Troškovi veći od prihoda, na hranu i sredstva za higijenu ode pola kućnog budžeta

Troškovi veći od prihoda, na hranu i sredstva za higijenu ode pola kućnog budžeta

Iako su prosečni ukupni prihodi domaćinstava u Srbiji veći su za oko tri i po hiljade dinara u odnosu na isti period lane, u drugom kvartalu ove godine prosečni mesečni rashodi premašili su prosečne prihode.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći deo zarađenog novca građani troše na hranu i bezalkoholna pića, javlja RTV.

Novosađani kažu da za nabavku osnovnih životnih namirnica za obrok četvoročlane porodice svakodnevno izdvajaju po nekoliko hiljada dinara. Pokušavaju da uštede praćenjem akcija u supermarketima, a odnos zarade i potrošnje, prema njihovim rečima, varira od meseca do meseca.

Hrana, piće, sredstva za higijenu i troškovi obrazovanja za one koji imaju decu, neizbežna su opterećenja za budžet svakog meseca, jer se samo za hranu i sredstva za higijenu potroši polovina kućnog budžeta. Međutim, pametnom kupovinom postoje načini da se uštedi bar deo novca, navode u Asocijaciji potrošača Srbije.

Prvenstveno da ne idemo nikad gladni u kupovinu i malu, a ne tako veliku kao što je supermarket, da obavezno imamo spisak, što je još važnije da se držimo istog, da kupujemo na akciji ali one proizvode koji su potrošni, koje znamo da je to nešto za ličnu higijenu, ako je u pitanju hrana nešto što će mu u dogledno vreme dok ne istekne rok i potrošiti – rekla je Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije 

Kolika god da su primanja, za osnovne životne potrebe rashodi su veći, ali ono na čemu svako može da uštedi jesu računi za struju, vodu, kablovsku, mobilni ili internet. Zbog toga posebno treba biti oprezan, kada je u pitanju potpisivanje višegodišnjih ugovora za tu vrstu usluga, dodaju u Asocijaciji potrošača,  a prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Veki

  pre 258 dana i 23 sata

  Pa idite na Kvantas pijacu, tamo je sve jeftinije, jer nema PDV-a, a ima stvarno svasta, od hrane do kozmetike!

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Pantic

  pre 258 dana i 11 sati

  Necu da se zadovoljavam hranom. Imam pun tanjir,genijalno! Da li se zivi da bi jeo? Izgleda da svi radimo 8 sati dnevno samo za hranu!

  Oceni komentar:
  0
  4