UJEDINJENI PROTIV KOVIDA: Hitno zatvoriti sve neesencijalne delatnosti na najmanje četiri nedelje

UJEDINJENI PROTIV KOVIDA: Hitno zatvoriti sve neesencijalne delatnosti na najmanje četiri nedelje

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) saopštilo je da je u ovom trenutku potrebno zatvaranje svih neesencijalnih delatnosti na period od najmanje četiri nedelje jer se nalazimo u "katastrofalnoj epidemiološkoj situaciji".

Podsećajući da epidemija poprima razmere iz decembra, kao i da je tek 40 odsto celokupne populacije vakcinisano, iz UPK kažu da “ne mogu da ćute”, i dodaju da su u više navrata predlagali koji koraci treba da budu preduzeti.

Njihovo mišljenje je da je u ovom trenutku potrebno da se obustave svi masovni skupovi, zatvore ugostiteljski objekti, kao i da se pređe na onlajn nastavu u potpunosti.

U UPK takođe smatraju da je potrebna obavezna vakcinacija svih radnika u zdravstvu, prosveti, policiji, vojsci, javnim službama…

Oni navode i druge zahteve uključujući i da RTS pokrene obrazovni program čiji bi cilj bio podizanje svesti o značaju vakcinacije, ali i da se obustavi "sistematsko sejanje nenaučnih stavova preko prorežimskih medija", kao i da profesionalna udruženja, odnosno Medicinski fakulteti reaguju na iznošenje takvih neistina od strane svojih članova.

Potrebno je i da Krizni štab preuzme odgovornost za tekući epidemijski talas, poštuje naučna saznanja, bez kalkulacija o političkim efektima preduzetih mera, uz uvažavajnje iskustva drugih evropskih zemalja, čije su protivepidemijske mere pokazale svoju delotvornost – navodi još UPK, tražeći i veći obim testiranja, veću transparentnost podataka o obolelima i umrlima po vakcinalnom statusu, kao i otvorenost državnih ustanova prema javnosti.

Kako kažu, mora se postaviti i "pitanje (krivične) odgovornosti organa i pojedinaca zbog krivičnog dela ponavljanog nepostupanja po zdravstvenim propisima u toku epidemije što se posebno odnosi na lekare na vakcinalnim punktovima koji odvraćaju građane od vakcinacije mimo protokola".

Sve mere koje predlaže UPK pročitajte na njihovom sajtu.

Podsećamo, ranije danas članica Kriznog štaba, virusološkinja Tanja Jovanović, rekla je da je u trenutnim okolnostima potrebno ograničenje rada ugostitelja do 17 časova i da kovid propusnice u ovom trenutku ne mogu da daju potrebne rezultate.

Oceni vest:
5
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan