VLADA APV: Pitanje o nacionalnom izjašnjavanju nepotrebno i potpuno neutemeljeno uvedeno u dnevnu politiku

VLADA APV: Pitanje o nacionalnom izjašnjavanju nepotrebno i potpuno neutemeljeno uvedeno u dnevnu politiku

Pokrajinska vlada saopštila je danas na svom sajtu da smatra nedopustivim nametanje, putem izmišljenog društvenog dijaloga, neistinitih odrednica o nacionalnom izjašnjavanju koje, kako se navodi, očigledno zagovaraju ministarka Gordana Čomić i predstavnici "minornih političkih stranaka u Vojvodini".

– Neprijatno je iznenađenje za Pokrajinsku vladu, a verujemo i za poslanike brojnih stranaka u pokrajinskom parlamentu koji bi imali šta da kažu po pitanju nacionalnog izjašnjavanja na teritoriji AP Vojvodine na predstojećem popisu u Republici Srbiji, kao i način na koji je ovo pitanje nepotrebno i potpuno neutemeljeno uvedeno u dnevnu politiku. Svakome je garantovano slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, a regionalna pripadnost ne može, po poznatom komunističkom obrascu, biti zamenjena nacionalnom pripadnošću – navodi se u saopštenju. 

U Pokrajinskoj vladi smatraju da se ministarka Gordana Čomić i drugi učesnici u "takozvanom društvenom dijalogu" prvo moraju upoznati sa istorijskim činjenicama, viševekovnim procesom izgradnje nacionalnog identiteta i posebno činjenicom da politički predstavnici Srba koji žive u Vojvodini dijalog o takvim nepobitnim činjenicama smatraju nepotrebnim, štetnim i uvredljivim.

– Očekujemo i reakciju Vlade Republike Srbije o toku i načinu sprovođenja ovakvih, u najmanju ruku, neutemeljnih namera i stavova – kažu u Vladi APV, te dodaju: 

– Pitanja razgradnje srpskog nacionalnog identiteta neprimereno i neodgovorno se otvaraju kao nerešena pitanja i kao zamena za srpski nacionalni identitet, jer je savršeno jasno da se odrednica Vojvođanin, odnosno Vojvođanka neće, prilikom izjašnjavanja, vezivati za Mađare, Slovake, Hrvate i druge. Zašto u takvim pokušajima učestvuje član Vlade Srbije kada se takvo izjašnjavanje, kao slobodno, može naznačiti u posebnoj rubrici? O kakvom društvenom dijalogu je reč kada se teme otvaraju među istomišljenicima, a debata ne vodi u parlamentima, nego na zatvorenim partijskim sastancima sa kojih dobijamo cinična saopštenja – navodi se na kraju saopštenja pokrajinske vlade. 

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan