U ponedeljak protest ispred Vlade Srbije, zaposleni u državnom preduzeću traže isplatu šest zaostalih plata

U ponedeljak protest ispred Vlade Srbije, zaposleni u državnom preduzeću traže isplatu šest zaostalih plata

Zaposleni u preduzeću Železnički integralni transport u ponedeljak 15. aprila u 12 sati protestovaće u Beogradu ispred Vlade Srbije zbog, kako kažu, veoma loše situacije u kojoj se nalazi to preduzeće u državnom vlasništvu, inače ćerka-firma Železnica Srbije.

Miladin Žujović predsednik Sindikalne organizacije ŽIT Beograd, kaže da će oni izraziti svoje nezadovoljstvo zbog višemesečnog neisplaćivanja ličnih dohodaka i zastoja u procesu rada.

Plate nismo dobili već šest meseci. Poslednji put smo primili polovinu ličnog dohotka u oktobru prošle godine i od tada smo u potpunosti bez zarada. Takođe, iako redovno dolazimo na svoja radna mesta posla nema, odnosno bilo ga je, ali u veoma malom obimu. Tražili smo objašnjenje od poslovodstva zašto nema plata i zbog čega preduzeće ne radi i rečeno nam je da klijenti ne žele da nas angažuju za naše transportne usluge. Situacija je izuzetno teška, ljudima to postaje nepodnošljivo i od decembra je preduzeće napustilo četrdesetak radnika. Jednostavno, više nisu mogli da izdrže bez primanja – objašnjava Žujović za Danas.

On dodaje da je u ŽIT-u na svojim radnim mestima ostalo 82 radnika i da su oni odlučni da od nadležnih zatraže rešavanje problema sa kojima se suočavaju.

Država je naš vlasnik. Shodno tome smatramo sa punim pravom da su nadležni u Vladi i resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture adresa na koju treba da se obratimo. Očekujemo da će neko od nadležnih da nas primi i sasluša šta imamo da kažemo. Isto tako želimo da čujemo šta vlasnik planira sa preduzećem. Drugim rečima, da li će ŽIT nastaviti da postoji i da li se eventualno razmišlja o pokretanju socijalnog programa – navodi Žujović.

On objašnjava za Danas da preduzeće faktički ne radi od maja da je terminal ŽIT-a zatvoren, a novi koji se gradi nije završen. Zbog toga posao stoji a radnici ne primaju plate već pola godine.

– Upravo je to razlog koji nas primorava da protestujemo a u tome imamo podršku i naše sindikalne centrale, Saveza samostalnih sindikata Srbije. Takođe, na protestu u ponedeljak priključiće nam se i članovi drugog sindikata aktivnog u preduzeću, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ŽIT-a – kaže Žujović.

Povodom najavljenog protesta i situacije u preduzeću, redakcija Danasa je kontaktirala menadžment Železničkog integralnog transporta, ali do zaključenja izdanja nisu dobili odgovore na postavljena pitanja.

Podsećanja radi, tada u organizaciji Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ŽIT-a. zaposleni u Železničkom integralnom transport protestovali su ispred Vlade Srbije 1. i 2. avgusta i 5. septembra prošle godine zahtevajući isplatu zaostalih zarada, nastavak poslovanja preduzeća pokretanjem terminala u Makišu i završetak novog terminala čija je izgradnja stala, a njegovim puštanjem u rad, kako tvrde radnici, unapredilo bi se poslovanje Železničkog integralnog transporta.

Jedan od zahteva radnika u protestu je bio da direktor Jovica Vasiljević podnese ostavku zbog prekida rada preduzeća, do koga je došlo 22. maja 2023., od kada zaposleni nisu primali plate.

Nakon drugog dana protesta održanog 2.avgusta, Vlada Srbije je smenila direktora Vasiljevića i obećala pomoć kako bi se isplatile zaostale zarade i uplatili porezi i doprinosi na njih. S obzirom na to da je obećanje bilo da će se sve rešiti do 1.septembra ali ipak do toga nije došlo radnici su organizovali novi, treći po redu, protest.

Tek nakon toga je preduzeće od nadležnih dobilo pomoć za isplatu zaostalih zarada.

Radnici u Železničkom integralnom transportu smatraju da tvrdnje o nerentabilnosti nisu tačne jer je preduzeće svih godina poslovanja redovno ispunjavao obaveze prema državi i isplaćivao zarade zaposlenima.

Tvrde da bi se produktivnost ŽIT-a dodatno povećala puštanjem u rad drugog terminala koji je u završnoj fazi izgradnje. ali se sa tim projektom stalo.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • KMET

  pre 41 dan i 3 sata

  Nevolje u Naprednom Raju?
  Inače, ja tu vrstu SNS Vučićevog raja doživljavam kao feudalni poredak.
  U kome smo svi kmetovi, čak i njihovi botovi.
  A jedino pravo donošenja odluka bilo koje vrste imaju samo Vučić i svita.
  Kao Feudalac i vlasnik Srbije, koji može da je rasprodaje po volji i šalje 3000 miliona evra Francuskoj bez konsultacija, odluke Skupštine ili NBS.
  I, šta će na to da kažu vernici SNS-a i ljubitelji Ace?
  Da oni mogu kad hoće, šta hoće i kako hoće?
  E, pa ja kažem da ne mogu!

  Oceni komentar:
  4
  5