Studentski protest "1 od 5 miliona" u NS: Pokušaj "kontramitinga" funkcionera studentskih organizacija

Studentski protest "1 od 5 miliona" u NS: Pokušaj "kontramitinga" funkcionera studentskih organizacija

Nakon što je danas grupa studenata predvođena predsednicom Studentskog parlamenta i studentom prorektorom Univerziteta u Novom Sadu predala Pokrajinskom javnom servisu spisak svojih zahteva, usledio je brz odgovor studenata-protestanata na Fejsbuk stranici "1 od 5 miliona Novi Sad".

Studentski protest "1 od 5 miliona" konstatuje da "današnji dolazak funkcionera studentskih organizacija u sedište Radio-televizije Vojvodine predstavlja dosadan performans, smišljen i organizovan na istom mestu kao i onaj jučerašnji ispred sedišta Radio-televizije Srbije u Beogradu. Reč je o svojevrsnom 'kontramitingu' i providnom pokušaju difamacije studentskog protesta "1 od 5 miliona", te pukom izvršavanju režimske propagandne agende". Na zahtev funkcionera studentskih organizacija da mediji u izveštavanju o protestima "1 od 5 miliona" u Novom Sadu "depolitizuju studente", studenti koji učestvuju u protestima odgovaraju da je on "potpuno besmislen i kao takav ne zavređuje nikakav komentar, a njihova tvrdnja da u protestima ne učestvuju studenti – potpuno je izmišljena".

- Takođe, niko nikad nije rekao da naš protest organizuje Studentski parlament ili student prorektor, pa oni danas u RTV-u nisu ni imali šta da demantuju. Štaviše, oni su svojom apologijom režimu direktno i grubo prekršili osnivačke akte organizacija koje predstavljaju budući da u tim aktima eksplicitno piše da se ne bave politikom – kažu studenti koji učestvuju u protestima "1 od 5 miliona" u našem gradu.

U svom saopštenju na Fejsbuk stranici "1 od 5 miliona Novi Sad" oni izjavljuju da je akademska zajednica  važan integralni deo društva i da se od "studenata  upravo očekuje da se aktivno uključe u sve one procese za koje smatraju da ce doneti bolju budućnost čitavom društvu".

- Naš protest je studentski jer ga organizuju i u njima učestvuju studenti. Takav protest nazvati studentskim nije politizacija već nazivanje stvari pravim imenom. S druge strane, pravi naziv za ono što smo danas videli i čuli ispred RTV-a je partijski klijentelizam. Zbog partijskog klijentelizma koji je razorio naše društvo, između ostalog, protesti '1 od 5 miliona' su i pokrenuti. Oni koji su danas došli u RTV ne predstavljaju studente već svoju stranku u čije ime su i zaposeli mesta u formalnim studentskim organizacijama i od koje sutra očekuju posao, položaj i privilegije. Studenti koji čine studentski protest "1 od 5 miliona" predstavljaju sebe i hiljade svojih vršnjaka koji znaju da im ova vlast neće ništa pružiti. Studenti u protestu žele da ostanu u svojoj slobodnoj zemlji i da ne dožive sudbinu stotina hiljada mladih ljudi koji su morali da pobegnu od idola i nalogodavaca onih koji su danas izveli svoj igrokaz ispred RTV-a – završavaju svoj odgovor predstavnicima studentskih organizacija.

Podsećamo da se od 22. februara, svakod petka od 17 časova, studenti Univerziteta u Novom Sadu okupljaju pored fontane kod doma "Slobodan Bajić" i organizovano idu ka Pozorišnom trgu gde se priključuju demonstracijama "Jedan od pet miliona".

Oceni vest:
6
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dobrosav

  pre 300 dana i 1 sat

  Kome su ovi likusi bitni osim sebi samima? Pišite o stvarima koje zanimaju prosečne Novosađane.

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Neoplanta

  pre 299 dana i 21 sat

  Student (ni)je zapalio žito!

  Oceni komentar:
  0
  1
zagađenje novorođenčad raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana isključenja struje zagađenje vazduha novosadsko porodilište Isključenje struje elektrovojvodina matičar novi sad astrologija bez vode jkp lisje betanija magla dnevni horoskop isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja horoskop horoskopski znaci servisne informacije novi sad kural zodijak JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad isključenja sremska kamenica klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe