U toku sledeće nedelje pojedine službe za katastar počinju da rade u punom kapacitetu

U toku sledeće nedelje pojedine službe za katastar počinju da rade u punom kapacitetu

Svi podaci koji se nalaze u bazama podataka Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) su bezbedni, pouzdani, neoštećeni i zaštićeni, saopštio je RGZ povodom napisa u javnosti o sajber napadu kojem su bili izloženi prošle nedelje.

U ovom napadu su oštećeni određeni delovi sistema koji ne sadrže lične podatke građana i podatke o nepokretnostima, navodi RGZ.

Računarska sabotaža na državnu instituciju izvedena je iz inostranstva korišćenjem virusa tipa Ransomware Phobos, a u porukama koje su stigle kao deo sajber napada za sada nije identifikovana poruka sa zahtevom za otkup, dodaje RGZ na sajtu.

Republički geodetski zavod će u razumnom roku, fazno, u potpunosti povratiti funkcionalnost sistema, zahvaljujući brzom odgovoru timova za IT bezbednost koje čine najbolji domaći stručnjaci iz više institucija i organizacija, kao i renomirani eksperti iz Rusije, Amerike i EU koji su svoje usluge i znanje bez nadoknade stavili na raspolaganje RGZ.

Detaljno i strogo se kontroliše više od 3.000 računara, nekoliko stotina servera i više od tri petabajta podataka, sa tri različita bezbednosna sistema kako bi svi virusi bili očišćeni i da ne bi zaostali ni u jednoj jedinici, što bi omogućilo naknadno aktiviranje daljinskim putem i ponovnu blokadu sistema.

Zbog zaštite podataka i potencijalne opasnosti koja preti tokom podizanja sistema, RGZ neće podleći pritiscima interesnih grupa za promenu redosleda aktiviranja delova sistema, niti prihvatiti kompromise kada je u pitanju zaštita podataka građana Srbije, dodaje se.

Svi podaci kojima raspolaže RGZ su bili javno dostupni od 20. juna preko magistrale državnih organa, a od danas RGZ pušta u rad eKatastar, Digitalna platforma nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka geoSrbija, Katastarski alarm, MojaAdresa, Registar stambenih zajednica, Registar investicionih lokacija, sve mobilne aplikacije, Rest servisi za privredu, servise za preuzimanje podataka, sistem za popis stanovništva i INFO centar.

Što se tiče eKatastra, koji je najčešće korišćen servis RGZ, ističemo da je on pušten u rad sa datumom ažurnosti od 13. jun 2022. godine.

Baza podataka katastra će biti ažurirana kako koja služba bude počinjala rad i bude priključena na sistem.

Trenutno je pilot služba prošla sve bezbednosne i funkcionalne procedure i očekuje se uključivanje ostalih službi širom Srbije u toku sledeće nedelje, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti.

U toku sledeće nedelje planirano je da pojedine službe za katastar počnu da rade u punom kapacitetu i sa strankama, najavljuje RGZ.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan