Subvencije poljoprivrednicima za nabavku novih traktora

Subvencije poljoprivrednicima za nabavku novih traktora

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović saopštio je da je danas raspisan javni poziv za kupovinu traktora snage do 60 kW.

On je rekao da je reč o traktorima koji su sklopljeni u Srbiji, kao i da država daje pola novca za njihovu kupovinu. Nedimović je naveo da će konkurs biti otvoren do 29. maja.

Mislim da je to dobra mera koja će pomoći srpskim poljoprivrednicima, s obzirom da 85 odsto njih ima traktore koji su do 60 kilovata – rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, to je važno i za srpsku industriju jer se traktori ne uvoze, već se koriste resursi koji su sklopljeni u Srbiji, prenosi RTV.

Detalji konkursa

Kako saznaje "Nova ekonomija", najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara. Traktor mora biti namenjen za izvođenje poljoprivrednih radova u primarnoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji. Snaga motora traktora  mora biti do najviše 60 kilovata (kW) i traktor mora biti proizveden u Srbiji ili da ga dobavljač uvozi u rastavljenom stanju i sklapa na svojim proizvodnim linijama u Srbiji. 

Podsticajima se ne nadoknađuju porezi, uključujući i porez na dodatu vrednost, carinske, uvozne i ostale administrativne takse, troškovi bankarske provizije, osiguranja i registracije traktora, nabavka priključka za izvođenje radova itd.

Pravo na podsticaje ostvaruje lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava. 

Detaljnije o konkursu možete pročitati OVDE.

Izvori: RTVNova ekonomija

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan