TRŽIŠNA INSPEKCIJA: Građani se najviše žale na cene južnog voća i sredstava za dezinfekciju

TRŽIŠNA INSPEKCIJA: Građani se najviše žale na cene južnog voća i sredstava za dezinfekciju

Tržišna inspekcija u proseku dnevno dobije desetak poziva građana koji se žale na povećanje cena pojedinih proizvoda u prodavnicama, najčešće južnog voća, a načelnica te inspekcije Mirjana Damjanović kaže da većina trgovaca poštuje zakon.

– Pokrenuli smo 770 nadzora i većina trgovaca poštuje zakon. Utvrdili smo da je samo 28 trgovaca podiglo cene 44 proizvoda. To je visok procenat poštovanja zakona – rekla je ona.

Napominje da je od uvođenja vanrednog stanja Tržišna inspekcija otvorila kol centar za pritužbe građana i da su do sada imali 1.100 poziva. Na početku je, kako kaže, bilo više prijava dok je sada mnogo manje.

– Građani su se na početku žalili na nedostatke određene robe, da nije bilo maski, sredstava za dezinfekciju, ponegde brašna, šećera, jestivog ulja, sada toga više nema. Dobijamo dnevno desetak poziva i uglavnom se to odnosi na povišene cene limuna, pomorandži, banana i sredstava za dezinfekciju istakla je Mirjana Damjanović za Pink.

Podseća da je država donela odluku o ograničenju cena, odnosno marže, i da se vodilo računa da se tržište održi, da bude snabdeveno, a da cene ne skoče.

Ističe da uvozne cene robe, kao što je južno voće, diktiraju cenu u prodavnicama, ali da se pokreću postupci nadzora kako bi se videlo da li trgovci poštuju odluku o ograničenju cena.

Kako kaže, za one koji ne poštuju zakon i kod kojih se utvrdi prekršaj, predviđena je kazna od 500.000 do dva miliona dinara za pravno lice, od 50.000 do 500.000 za preduzetnika. Predviđena je i mera zabrane obavljanja delatnosti i javnog izricanja presude.

– To je veći problem za trgovca nego ovo što će platiti kaznu – navela je Damjanović.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan