Vojvođanske NVO: Da li će Srbija odati počast žrtvama genocida u Srebrenici?

Vojvođanske NVO: Da li će Srbija odati počast žrtvama genocida u Srebrenici?

Vojvođanske nevladine organizacije izdale su saopštenje u kojem upozoravaju da se 11. jula obeležava 27. godišnjica genocida u Srebrenici, a da Srbija tokom svih ovih godina nije odala dužnu počast za nevine žrtve stravičnog zlodela koje je počinjeno u njeno ime.

Godine prolaze, a sramota je sve veća, ne samo zbog uloge Srbije u ovom zločinu, već zbog činjenice da postoji višedecenijska jasna tendencija da se on pokušava - uprkos bezbrojnim, sudski utvrđenim činjenicama - minimizirati, relativizovati, osporiti ili jednostavno zaboraviti – stoji u saopštenju.

Nevladine organizacije napominju da se država i građani nikada nisu suočili sa zločinima i zločinačkom politikom devedesetih, već su ih rehabilitovali.

Dodaju da živimo u politički i moralno opustošenom društvu, koje polako, ali sigurno gubi svaku nadu u dostojanstvenu budućnost.

Žalosno je što smo došli u situaciju da Srbijom danas vladaju, i to bezgranično, političari i politike koje su nas devedesetih zasluženo stavili na stub srama, a da sadašnju vlast podržavaju, lukrativno, i mnogi od onih koji su devedesetih bili protiv Miloševića i njegove politike, čak i oni koji su nekada znali dići glas protiv jezivog rata i ratnih zločina – navode NVO.

Organizacije su na kraju izrazile uverenje da će doći trenutak kada će Srbija odati dužnu počast srebreničkim i drugim žrtvama, i 11. juli uvrstiti u kalendar kao datum kada se simbolično odriče devedesetih i određuje prema politici koja je kao očekivano ishodište imala genocid.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija i Građanska akcija Pančevo.

Oceni vest:
0
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naravno

  pre 679 dana i 9 sati

  Oćemo, naravno, čim prestanu da to zovu genocidom.

  Oceni komentar:
  1
  6