SZO: Broj zaražene dece u srpskim školama nije zabrinjavajući

SZO: Broj zaražene dece u srpskim školama nije zabrinjavajući

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji je izjavio da broj zaražene dece u školama u Srbiji nije zabrinjavajući i dodao da treba iskoristiti dobru epidemiološku situaciju da deca idu u školu i druže se s vršnjacima.

Predstavnik SZO u Srbiji Marjan Ivanuša naglasio je da u ovom trenutku nema razloga da se škole zatvaraju i da se deca izoluju. On je naveo da je preporuka SZO, ali i ostalih organizacija, kao što je Unicef, da deca idu u školu ukoliko to dozvoljava epidemiološka situacija, piše “Politika”.

U Srbiji je za prve dve nedelje nastave korona virusom zaraženo 52 učenika od 850.000 đaka u osnovnim i srednjim školama. Ivanuša napominje da taj broj ne znači da su se svi zarazili u školi, jer se oni druže i posle nastave, a moguća je zaraza i unutar porodice.

− Znamo da su deca obolevala i za vreme školskog raspusta, tako da nije to apsolutna brojka. Čak i da su se svi zarazili u školama, to je relativno mali broj, tako da nema razloga za zabrinutost, situacija je dobra. Potrebna je dobra komunikacija između svih - dece, učitelja, roditelja, ali i epidemiologa o primeni epidemioloških mera u školi. Samo tom komunikacijom i saradnjom možemo pronaći najbolje mere koje će zadovoljiti potrebe. Mere koje su trenutno na snazi u školama u Srbiji su dobre i potrebne, a slične su uvele skoro sve evropske zemlje. Prvi cilj tih mera je da se zaštite deca pred širenjem infekcije. Znamo da se virus širi teže među decom nego među odraslima, ali kako je to nova bolest moramo biti pažljivi i pratiti situaciju – rekao je Ivanuša.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan