U nedelju veliko "finale" festivala "Dobro došli na Naselje"

U nedelju veliko "finale" festivala "Dobro došli na Naselje"

Izložbe, instalacije, promocija Brevijara ulica Novog naselja…

Festival "Dobro došli na Naselje" za svoje osmo izdanje donosi mnoštvo novina, počevši od samog formata i trajanja festivala. Tokom meseca decembra, u organizaciji Novog kulturnog naselja (NKN), Novosađani će tako, na nekoliko lokacija između ulica Braće Dronjak 15 i Bate Brkića 24, sa dvorišne strane, imati priliku da pogledaju nekoliko izložbi, umetničkih instalacija, performansa, ali i prisustvuju promocijama knjiga i drugim sadržajima. Veliko "finale" festivala zakazano je za nedelju, 26. decembar sa početkom u 17 časova.

Program u nedelju počinje otvaranjem Binacikla, novog mesta okupljanja u Novom Sadu.

Inicijativu Binacikl sprovodi neformalna grupa studenata četvrte godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, uz podršku i mentorstvo Novog kulturnog naselja. Članovi neformalne grupe su: Milica Surutka, Sara Agić, Nikola Stojadinović, Predrag Veljković, Sara Dedić i Jelena Ivančević, a inicijativa postoji od septembra 2020. godine.

Nakon njega, u 18 časova sledi promocija knjige "Brevijar ulica Novog naselja".Brevijar obuhvata ukupno 43 ulice na potezu istok-zapad između Bulevara Evrope i Veterničke rampe i sever-jug između Bulevara Vojvode Stepe i Futoškog puta. Uz naziv svake ulice postoji i biografija ličnosti i njen portet ili objašnjenje pojma po kojem je ulica dobila ime. Brevijar ulica "Novog naselja“, jeste prvi pokušaj da istorijski istraži jedan deo Novog Sada, građenog u drugoj polovini XX veka, sa posebnim osvrtom na nazive, koji su u tom periodu davana novosagrađenim ulicama.

Promociju Brevijara, pratiće tribina na kojoj će o radu na ovoj knjizi i njenom značaju za lokalnu zajednicu govoriti autorski tim, Siniša Tucić, Aleksandar Ostojić, Nemanja Nedić i Žarko Gladić. 

Festivalski program, pratiće i izložbe i umetničke instalacije.

Posetioci će tako imati prilike da u Galeriji sa dvorišne strane Braće Dronjak 15 pogledaju izložbu video, vajarskih i foto radova nastalih tokom 4 godine programa "MagiC Carpets", u kom je Novo kulturno naselje ove godine ugostilo češkog umetnika Viktora Vejvodu. Svi zainteresovani, imaće priliku da pogledaju svojevrsnu "biografiju" ovog programa i saznaju kako da uđu u izbor za rezidencijalne programe narednih godina.  

Park "Među brezama", nastao takođe u inicijativi NKN-a i građana ovog dela grada, nastaviće prošlogodišnje tradicije, i ponuditi svoj prostor mladim novosadskim umetnicima. Na ovom mestu će građani moći da se još jednom sretnu sa savremenim i novim umetničkim praksama, lend art i sajtspecifik, svetlosnim i zvučnim instalacijama i performansima, mladih umetnika Veronike Pavlov, Maje Bogdanović, Ivan Nikolovski i Jovana Dugonjić.


Ulaz na sve programe je, kao i prethodnih godina, slobodan.
 

Festivalom "Dobro došli na Naselje" se kreiraju nova mesta, aktiviraju građani i javni protori, gde kulturno-umetnički programi izlaze iz institucija, dolaze građanima "pod prozor" i osnivaju disperzivni Kulturni centar. Njegov značaj ogleda se u podsticaju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog života, prvenstveno građana Novog naselja, a onda i celog grada kroz decentralizaciju kulturnih aktivnosti.


Ovogodišnje izdanje festivala biće prilagođeno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gde će se javni prostori, kao što su park "Među brezama" i novootvorena "Galerija" aktivirati kroz različite umetničke i edukativne sadržaje. Njih će kreirati mladi umetnici iz Novog Sada i okoline, izmešteni iz ateljea u zajednički, svakodnevni prostor zajednice Novog naselja, što je od prvog izdanja festivala 2014. godine i njegov primarni cilj i smisao.

Upravo ovim događajem, Novo kulturno naselje je i započelo svoju inicijativu za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, 2014. godine.

Udruženje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, preko 1200 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan