Ujedinjene nacije uklonile kanabis s liste najopasnijih droga

Ujedinjene nacije uklonile kanabis s liste najopasnijih droga

Komisija Ujedinjenih nacija za lekove izglasala je uklanjanje kanabisa ili marihuane sa liste "najopasnijih droga", što predstavlja istorijsku prekretnicu u dugogodišnjoj borbi za prepoznavanje ove biljke kao važnog leka.

Komisija je tako formalizovala preporuku Svetske zdravstvene organizacije da se kanabis i smola kanabisa uklone sa liste opojnih droga klase IV, koja sadrži destruktivne i smrtonosne supstance poput heroina. Supstance iz klase IV zapravo su potkategorija klase I, što znači da one nisu samo "opasni lekovi", već su navedene kao "posebno štetna i izuzetno ograničena lekovita svojstva". 

– Ovo su dobre vesti za milione ljudi koji koriste kanabis u terapeutske svrhe. Odluka je odraz na rastuće tržište medicinskih proizvoda na bazi kanabisa – navodi se u saopštenju.

Ipak, ova odluka ne znači da UN kanabis ne smatraju problematičnom biljkom. 

Glasanje u sredu označava kraj klasifikovanja kanabisa i njegove smole kao opasne droge, ali će i dalje biti podložna određenim ograničenjima klase I.

Potez UN možda neće imati automatske posledice u načinu na koji svetske vlade vode politiku u kontekstu droga, ali bi mogao dati podstrek u jačanju pravne osnove za prepoznavanje kanabisa kao lekovite biljke.

Trenutno je više od 50 zemalja usvojilo programe za lečenje kanabisom, dok su Kanada, Urugvaj i 15 američkih država legalizovale njegovu rekreativnu upotrebu. Meksiko i Luksemburg su na putu da to učine.

Sjedinjene Države i evropske države bile su među onima koji su glasali za, dok su se Kina, Egipat, Nigerija, Pakistan i Rusija protivile. Kineski delegat rekao je da će, uprkos potezu UN-a, zemlja strogo kontrolisati kanabis "da bi se zaštitila od štete i zloupotreba".

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan