UBLAŽAVANJE MERA: Izmenjena pravila za putovanja u Evropsku uniju

UBLAŽAVANJE MERA: Izmenjena pravila za putovanja u Evropsku uniju

Savet Evropske unije pozvao je zemlje članice da razmotre ukidanje epidemioloških lista trećih zemalja i pređu na odobravanje ulaska zasnovano isključivo na medicinskoj specifikaciji putnika.

Takođe, pozvao je države članice da ukinu privremeno ograničenje na neesencijalna putovanja u EU za osobe vakcinisane vakcinom koju je odobrila EU ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pod uslovom da su primile poslednju dozu primarne serije vakcinacije najmanje 14 dana i ne više od 270 dana pre dolaska ili su primili buster dozu. 

Članice su pozvane i da ukinu privremeno ograničenje na putovanja za osobe koje su se oporavile od Kovida-19 najviše 180 dana pre putovanja u EU. Preporuka Saveta EU omogućava zemljama članicama da mogu zahtevati PCR test od osoba koje su primile vakcine odobrene od SZO, ali ne i u EU, i da se na njih mogu primeniti dodatne mere karantina ili izolacije, prenosi euronews.rs.

Negativan PCR test pre ulaska u EU mogao bi da bude potreban i za osobe koje su se oporavile od korona virusa kao i za osobe koje su vakcinisane vakcinom odobrenom od EU, ali ne poseduju sertifikat EU ili ekvivalentan sertifikat. Savet EU preporučuje i da se na decu mlađu od 6 godina ne primenjuju nikakve restrikcije, a da oni od 6 do 18 godina u EU mogu da putuju sa negativnim PCR testom.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vasić

  pre 224 dana i 17 sati

  Neka, već su otkrili svoje neofašističko lice, putovaću u Istanbul, Moskvu ili Kairo, što dalje od Četvrtog Rajha koji lažno zovu Evropska unija.

  Oceni komentar:
  1
  4