Traži se idejno rešenje za skulpturu posvećenu Subi

Traži se idejno rešenje za skulpturu posvećenu Subi

Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" raspisala je javni poziv za idejno vajarsko-arhitektonsko rešenje izgleda skulpture posvećene Mitru Subotiću Subi, pioniru elektronske muzike u Srbiji.

Skulptura će biti postavljena upravo na Subinom platou, na ulazu u Limanski park i to kao zajednička inicijativa Fondacije "Mitar Subotić Suba" i Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".  

Skulptura će upotpuniti umetnički prostor na Subinom platou, na kojem je od ove godine postavljena prva galerija na otvorenom u Novom Sadu, čime je započeta nova praksa izlaganja umetničkih zastava.

Rok za prijave je 7. septembar 2022. godine, najkasnije do 15 časova, a poziv je otvoren za stručnjake iz oblasti arhitekture, primenjene ili likovne umetnosti, čiji će zadatak biti da na kreativan način naprave osvrt na stvaralaštvo velikog umetnika. 

Više informacija o uslovima prijavljivanja i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na sajtu novisad2022.rs u delu Javni pozivi. 

Skulptura će biti postavljena u okviru programskog luka "Druga? Evropa", kada će i drugi programi, poput izložbe "Suba soba", rimejka njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom: The Dreambird te koncerta popularne brazilske pevačice Ceu koja je osvojila tri Latin Gremija i bila nominovana za Gremi u kategoriji svetske muzike, biti posvećeni Subi.  

Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata i pionir elektronske muzike u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture. Sarađivao je s mnogim značajnim imenima, poput Milana Mladenovića, Marine Perazić, Masima Savića, grupa Haustor i La Strada, Bebel Žilberto, Žoao Donato i drugih.

Marina Perazić: Suba je bio baš taj Novi Sad koji sam zavolela davne 1985. godine

Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije u vezi s događajima Evropske prestonice kulture možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nikola

  pre 428 dana i 15 sati

  Moze samo sklonite j.. reflektore sa zastava da ljudi mogu da spavaju nocu a ne da bude upereno u zgrade

  Oceni komentar:
  0
  1