Studentski protest "1 od 5 miliona" u NS: Pokušaj "kontramitinga" funkcionera studentskih organizacija

Studentski protest "1 od 5 miliona" u NS: Pokušaj "kontramitinga" funkcionera studentskih organizacija

Nakon što je danas grupa studenata predvođena predsednicom Studentskog parlamenta i studentom prorektorom Univerziteta u Novom Sadu predala Pokrajinskom javnom servisu spisak svojih zahteva, usledio je brz odgovor studenata-protestanata na Fejsbuk stranici "1 od 5 miliona Novi Sad".

Studentski protest "1 od 5 miliona" konstatuje da "današnji dolazak funkcionera studentskih organizacija u sedište Radio-televizije Vojvodine predstavlja dosadan performans, smišljen i organizovan na istom mestu kao i onaj jučerašnji ispred sedišta Radio-televizije Srbije u Beogradu. Reč je o svojevrsnom 'kontramitingu' i providnom pokušaju difamacije studentskog protesta "1 od 5 miliona", te pukom izvršavanju režimske propagandne agende". Na zahtev funkcionera studentskih organizacija da mediji u izveštavanju o protestima "1 od 5 miliona" u Novom Sadu "depolitizuju studente", studenti koji učestvuju u protestima odgovaraju da je on "potpuno besmislen i kao takav ne zavređuje nikakav komentar, a njihova tvrdnja da u protestima ne učestvuju studenti – potpuno je izmišljena".

- Takođe, niko nikad nije rekao da naš protest organizuje Studentski parlament ili student prorektor, pa oni danas u RTV-u nisu ni imali šta da demantuju. Štaviše, oni su svojom apologijom režimu direktno i grubo prekršili osnivačke akte organizacija koje predstavljaju budući da u tim aktima eksplicitno piše da se ne bave politikom – kažu studenti koji učestvuju u protestima "1 od 5 miliona" u našem gradu.

U svom saopštenju na Fejsbuk stranici "1 od 5 miliona Novi Sad" oni izjavljuju da je akademska zajednica  važan integralni deo društva i da se od "studenata  upravo očekuje da se aktivno uključe u sve one procese za koje smatraju da ce doneti bolju budućnost čitavom društvu".

- Naš protest je studentski jer ga organizuju i u njima učestvuju studenti. Takav protest nazvati studentskim nije politizacija već nazivanje stvari pravim imenom. S druge strane, pravi naziv za ono što smo danas videli i čuli ispred RTV-a je partijski klijentelizam. Zbog partijskog klijentelizma koji je razorio naše društvo, između ostalog, protesti '1 od 5 miliona' su i pokrenuti. Oni koji su danas došli u RTV ne predstavljaju studente već svoju stranku u čije ime su i zaposeli mesta u formalnim studentskim organizacijama i od koje sutra očekuju posao, položaj i privilegije. Studenti koji čine studentski protest "1 od 5 miliona" predstavljaju sebe i hiljade svojih vršnjaka koji znaju da im ova vlast neće ništa pružiti. Studenti u protestu žele da ostanu u svojoj slobodnoj zemlji i da ne dožive sudbinu stotina hiljada mladih ljudi koji su morali da pobegnu od idola i nalogodavaca onih koji su danas izveli svoj igrokaz ispred RTV-a – završavaju svoj odgovor predstavnicima studentskih organizacija.

Podsećamo da se od 22. februara, svakod petka od 17 časova, studenti Univerziteta u Novom Sadu okupljaju pored fontane kod doma "Slobodan Bajić" i organizovano idu ka Pozorišnom trgu gde se priključuju demonstracijama "Jedan od pet miliona".

Oceni vest:
6
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dobrosav

  pre 1341 dan i 6 sati

  Kome su ovi likusi bitni osim sebi samima? Pišite o stvarima koje zanimaju prosečne Novosađane.

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Neoplanta

  pre 1341 dan i 2 sata

  Student (ni)je zapalio žito!

  Oceni komentar:
  0
  1