U četvrtak panel diskusija "Kvadovi u zaštićenim područjima, zašto NE?"

U četvrtak panel diskusija "Kvadovi u zaštićenim područjima, zašto NE?"

Panel diskusija "Kvadovi u zaštićenim područjima, zašto NE" u organizaciji udruženja Fruškać biće održana u četvrtak, 15. aprila, u 19 sati.

Građani će prenos uživo moći da prate na zvaničnoj Fejsbuk stranici organizacije “Fruškać". Na pitanja šta su to zaštićena područja, zašto je važno da takva i ostanu kao i kako smo došli do toga da sve masovnija upotreba kvadova postane goruća tema ekologa i zaštitara odgovaraće Vera Pulen ekolog, Goran Sekulić biolog (WWF Adria) i Dragan Gmizić novinar.

Organizatori tribine upozoravaju da pre nego što kupimo ili iznajmimo kvad i odemo da se vozimo po Fruškoj gori treba da znamo da je vožnja motornim vozilima u zaštićenim područjima zabranjena. Ovaj panel treba da objasni šta su zaštićena područja, zašto su zaštićena i koje su posledice vožnje motornim vozilima po biodiverzitet zaštićenih područja. Takođe, vodiće se razgovor i tome da li naše institucije imaju snage da obezbede sprovođenje i poštovanje zakona u zaštićenim područjima, i koje su to neophodne reforme na koje se čeka.

Vožnja kvadova nije jedini problem nacionalnog parka Fruška gora, pa će se tako na panelu razgovarati i o ostalim problemima zaštićenih područja i parkova, kao što su krivolov, bacanja smeća i stvaranje divljih deponija  i prekomerna seča drveća u zaštićenom pojasu, poručuju organizatori.

Tema zaštite životne sredine kod nas nikada nije bila prioritet, ali ona rapidno dolazi na red jer je sve veća zabrinutosti stanovništva zbog zagađenja naše životne sredine. Zdrava životna sredina, zaštićena područja i vrste su trenutno najveći izazovi čovečanstva za 21. vek, stoji u najavi.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan