Tabaković: Poskupljenje kafe sa 239 na 369 dinara je nedopustivo

Tabaković: Poskupljenje kafe sa 239 na 369 dinara je nedopustivo

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da pojedini trgovinski lanci koriste privremeni rast inflacije i neopravdano i veštački podižu cene. Poručila im je da moraju biti svesni da im se to može vratiti kao bumerang.

Tabakovićeva je, odgovarajući na pitanja novinara u Narodnoj banci Srbije, gde je predstavljen novembarski izveštaj o inflaciji, kazala da je 31. oktobra kupila kafu "strong" od 200 grama koja je koštala 239 dinara i pokazala taj račun, navodeći da je posle samo dve nedelje ta ista kafa koštala 369 dinara, prenosi portal B92.net.

Toliko poskupljenje je nedopustivo – naglasila je guvernerka Tabaković.

Kaže da je zatim analizirala cene tog proizvoda u trgovinskim lancima sa njihovih sajtova i utvrdila da se kreću od 234 do čak 374 dinara.

Koriste psihološki momenat i nisu svesni da trenutna korist proizvodi mnogo veću štetu. Oni koji ovako love u mutnom pokušavaju da stvore spiralu inflacije – rekla je Tabakovićeva.

Ističe da pojedini trgovci posmatraju ovu situaciju sa inflacijom sebično i ne shvataju to može da bude "jedan bumerang koji će im se vratiti kroz neopravdano povećanu cenu sirovina", kao i da mogu da ostanu bez kupaca.

Guvernerka je rekla da NBS ne zanemaruje uticaj psihološkog momenta, ali da ga niti potcenjuje niti precenjuje, s obzirom na to da se u centralnoj banci inflacijom bave ljudi koji imaju iskustva sa hiperinflacijom, koju je naša zemlja imala devedesetih godina.

Kako piše portal B92.net, ona je podsetila da je država reagovala i ograničavanjem cene hleba.

Tabakovićeva kaže da se skoro sve zemlje sveta plaše inflacije, pošto je ona kod mnogih veća nego u prethodnim decenijama.

U svim zemljama postoji taj strah, ali važno je ne podlegati panici – rekla je guvernerka NBS i poručila da će centralna banka Srbije učiniti sve da se ne dođe do velike inflacije u našoj zemlji.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lili

  pre 881 dan i 9 sati

  Sve je poskupelo! Za to nemaju pokrice. Lov u mutnom kod nas ništa novo.

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Nema inflacije

  pre 881 dan i 8 sati

  Ma, jok Lili, kakvi poskupelo. Valjda Predsednik zna šta priča. Eno, reče nam uverljivo, da je inflacija do kraja godine samo 3.2%.
  Ihaj, šta ćeš bolje. To znači da je hrana u odnosu na januar samo 3.2% skuplja.
  Na 100 dinara 3,2 dinara.
  Znači samo ti se čini, pričinjava. Valjda Predsednik zna šta govori, a mi ga svi volimo i evo, topimo se od milja. Zbog onih 30+30+20 eura.

  Oceni komentar:
  0
  0