Vežbe disanja koje mogu da pomognu obolelima od korone

Vežbe disanja koje mogu da pomognu obolelima od korone

Pojedini pacijenti koji su preležali koronu ispričali su da su u bolnici radili određene vežbe disanja koje su im dosta pomogle.

Dubok uzdah, ruke uvis, duboko udisanje, kratko zadržavanje daha, izdah, spuštanje ruku – glasi jedna od vežbi koja se ponavlja nekoliko puta dnevno i koja se može pročitati u ispovestima osoba koje su pobedile koronu, piše "Blic žena"

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević kazala je da je reč o specijalizovanim vežbama koje izvodi fizijatri specijaliste za respiratorne bolesti i da su one veoma važne za oporavak pacijenata koji boluju od Kovida-19 u okviru respiratorne rehabilitacije.

Tim vežbama se jačaju mišići za disanje koje se tako olakšava, odnosno šire se pluća i ubrzava oporavak ovog organa – objašnjava prim. dr sci. med.Radosavljević za "Blic ženu".

Ona dodaje da treba početi od lakših vežbi pa ići ka onim komplikovanijim mada su sve "veoma jednostavne i nalik joga vežbama za disanje". Ukoliko se primenjuju kod težih pacijenata izvode se u krevetu.

Veoma je bitno da se sa vežbama počne dosta rano. U našim bolnicima se ne primenjuju toliko kod pacijenata sa koronom, samo u pojedinim ustanovama – kaže dr Radosavljević i ističe da ove vežbe odlično poznaju pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća i sa astmom kod kojih su one deo standardne terapije i da postoji ogroman broj takvih vežbi.

Pulmološkinja naglašava da vežbe disanja mogu raditi i zdrave osobe kako bi ojačale pluća, a među onima koje izvode asmatičari nalaze se i sledeće:

Vežba za trbušno (dijafragmalno) disanje broj 1: Lezite na leđa, sa nogama polusavijenim u kolenima (ugao između tela i natkolenica od oko 130 stepeni omogućuje maksimalno opuštanje trbušnih mišića). Dlanove postavite na stomak. Dišite na nos, i pritom podiže stomak. Pri izdisaju, uvucite stomak prema kičmenom stubu.

Vežba broj 2: Početni položaj je kao u prethodnoj vežbi. Prilikom udisanja i podizanja stomaka na gore, pružajte lagani otpor pritiskom dlanova i raširenih prstiju na prednji trbušni zid. Prilikom izdisaja i uvlačenjem stomaka- pojačavanjem pritiska na stomak olakšajte istiskivanje vazduh iz pluća.

Vežba za grudno disanje broj 1: Položaj je kao kod prethodne vežbe, ali su šake dlanovima i raširenim prstima postavljene na prednje, bočne strane grudnog koša. Prilikom udisaja, maksimalno se širi i podiže grudni koš, a prilikom izdisanja grudni se koš opušta.

Vežba broj 2: Položaj je isti kao kod prve vežbe, ruke su opružene pored tela. Pri udisanju ruke se povlače po podlozi do položaja iznad glave (u širini ramena, što znači da se dlanovi ne spajaju) Pri izdisaju ruke se lagano vraćaju u početni položaj.

Pri kraju izvođenja ove vežbe nekoliko puta produbite izdah podižući glavu od tla i gurajući je unapred, uz snažno zatezanje prednjih trbušnih mišića, kaže doktorka za "Ženu".

Vežba broj 3: Kreće se od istog početnog položaja kao kod druge vežbe, ali su šake dlanovima i raširenim prstima ponovo oslonjene na prednje, bočne strane grudnog koša. Pri udisaju ruke se odižu od grudnog koša i opružaju do položaja iznad glave (u širini ramena). Pri izdisanju ruke se vraćaju u početni položaj blago potiskujući rebra ka unutrašnjosti grudnog koša i pojačajavući izdisaj, uz istovremeno podizanje i povijanje glave od podloge prema grudnoj kosti.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan