UN i SZO preporučuju nošenje maske za decu stariju od 11 godina

UN i SZO preporučuju nošenje maske za decu stariju od 11 godina

Počevši od 12. godine, deca bi trebalo da nose maske svaki put kad ih nose i odrasli, na primer u gužvama, kao način borbe protiv Kovida-19, rekle su UN-ove zdravstvene službe i agencije za prava dece u uputstvima koja su pripremile vlastima.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UN dečji fond (UNICEF) uopšteno nisu preporučivale da deca između šest i 11 godina nose maske, ali to bi se trebalo uzeti u obzir u područjima sa intenzivnom stopom prenosa virusa i u posebnim prilikama poput škola. 

Međutim, postoje situacije kad maske mogu "značajno da smetaju procesu učenja i imaju negativan uticaj na važne školske aktivnosti", rekli su međunarodni stručnjaci koji su skicirali uputstva.

Manju decu ne bi trebalo terati da nose maske, pogotovo zato što ne mogu sama da ih stavljaju i skidaju na pravi način, prema uputstvima koja su objavljena. 

Stručna grupa rekla je da bi deca do pet godina trebala da budu pod stalnim nadzorom ako bi nosila maske. 

Transparentni vizir nudi manju zaštitu od tkanine koja pokriva usta i nos, piše u uputstvima. 

Prema informacijama prikupljenim širom sveta, samo oko jedan do sedam odsto svih slučajeva Kovida-19 su deca i mladi ispod 18 godina. 

Suprotstavljena su istraživanja po pitanju toga da li zaražena deca nose manje, više ili jednaku količinu virusa u poređenju sa odraslim osobama. 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maks

  pre 679 dana i 2 sata

  Ovo je neka sala , nek se jednom dogovore dali treba ili ne da deca nose maske. Samo neznam koji mozgovi diktiraju nevidjenu glupost , Moje skromno misljenje da ovakve izjave izludjuje roditelje za njihovu decu.

  Oceni komentar:
  0
  1