Uređivanje železničkih stanica uz brzu prugu, od NS do Beograda biće 15 novih i rekonstruisanih

Uređivanje železničkih stanica uz brzu prugu, od NS do Beograda biće 15 novih i rekonstruisanih

Završeno je spajanje železničkog koloseka na deonici Stara Pazova–Novi Sad na vijaduktu u plavnom delu Dunava. Deonica je deo nove brze pruge Beograd–Budimpešta, duge oko 184 kilometra.

Nenad Stanisavljević, PR "Infrastrukture železnice Srbije", rekao je za RTS da se uz trasu brze pruge, istovremeno uređuju i sve železničke stanice na toj deonici, a u ovom trenutku na potezu od Beograda do Novog Sada.

Osim brzih vozova i kvalitetne železničke usluge, putnici dobiju i mnogo kvalitetniji ambijent za putovanje, što se postiže uređenjem stanica. Znamo da su u svim gradovima železničke stanice, posebno u manjim mestima, ukras tih mesta. Na ovaj način doprinećemo da se promeni potpuno okruženje mesta železnica, duž pruge od Beograda do Novog Sada, a kasnije do Subotice. Biće, praktično, urađene sve železničke stanice – istakao je Stanisavljević i dodao da je na prvoj deonici od Beograda do Stare Pazove, koju rade kineske železnice i kineski partneri, stepen trenutne završenosti od 75 do 90 odsto, kao i da ceo projekat, u građevinskom smislu, treba da bude završen do kraja godine.

Gost Jutarnjeg programa RTS-a je izjavio da će na deonici od Beograda do Novog Sada biti ukupno 15 novih i rekonstruisanih stanica.

Od toga se stanice Zemun i Batajnica grade kao novi objekti. Od Stare Pazove do Novog Sada imaćemo još dve nove stanice koje se potpuno grade – Sremski Karlovci i Beška – napomenuo je Stanisavljević.

Mere opreza

On je kazao da su u svim stanicima od Beograda do Novog Sada urađeni pothodnici koji olakšavaju putnicima kretanje kroz stanice, a pozvao je i korisnike objekata da ih koriste zbog bezbednosti, a kaže i da je bilo slučajeva da nove stanične zgrade budu išarane grafitima.

– Pozivamo da se to ne dešava – napomenuo je PR "Infrastrukture železnice Srbije".

S obzirom na to da je reč o vozovima brzine do 200 kilometara na sat, on je upozorio sve da, u cilju zaštite, ne prilaze prugama.

– U najvećem delu pruge ti radovi nisu gotovi, ali ne govorimo o staničnom prostoru od Beograda do Novog Sada, gde na velikom delu, duž cele trase postoje zaštitni zidovi od buke, koji istovremeno predstavljaju i fizičku zaštitu. Kod vozova od 200 kilometara na sat ne sme da se dogodi ništa nepredviđeno na pruzi, radi bezbednosti voza i putnika i ostalih učesnika u saobraćaju – rekao je Stanisavljević i istakao da su postavljene zaštitne barijere, s obe strane pruge, koje sprečavaju da neko fizički dođe ili pređe prugu. 

On je izjavio da duž trasa neće biti ukrštanja putnih prelaza.

Svi putni prelazi između Beograda i Novog Sada, a kasnije od Novog Sada do Subotice se ukidaju. Upravo je zato samo na deonicu od Stare Pazove do Novog Sada izgrađeno preko 60 novih objekata – podvožnjaci, nadvožnjaci, koji treba da garantuju bezbednost – dodao je.

Stanisavljević je zaključio da će sve železniče stanice koje su na potezu od Beograda do Novog Sada bite završene do kraja godine.

Radovi na deonici od Novog Sada do Subotice još nisu počeli. Oni se očekuju, a rok za završetak je 33 meseca od početka radova. Sve železničke stanice će biti rekonstruisane – objasnio je u gostovanju na RTS-u.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Samo jedno od mišljenja

  pre 994 dana i 2 sata

  Veoma mi je drago što se rekonstruiše i poboljšava železnički saobraćaj.
  Zašto? Ne mogu vam to ovako javno reći, a ne bi ste mi ni verovali.
  Ali, buduće godine u ovoj dekadi, do 2029-te će vam sve to razjasniti.
  Uskoro će to biti maltene jedini saobraćaj, a Srbija kao raskrsnica istog, veoma bitna.

  Oceni komentar:
  2
  2