Svečano otvoreno 51. Brankovo kolo, laureati Mira Banjac i Bratislav Milanović

Svečano otvoreno 51. Brankovo kolo, laureati Mira Banjac i Bratislav Milanović

"Velika povelja Brankovog kola" uručena glumici Miri Banjac, a "Statueta Branka Radičevića" pesniku Bratislavu Milanoviću.

Pola stoleća od osnivanja Brankovoga kola (1972), svečano je obeleženo u Karlovačkoj, najstarijoj srpskoj gimnaziji, u Sremskim Karlovcima, sa bogatim pesničkim, dramskim i muzičkim programom. Obeležavajući 175. godišnjicu štampanja prve knjige Brankovih pesma u Beču (1847), ovogodišnje, 51. Brankovo kolo besedom o Radičevićevom delu otvorio je ugledni pesnik Bratislav Milanović nazvavši pojavu Branka Radičevića "oluja nad Fruškom gorom".

Milanović je pored ostaloga istakao: "Branko je bio dar srpskom narodu kakav se dobija samo jedanput u čitavoj jednoj epohi. Od objave njegovih pesama, u istoriji srpske poezije vreme počinje drukčije da se računa: poezija pre Branka i poezija posle Branka. Bilo je i pre njegove pojave nagoveštaja da će se u srpskoj poeziji nešto promeniti. Kao oblaci koji se skupljaju pred oluju, dugo su se skupljali pesnici koji su smatrali da treba pisati na narodnom jeziku. Ali, grom koji je iz tih oblaka udario, zvao se – Branko. Prave promene doneo je on: njegov dar, njegova strast prema poeziji i ljubav prema narodnom jeziku, njegova hrabrost pre svega."

JEDNOGLASNO: Miri Banjac "Velika povelja Brankovog kola"

Na Svečanom otvaranju 51. Brankovog kola slavnoj glumici Miri Banjac uručena je "Velika povelja Brankovog kola" za životno delo, za uzvišenu saradnju tokom proteklih decenija u Sremskim Karlovcima i na Stražilovu, "za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića". U desetoj deceniji svoga života, legendarna glumica Mira Banjac, u božanskoj snazi svoga talenta, zahvaljujući na visokom priznanju, nadahnuto je i uzbuđeno govorila stražilovske Brankove stihove prisećajući se ranijih nezaboravnih nastupa na Brankovom kolu u proteklih pedeset godina.

U pesničkom delu programa, u blokovima, nastupili su vrsni pesnici raznih generacija i poetika: Boško Suvajdžić, Laslo Blašković, Dragica Stojanović, Goran Labudović Šarlo, Julija Kapornjai, Jelena Vujanović, Dragana Lisić i Tamara Rehner, mahom raniji dobitnici nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke" i "Stražilovo". Kao i svake godine, njihovo prisustvo u Karlovačkoj gimnaziji predstavlja epicentralni smisao Brankovog kola tokom obeležavanja uspomene na život i delo večito mladog pesnika Branka Radičevića koji se tu, s bratom Stevanom, školovao od 1835. do 1841. godine..

Mladoliki i puni ispiracije za Branka i Karlovce, nastupili su Hor i ansambl novosadske Zmaj-Jovine gimnazije, sa dirigentom Jovanom Travicom, izvodeći dva puta himnu "Brankovo kolo" kompozitora Svetolika Pašćana Kojanova i "Srpkinju" Isidora Bajića iz opere "Knez Ivo od Semberije" koju je kao istorijsku dramu napisao Branislav Nušić.

Operska pevačica Vesna Aćimović u klavirskoj pratnji Maje Grujić pevala je antologijsku Brankovu pesmu "Devojka na Studencu, a mlada glumica Danica Petrov govorila čuvenu Radičevićevu pesmu "Ukor".

Poseban događaj beše nastup Vesne Čipčić koja je ozareno kazivala poemu "Kikinda" Miroslava Antića, nadomeštajući time dvogodišnje neodržavanje "Antićevih dana" u Novom Sadu". Ova čuvena glumica istakla je u Brankovom kolu da je oduševljeno učila od Mire Banjac kako se govori poezija, to jest upijala na Stražilovu ranijih godina kako Mira govori Mikinu poemu "Vojvodina".

Predsednik Brankovog kola, Nenad Grujičić, istakao je da ovakvo svečano otvaranje 51. Brankovog kola i program cele manifestacije koja će trajati do 19. septembra, zaceljuju i leče napaćene ljudske duše u vremenu iracionalnih i predapokaliptičnih događaja otvarajući tako smisao čovekovog boravka pod Suncem što nas bogoliko obasjava..

Sutra na Stražilovu biće položeno cveće i zapaljena sveća na Brankovom grobu, a to će učiniti Božidar Mandić, ovogodišnji laureat nagrade "Stražilovo" za celokupni stvaralački opus. Kod "Brankovog čardaka" i spomenika Branku svečano će biti uručena prestižna nagrada "Stražilovo" mladim pesnicima i održan tradicionalni "Stražilovski miting poezije".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan