Ukinute zatvorske kazne čelnicima Metals banke, ponavlja se suđenje

Ukinute zatvorske kazne čelnicima Metals banke, ponavlja se suđenje

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su nekadašnji članovi Upravnog i Izvršnog odbora novosadske Metals banke bili osuđeni na zatvorske kazne, i naložio da im se ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu.

Sud je ovom odlukom usvojio žalbe okrivljenih i njihovih advokata, i zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka ukinuo presudu, objavljeno je na sajtu suda.

Prvostepenom presudom je nekadašnji predsednik Izvršnog odbora bivše novosadske Metals banke Ananije Pavićević (72), osuđen na kaznu zatvora od tri i po godine zbog zloupotreba sa kreditima, koji su odobravani firmama još 2007. i 2008. godine.

Njegovi saradnici osuđeni su na kazne od godinu do tri godine zatvora.

Sedam osoba osuđeno na zatvorske kazne u predmetu Metals banke


"Razvojna banka Vojvodine" u stečaju A.D Novi Sad, koja je dokapitalizacijom nasledila Metals banku, upućena je na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je odustalo od optužbi protiv sina prvooptuženog Dejana Pavićevića, kao i Predraga Lončara.

Postupak protiv njih pokrenut je još 2011. godine.

Optuženi se terete za nezakonito odobravanje kredita novosadskim firmama, što oni negiraju i tvrde da je pozadina rušenja Metals banke "politička priča, čiji je cilj bio nasilna vlasnička transformacija te nekada uspešne banke".

Metals banka je bila jedna od najuspešnijih banaka u koju je Narodna banka Srbije 2008. godine uvela privremene mere, a kasnije je dokapitalizovana i transformisana u Razvojnu banku Vojvodine koja je ugašena pet godina kasnije.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan