VOJVOĐANSKA PARTIJA: "Vojvodina ponižena i utamničena u okove nacionalizma i centralizma državne administracije"

VOJVOĐANSKA PARTIJA: "Vojvodina ponižena i utamničena u okove nacionalizma i centralizma državne administracije"

Najnovije saopštenje koje nam stiže iz sedišta Vojvođanske partije nosi naslov "Ne postoji 'Srpska Vojvodina'", a prenosimo vam ga u celosti.

– Vojvodina je specifična višenacionalna, višekonfesionalna, politička, ekonomska i socio-kulturna celina, nastala na temelju sopstvenog istorijskog razvoja, te procesa integracija i međuuticaja koji su se odvijali u uslovima koji su vekovima bili suštinski drugačiji od uslova u ostalim delovima zemlje. Vojvodina nije nastala na teritoriji Republike Srbije, niti je proizvod decentralizacije Republike Srbije. Vojvodina je ušla u sastav države Srbije na osnovu odluke svojih građana i nije ušla u sastav Srbije kao samostalne države, već u sastav Srbije kao dela složene države u momentu njenog konstituisanja – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (potonje Kraljevine Jogoslavije) 1918. godine, odnosno Federativne narodne Republike Jugoslavije (potonje SFRJ, SRJ i Republike Srbije i Crne Gore) 1945. godine. 

Dakle, kao zaokružena prirodna i istorijska celina, Vojvodina je zajednica ravnopravnih građanki i građana utemeljana na antifašizmu, te kao takva poseduje sopstveni identitet koji čuva i neguje kroz vekove. 

Tačno je i da su Vojvodini i njenim građanima nasilno oduzeta osvojena i stečena prava, prvo  Miloševićevim ustavom iz 1990. godine, a potom i 2006. godine od strane gotovo svih današnjih političkih aktera srbijanske vlasti i opozicije i pored toga što su na dvodnevnom referendumu građanke i građani Vojvodine jasno izrazili svoje protivljenje takvim ustavnim rešenjem iz čega bi se jasno moglo zaključiti da je Vojvodina ponižena i utamničena u okove nacionalizma i centralizma državne administracije republike Srbije. 

I pored svega, AP Vojvodina ima svoju Skupštinu, pokrajinsku Vladu, zastavu i grb, glavni grad, gradove i opštine, građanke i građane koji su brana svakom nacionalizmu, centralizmu i svojatanju Vojvodine. Predstojeći izbori jesu prilika za uspostavljanje novih političkih odnosa u Vojvodini i Mi, Republikanci Vojvodine, od borbe za politički i ekonomski subjektivitet Vojvodine nikada odustati nećemo – kaže se na kraju saopštenja Vojvođanske partije, koje potpisuje predsednik stranke Aleksandar Odžić.

Oceni vest:
11
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan