U četvrtak ističe rok privrednicima da se prijave za treći paket pomoći

U četvrtak ističe rok privrednicima da se prijave za treći paket pomoći

Poslodavci koji nameravaju da koriste pomoć države od aprila (polovinu neto minimalca za svakog zaposlenog) moraju da se elektronski prijave u Poreskoj upravi najkasnije 25. marta i da izaberu poslovnu banku preko koje će im biti uplaćen novac.

Bez toga, kako je ranije najavljeno iz Ministarstva finansija, njihovi zaposleni neće imati pravo na pomoć.

Navedena izjava mora da se daje svakog meseca, pred početak očekivane isplate, a od te obaveze izuzeti su samo preduzetnici poljoprivrednici koji su se opredelili za isplatu lične zarade.

Poslodavci koji imaju više otvorenih računa kod poslovnih banka, imaju rok do sutra da se, putem elektronskog servisa Poreske uprave, izjasne u kojoj banci žele da otvore poseban kovid račun. 

Poreska uprava, preko Uprave za trezor, dostavlja Narodnoj banci Srbije (NBS) podatke o poslodavcu u elektronskom obliku, na osnovu kojih odabrana banka otvara kovid račun. 

Banka je dužna da otvori taj račun u roku koji utvrdi NBS, a najkasnije do 31. marta ove godine. Otvaranjem kovid računa ne stiče se automatski pravo na direktna davanja – kažu u Poreskoj upravi Srbije, a prenosi "Nova ekonomija".

Važno je da poslodavac odobrenu novčanu pomoć preusmeri isključivo na tekuće račune svojih zaposlenih. 

U Ministarstvu finansija ističu da poslodavac ima obavezu da obračuna i plati poreze i doprinose.

Dobijena sredstva ne mogu da se koriste za druge svrhe. Inače, činjenica da država uplaćuje određena sredstva za zarade zaposlenih ne znači i da se na bilo koji način meša u to kolika će biti visina zarade i naknade zarade – objašnjavaju u Ministarstvu finansija.
 

Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan