U Novom Sadu počeo festival "Biserna grana"

U Novom Sadu počeo festival "Biserna grana"

Festival nošnje, nakita i oglavlja ,"Biserna grana" biće održan od 3. do 6 oktobra u Novom Sadu.

"Biserna grana" je po konceptu jedinstveni festival nošnje, nakita i oglavlja koji u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje, sa ciljem da ukaže na značaj očuvanja folklornog nasleđa. Ovaj festival je nosilac EFFE etikete za 2019. i 2020.godinu, koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala (EFA), nosilac projekta "Evropa za festivale, festivali za Evropu".



Organizator Festivala je Кulturni centar "Mladost“ Futog i 2019. godine festival će biti organizovan dvanaesti put. Pokrovitelj Festivala je Grad Novi Sad. Festival je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Ove godine, u okviru Festivala planirano je održavanje večernjeg koncerta etno muzike u Кulturnoj stanici Eđšeg, defile učesnika glavnim gradskim ulicama, revija nošnji u Srpskom narodnom pozorištu i dve izložbe na Trgu slobode.



Cilj festivala je da prezentuje folklorno bogatstvo naše zemlje i zemalja u regionu, da akcentuje značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa kao bitnog obeležja kulturnog identiteta svakog naroda – originalnih nošnji i oglavlja, autentičnih materijala, tehnika izrade i formi nošnji i da prezentuje stare tehnologije u proizvodnji tekstila i izradi nošnji kao i da ukaže na neophodnost izrade novih nošnji - kopija što vernijih originalima. Festival okuplja i povezuje kulturno-umetnčka društva, institucije i pojedince iz zemlje i regiona oko jedne teme – narodne nošnje. Na dosadašnjim Festivalima, nošnje svojih nacionalnih zajednica je prikazalo oko 200 kulturno-umetničkih društava.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan