Trajne vrednosti - Nasleđe i budućnost kulture i umetnosti na jednom mestu

Trajne vrednosti - Nasleđe i budućnost kulture i umetnosti na jednom mestu

Nedelja vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture i izložba "Trajne vrednosti – Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja" otvaraju kapije u petak.

Galerija Matice srpske bila je domaćin konferencije za novinare na kojoj je najavljen program četvrtog dela legatskog programskog luka Kaleidoskopa kulture posvećenog vizulnoj umetnosti koji počinje u petak 24. septembra na Trgu galerija u 20.22 časova. Istom prilikom, najavljenjo je i otvaranje posebne izložbe "Trajne vrednosti – zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja" na kojoj će biti predstavljen izbor od osamdeset od ukupno gotovo četiri stotine radova iz kolekcije sakupljane pet decenija. Izložba će biti svečano otvorena u 18.00 časova takođe u petak 24. septembra, a ulaz će za sve posetioce biti besplatan.


Na konferenciji su govorili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Đorđo Ambrođo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, a prisutnima se obratio i Nemanja Milenković, direktor fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".

Umetnička zbirka DDOR osiguranja je nastajala u realnom vremenu, u saradnji sa aktuelnim umetnicima i kao takva je odraz trenutka i recentne umetničke scene. Izložbom "Trajne vrednosti - Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja" želeli smo da likovnim delima podeljenim u četiri celine ilustrujemo vrednosti za koje se DDOR osiguranje zalaže. Prvi odeljak izložbe, čini izbor predela i pejzaža nazvan Ruralni i urbani ambijenti kao uporišta, dok drugi odeljak obuhvata Prizore kao polazišta za likovna istraživanja. Treći obuhvata raznovrsne teme objedinjene nazivom Mitologija, istorija, fantazija, melanholija. Utemeljenost kompanije u ljudima i danas je vidljiva u poslednjem segmentu izložbe sa nazivom Nosioci ideala – izjavila je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Marice srpske

Naša izložba je manifestacija naših vrednosti – dugoročna, konstantna i predana briga o vrednostima. Svakodnevno, vrednostima naših klijenata, a dugoročno oplemenjujućim vrednostima koje čine društvo u kojem živimo i radimo bogatijim za dela kulture i umetnosti. Zbog toga je naš cilj stvaranje i briga o trajnim vrednostima. Tijana i tim Galerije Matice srpske su bili i jesu potpuno nezamenjiv partner u ovom našem nastojanju. Naročito u želji da zbirku DDOR osiguranja stavimo na raspolaganje javnosti. Posebno smo ponosni na činjenicu da je zbirka nastajala decenijama. Kupujući dela direktno od autora, naša kompanija je direktno pružala podršku umetnicima i njihovom radu. Sve ovo ima još jače značenje danas kada se Novi Sad približava godini “Evropske prestonice kulture”, projekta čiji je, naravno, DDOR osiguranje takođe sponzor i danas zajedno najvaljujemo nedelju posvećenu vizuelnoj umetnosti – rekao je Đorđo Ambrođo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja.

 


U kulturi zajedništva Kaleidoskopa, koju čine ustanove kulture, vaninstitucionalna scena, slobodni umetnici, ali i građani, mi u stvari dobijamo i pete partnere, a to su upravo privredna društva i ko bolji nego DDOR, koji predstavlja važan, identitetski deo Novog Sada. Programi na Trgu Galerija, kojima započinjemo nedelju vizuelne umetnosti u okviru Kaleidoskopa kulture, predstavljaju pilot projekat koji će pokazati kako će ovaj legatski programski luk da funkcioniše i nakon godine titule Evropske prestonice kulture", rekao je direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture – Nemanja Milenković.

Izložba "Trajne vrednosti – Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja" predstavlja odabir osamdeset radova iz mnogo šire kolekcije DDOR osiguranja koja broji blizu četiri stotine dela brižljivo sakupljanih pod krovom ove kompanije više od pet decenija. Izložbom je obuhvaćeno likovno stvaralaštvo šezdeset pet umetnika različitih generacija, od onih koji su prve profesionalne korake pravili u periodu između dva svetska rata, do umetnika koji su se formirali u toku poslednje decenije XX veka i kojima pripadaju prve decenije novog veka. Izložba je nastala kao rezultat dugogodišnje kvalitetne saradnje Galerije Matice srpske i DDOR osiguranja na različitim projektima očuvanja i prezentacije kulturnog nasleđa i predstavlja još jedan segment partnerstva potvrđen kroz Protokol o saradnji dve institucije.

Kaleidoskop kulture je jedan od najvažnijih programskih lukova Evropske prestonice kulture koji obeležava kraj leta u Novom Sadu. U toku pet nedelja promoviše pet umetnosti – arhitekturu, književnost, izvođačku, vizuelnu i primenjenu. Događaji se održavaju širom grada, na neobičnim lokacijama, čime se kultura približava svima i promoviše kultura zajedništva spajanjem institucija kulture, nevladinih organizacija, umetnika i sugrađana, kao i društveno odgovornih kompanija. Kaleidoskop kulture je takođe i legatski projekat, koji će ostati gradu i nakon titularne, 2022. godine. Ovogodišnja nedelja vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture (24-30.9.) biće otvorena na Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti i koje će u budućnosti biti pretvoreno u prostor za negovanje postojećih i stvaranje novih trajnih vrednosti. DDOR osiguranje je zvanično osiguranje projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" i programskog luka Kaleidoskop kulture.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan