).

Po spremnosti Srbija ima skor 52,3, dok je prosečan GHS 40,2, i nalazi se u kategroiji "više spremnih" zemalja za odgovor na eventualnu epidemiju. Tri najspremnije zemlje sveta jesu Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Holandija, dok su najmanje spremne Severna Koreja, Somalija i Ekvatorijalna Gvineja, prenosi "Danas". Slovenija se nalazi na 12,  a Hrvatska na 38. mestu. Iza Srbije su Crna Gora na 68, Bosna i Hercegovina na 79. i Severna Makedonija na 90. mestu. Istraživanje je pokazalo da ukupno međunarodna pripremljenost na epidemije i pandemije  je još uvek slaba, a nijedna zemlja nije potpuno spremna za epidemije i pandemije.

Indeks je analizirao nivoe pripremljenosti  usresredivši se na to imaju li države odgovarajuće alate za borbu s epidemijama velikih razmera, s rezultatima izmerenim na skali od 0 do 100, gde je 100 najviši nivo pripravnosti. Pitanja GHS indeksa, njih 140, organizirano je u šest kategorija: prevencija, rana detekcija i izveštavanje, brz odgovor, zdravstveni sistem, usklađenost s međunarodnim normama, rizično okruženje. Budući da zarazne bolesti ne poznaju granice, sve zemlje moraju dati prednost i iskoristiti sve sposobnosti potrebne za sprečavanje, otkrivanje i brzo reagiranje na hitna stanja u zdravstvu. Svaka zemlja takođe mora biti transparentna u pogledu svojih mogućnosti, kako bi uverila svoje susede da može sprečiti da izbijanje zaraze postane međunarodna katastrofa.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan