VIDEO: "Komšije" su stigle! Mladi novosadski talenti snimili film u sklopu Art Kvart – Starta

VIDEO: "Komšije" su stigle! Mladi novosadski talenti snimili film u sklopu Art Kvart – Starta

Mladi Novosađani snimili su film "Komšije" koji je 1. aprila imao svoju premijeru na internetu, dok je premijera filma "uživo" zakazana za otvaranje osmog izdanja filmskog festivala na Novom naselju – "21114" 8. septembra ove godine.

Pandemija nas je zatvorila u četiri zida iza kojih su s druge strane disali nama neretko potpuni stranci, pa se upravo to pitanje, koliko poznajemo svoje komšije i u kakvoj zajednici živimo, izdvojilo kao svima bliska tema i rođena je ideja za film "Komšije" – navodi se uisa poštenju Novog kulturnog naselja.

Film je u petak, 1. aprila imao svoju premijeru na internetu:


Osim teme komšiluka i otuđenosti, iza kulisa on priča priču o mladim talentima za koje je ovo prvi umetnički poduhvat i susret sa magijom sedme umetnosti. Projekat Art Kvart - Start! 2021 bio je podeljen u pet sekcija koje je nakon završetka radionica udružio zadatak da snime film. Polaznici dramske sekcije su glumili, filmska sekcija je režirala i pisala scenario, a produkcijska se bavila organizacijom snimanja. Sekcija dizajna zvuka pridružila je svoje talente u radu na muzici i zvuku filma, a animatorska proizvela kreativnu završnu sekvencu.

Premijera filma uživo, zakazana je za otvaranje osmog izdanja filmskog festivala na Novom naselju - "21114" i to 8. septembra ove godine.

Do bliskog cilja smo stigli, a on je bio da se mladi upoznaju sa audio-vizuelnom produkcijom iz prve ruke i zavole umetničke discipline i poslove. Daljih ciljeva je više i oni zavise od mnogo činilaca, ali bismo voleli da, kao i za mnoge polaznike prethodnih godina, ovo iskustvo bude tek početak i da Art Kvart - Start! umetničkoj i kulturnoj sceni podari nove talente u različitim oblastima. Mnogi od naših polaznika upisali su umetničke škole i akademije, a mi držimo palčeve i pravimo planove za sledeći, ovogodišnji poduhvat – stoji u saopštenju.

Svi zainteresovani mladi od 15 do 20 godina koji u sebi prepoznaju ljubav prema Umetnosti, već sada mogu da nam postave pitanja i da se informišu o ovogodišnjem izdanju Art Kvart - Start! 2022 i prijave na adresu . 

Projekat može da se pohvali osvojenom nagradom Instituta za javno zdravlje Vojvodine – "Moj doprinos zdravlju zajednice 2019". Godine 2018. projekat je ušao u finale i u pet najboljih projekata Evrope na takmičenju koje organizuje mreža za aktivnu participaciju kroz kulturne aktivnosti "Amateo", a iz oblasti amaterskog stvaralaštva. Kroz sedam godina, projekat je održan 8 puta, svake godine u trajanju od 3 meseca i kroz njega je prošlo više od 350 mladih iz Novog Sada i okoline.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra Novo naselje od 2014. do danas uspešno realizovalo 19 festivala, preko 1200 edukativnih i umetničkih radionica i programa, niz volonterskih i humanitarnih akcija, akcija ozelenjavanja, čišćenja i uređivanja javnih prostora kao i nekolicinu međunarodnih projekata.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan