Sve više otkazanih letova, evo šta su razlozi

Sve više otkazanih letova, evo šta su razlozi

Avio-industrija širom sveta ponovo se našla u nezavidnoj situaciji pa je samo u poslednjih nedelju dana odloženo ili otkazano na hiljade letova.

Urednik vazduhoplovnog portala "Tango six" Petar Vojinović kaže da je više razloga za otkazivanje letova, a među kojima su kolaps potražnje i otpuštanje zaposlenih u avio-industriji do kojih je došlo zbog pandemije korona virusa.

I da nije korona, letnja je sezona i sada se najviše leti. Ovaj i sledeći mesec su pik i u tom vrlo kompleksnom lancu avio-saobraćaja, koji se sastoji iz mnogo karika, ako jedna izostane to kaskadno utiče na sve ostale – rekao je Vojinović za Tanjug.

On je pojasnio da je drugi, mnogo bitniji razlog nastao je kao posledica pandemije korona virusa jer je za dve godine cela avio industrija doživela kolaps potražnje od gotovo 80 odsto, što je za posledicu imalo otpuštanje ljudi.

Podsetio je da su osim pilota, stjuardesa, kontrolora leta u avio industriji zaposleni i ljudi koji rade na šalterima, ubacuju kofere u avione, skeniraju ručni prtljag...te da su sve to specifični poslovi koji nisu teški, ali nisu odmah nadoknadivi kao na primer radnici u kafićima i restoranima.

S tim u vezi, kao primer je naveo let Beograd–London koji je Er Srbija otkazala, obavestivši putnike da je sa aerodroma u Londonu javljeno da neće moći da opsluže avion, to jest da kada avion sleti neće moći da izbace prtljag i urade neophodne stvari.

Sve uradite kako treba, imate radnike za opsluživanje aviona...imate sve, ali udare munje i gromovi i ne možete da punite avione gorivom, a ako se to punjenje odloži, odloži se ceo let – objasnio je Vojinović.

Između ostalog, obrazložio je i nedavno otkazivanje leta Er Srbije za Tivat.

Tivatski aerodrom ne radi noću. Ako poletite i sletite nakon zalaska sunca, nećete moći da sletite i zato otkažete let tako da ima tu zaista dosta faktora – kazao je Vojinović.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan