VUČEVIĆ: Odgovornim ponašanjem do smanjenja posledica pandemije

VUČEVIĆ: Odgovornim ponašanjem do smanjenja posledica pandemije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se javnosti nakon sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije, a povodom aktuelne epidemiološke situacije.

On je rekao da su donete mere koje bi trebalo da poprave epidemiološku sliku u Novom Sadu. 

Podaci koje smo dobili iz relevantnih institucija i ustanova govore da je situacija u vezi sa Kovidom-19 nestabilna, ali da nije takva da zahteva donošenje rigoroznih mera ili proglašenje vanredne situacije u gradu. Ona se kontroliše pre svega od strane epidemiologa i zdravstvenog sistema, ali zahteva uklјučivanje celokupne javnosti i svih resursa Grada Novog Sada. Važno je da je zajedno obuzdavamo, kako ne bi došlo do eksponencijalnog rasta zaraženih kakav smo videli u drugim gradovima u Srbiji – izjavio je Vučević, a preneo njegov Kabinet.

Takođe je obavestio građane da je u četvrtak bilo 39 novozaraženih i da je to dnevni prosek u kojem se kao grad krećemo.

Od ukupnog broja, čak 91,4 odsto zaraženih nema simptome ili ima blaže oblike obolјenja, dok 8,6 procenata obolelih ima teže oblike infekcije i zahteva posebnu zdravstvenu negu. Obolјeva mahom mlađa populacija, u dobi od 30 do 50 godina, s tendencijom da sve više imamo mladih zaraženih, većinom muškaraca. Očigledno da nam se širenje infekcije dešava na okuplјanjima u zatvorenom prostoru, kao na proslavama i u noćnom životu. Situacija je izazovna, ali savladiva, a uz donete mere i solidarnost svih građana smatram da možemo da kontrolišemo situaciju. Neprikosnoveni cilј nam je očuvanje zdravlјa i života lјudi, ali istovremeno moramo da vodimo računa i o ekonomiji grada. Ne želimo da grad stane, da sve zatvorimo i da dođe do gubitka radnih mesta, jer će nas posledice toga dočekati za nekoliko meseci u vidu ozbilјnih ekonomskih problema.  Apelujem na sve građane Novog Sada da pokažemo još jednom solidarnost i snagu koju smo imali za vreme vanrednog stanja i da dokažemo da možemo kao grad da se vladamo disciplinovano, da budemo odgovorni, da razumemo situaciju i da pomognemo zdravstvenim radnicima da pruže pomoć onima kojima je to najneophodnije, jer su oni proteklih meseci pod najvećim pritiskom – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da su građanima na raspolaganju Kovid ambulante u ulicama Zmaj Ognjena Vuka i Jug Bogdana, kao i na Novom naselјu i u Veterniku.


Na osnovu člana 43. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravlјanju vanrednim situacijama, a u vezi sa Naredbom o proglašenju epidemije zarazne bolesti Kovid-19, Gradski štab za vanredne situacije, na 9. vanrednoj sednici od 3. jula 2020. godine, doneo je naredbu sa novim merama, a u cilju obezbeđivanja zdravstvene bezbednosti građana Grada Novog Sada, navodi se u saopštenju iz Gradske kuće.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan