TIODOROVIĆ: "Ništa se ne dešava neočekivano, imaćemo povećanje, imaćemo padove..."

TIODOROVIĆ: "Ništa se ne dešava neočekivano, imaćemo povećanje, imaćemo padove..."

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović kaže da povećanje broja novozaraženih nije neočekivano.

Novi podaci o skoku broja zaraženih, ponovo su uzburkali javnost u Srbiji, a šta zapravo predstavlja nagli skok obolelih? Prema zvaničnim podacima, od ponedeljka do utorka u 15 sati preminulo je dvoje osobe, dok je zaraženo još 326 osoba.

Na pitanje kako to da je juče registrovano više od tri stotine zaraženih i kako da objasnimo taj nagli skok, Tiodorović kaže:

– A zašto mislite da je to naglo kad smo pre toga imali 260. Ništa se ne dešava neočekivano. Imaćemo povećanje, imaćemo padove, pa ćemo opet imati povećanja.

Dodaje i da "ponedeljak nikada ne pokaže pravu situaciju".

– Retko ko vikendom ode da se testira, samo ako mu je baš nužno. Svako ko misli da ima simptome koji liče na pretpostavku korone, a nije siguran, nema temperaturu, ili se ne oseća baš tako loše, kaže sebi da će pregurati vikend i otići kod lekara u ponedeljak. Zato sad odjednom imamo skok, to jest, čini nam se da je odjednom – objašnjava Tiodorović i napominje da mnogi ne žele sebi da kvare vikend, i da zato nema puno testiranja, a ne zato što nema testova.

On napominje i da se ne javljaju svi koji bi trebalo da se jave, ili se javljaju sa malim zakašnjenjem, ili jednostavno smatraju da će ih proći.

– Uglavnom su to mladi ljudi sa dobrim imunitetom, koji se nadaju da će proći sa lakšom kliničkom slikom, ili bez ikakvih znakova. Ali ova brojka nam ne govori da je to sve. Ona samo govori da su to oni od 100.000 slučajeva koji su nam od interesa da ih pratimo. Svi su važni da ih pratimo, ali ovi su od posebnog značaja, jer znači da imaju tegobe. Zbog njihovog zdravstvenog stanja, ali i zbog toga što će oni širiti eventualnu infekciju –  kaže.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan