VUČIĆ NACIJI: Srbija je u izuzetno teškoj situaciji, tektonske promene na svetskoj političkoj sceni

VUČIĆ NACIJI: Srbija je u izuzetno teškoj situaciji, tektonske promene na svetskoj političkoj sceni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je u obraćanju naciji rekao da "ništa više nije isto u svetu, dogodile su se tektonske promene na svetskoj političkoj sceni, Srbija je u izuzetno teškoj situaciji, manje je nego ikada razumevanje za poziciju našeg naroda".

Kriza zbog rata u Ukrajini je nešto što na dramatičan način pogađa Srbiju, istakao je večeras predsednik Aleksandar Vučić koji je preneo da je Srbija suočena sa ogromnim pritiskom u kojem malo ko želi da čuje argumentaciju, malo koga interesuje šta se događalo 1999. godine.

Vučić je, na početku obraćanja građanima, kazao da mu je bilo vrlo teško da sistematizuje ono što je hteo građanima da kaže, dodajući da mu nikada nije bilo teže u poslednjih 10 godina

Rekao je da će predstaviti probleme sa kojima se suočava zemlja, mere koje može da preduzme kao suverena zemlja u zaštiti privrede i potrošača. Ukazao je da nije lako, na uticaj politike na ekonomiju, pritiske kojima je izložena zemlja i svega što tek predstoji.

Od petka kada sam se poslednji put obratio dogodile su se brojne promene, ceo svet je postao drugačiji za samo tri do pet dana. Bukvalno više ništa nije isto. Sve ono što smo živeli do juče, mislili da smo znali, odjednom više ne liči na ono kroz šta prolazimo danas. Dogodile se tektonske promene na svetskoj političkoj sceni – naglasio je Vučić.

Srbija se, prema njegovim rečima, nalazi u izuzetno teškoj situaciji.

Danas manje nego ikada postoji razumevanje za poziciju Srbije, i našeg naroda bilo gde u svetu. Nije pitanje naše principijelnosti, ispravnosti našeg stava, već gotovo neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u veoma tešku situaciju  – kazao je on.

Vučić je preneo da je u proteklih 48 sati razgovarao lično sa brojnim predstavnicima država i institucija.

Ne postoji predstavnik nijedne važnije države da nismo razgovarali sa njim. Lično sam razgovarao sa predsednicom Evropske komisije, predstavnicima EU, SAD, Nemačke, Francuske i drugih zemalja. Razmenjivao sam poruke sa svima oko svih važnijih pitanja, od našeg glasanja za rezoluciju u UN i sankcijama Rusiji – preneo je on građanima.

Srbija je izložena ogromnom pritisku, ističe, u kojem nije pitanje, kako kaže, može li pojedinac nešto da izdrži ili ne, već što se suočava sa činjenicom da malo ko želi da čuje našu argumentaciju, malo koga interesuje šta se događalo 1999.

Zahvalio se predsednici Evropske komisije i predsedniku Evropskog saveta, ali i predstavnicima SAD što su želeli da ga saslušaju jer, kaže, vidi i zna, da njihova javna mnjenja nemaju strpljenja ni trpeljivosti da čuju bilo kakav uravnoteženiji stav od najtvrđe mogućeg protiv Rusije.

Ukazao je da se Srbija danas na sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, ali je istakla da nije ovo prvi rat i sukob, odnosno napad na suverenu zemlju.

Nismo mogli i smeli to da prećutimo – kazao je on dodajući da se u tekstu rezolucije ne pominju bilo kakve sankcije Rusiji.

S naše strane je važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice UN – poručio je Vučić.


Ovo je početak, biće pritisaka, tražiće isključenje Rusije iz UN

Pritisci na Srbiju u narednom periodu biće ogromni, i ne samo to, verujem da je ovo tek početak i da ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg poretka, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da kao neko ko pomno prati politiku i sva zbivanja, gotovo 24 sata, očekuje u narednom periodu nekoliko političkih zamki za Srbiju.

Ne zbog toga što brinu za Rusiju ili Ukrajinu, ne sekira to mnogo neke u regionu, jer oni sve što rade, rade da bi srušili Srbiju – primetio je predsednik Srbije i podsetio da je Priština već iznela zahtev za što brže punopravno članstvo u NATO i da za to već dobila podršku, druge ili treće najmoćnije NATO sile, Turske.

Videli ste to, i ono što mogu da predviđam, da će sledeća inicijativa biti isključenje Rusije iz Ujedinjenih nacija. To bi značilo, a već vidim pojedine inicijative u nekim zemljama, zato to i govorim, kao i zbog onoga što nama sledi i kako to zamišljaju Albanci na Kosovu... Planiraju da na osnovu člana šest Povelje UN u narednim nedeljama povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN – rekao je Vučić.

To, kaže, dalje znači da će uslediti otvoren pritisak na Kinu da dođe do promene Rezolucije SB UN 1244, a posle toga Srbija više nema pravni osnov po kojem bi se pozivala na međunarodno pravo i očuvanje teritorijalnog integriteta, kao danas.

Zatim slede priznanja tzv. Kosova od zemalja NATO i EU koje do sada nisu to učinile.

To je ideja albanskih lobista i to smo već nekoliko puta čuli kako su predstavili različitim međunarodnim predstavnicima. Da li je to moguće ili nije..? Da budem otvoren - uopšte ne isključujem tu mogućnost – rekao je Vučić, dodajući da je za svašta mislio da nije moguće, ali se u prethodna tri, četiri dana uverio da je, ipak, moguće, poput otkazivanja opere Čajkovskog...

Sa druge strane je, ističe u pitanju i ugrožavanje ekonomskog napretka Srbije, ako zemlja bude dalje čuvala svoju poziciju, manjak investicija, odlazak investitora...


Predsednik je istakao da je Srbija u prethodnim danima čuvala svoju poziciju.


Od 13 akata, glasali smo za četiri, za devet nismo mogli da glasamo jer su se te deklaracije značile uvođenje sankcije ili bankarskom sektoru Rusije, ili aviosaobraćaju, ili pojedincima, od Putina, Lavrova, Peskova do drugih. Pridruživali smo se uvek osudi rušenja teritorijalnog integriteta, jer smatramo da je to principijelna, ozbiljna i odgovorna pozicija, koja nije narušavala međunarodno javno pravo – rekao je Vučić.


Timovi za naftu, gas i hranu

Vučić je izjavio da je danas država formirala devet ili deset specijalnih timova zbog aktuelne situacije u svetu i velikog skoka cena, kao i da je pripremljen celokupan program za zaštitu stanovništva i privrede.

Osigurali smo se i trenutno imamo energetske i robne rezerve za više od dva meseca. NIS je, da ne dobijemo više nijedan litar nafte, a očekujemo u narednom periodu, uskladištio toliko da imamo za više od dva meseca – rekao je Vučić.

Poručio je građanima da nema nikakve potrebe za panikom, da se država dobro obezbedila i bolje od drugih.

U narednih 15 dana ćemo napuniti sva naša skladišta "do čepa", što će nas koštati između 100 i 115 miliona evra. Želimo sva skladišta da napunimo, to je roba čija cene neće lako padati – naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da će pozicija Srbije biti još teža u narednom periodu zato što je naša ekonomija bila najbrže rastuća u regionu.

Suočićemo se sa još nekim problemima, mi smo danas ceo dan radili na pripremi celokupnog plana i programa i radićemo i dalje, pošto se događaju neverovatna čuda na svetskom tržištu – rekao je Vučić.


Nećemo da otimamo ono što pripada Rusiji

Vučić je istakao da će Srbija, ako dođe do poremećaja na energetskom tržištu naći najbolje, fer rešenje u kojem ni na koji način ne bi povredila interese ruskih partnera.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li je pomenuo mogućnost nacionalizacije NIS i sličnih preduzeća iz oblasti energije, odgovorio da naravno da nije, već da je rekao da će Srbija izbegavati nacionalizaciju i to što drugi rade.

Nećemo da otimamo ono što pripada Ruskoj federaciji. Nema ni razloga. Ali pratićemo stanje i kako se stvari odvijaju, da li će sve biti normalno sa uvozom nafte i svega. Rafinerija sada radi 24 sata svakog dana – objasnio je on.

Vučić je kazao da su nacionalizacija i konfiskacija najgore stvari koje država može da uradi.

U ovom trenutku ne razgovaramo ni o čemu sličnom, već imamo dobru saradnju sa NIS-om. Ako bi došlo do poremećaja na tržištu, našli bi najbolje, fer rešenje u kojem ni na koji način ne bi povredili interese ruskih partnera – istakao je on.


EU bez pretnji, neki drugi pretili svim i svačim

Predsednik Srbije preneo je da u razgovoru sa brojnim zvaničnicima koje je imao ovih dana oko događaja u Ukrajini, predstavnici EU nisu pominjali status kandidata, niti Kosovo, ali neki drugi su, kaže, pominjali sve - od investicija do Kosova - sve što stoji nekome na raspolaganju kada, kako kaže, na nekog vrši pritisak.

Vučić je, na pitanje šta su tačno podrazumevali pritisci, šta je bilo na stolu, da li pitanje da će Srbija izgubila status kandidata za članstvo u EU, i da li je bilo reči o Kosovu, rekao da status kandidata niko nije pominjao.

Imao sam dobar i ljubazan razgovor sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je govorila o evropskoj budućnosti Srbije. Neki drugi su zaduženi za pritiske. Neki drugi pominju svakojaka čuda – rekao je on.

Vučić je, s tim u vezi, ukazao na bivše visoke predstavnike međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka i Kristijana Švarc-Šilinga, koji su, kaže, tražili da se oduzme Srbiji oduzme status kandidata, a da se bez ikakvih procedura prime neki koji nisu kandidati.

Toliko o međunarodnom pravu, reformama, i trudu. To neće biti moguće, ali više ništa u ovakvom svetu ne isključujem – dodao je on.

Vučić je dodao da je zahvalan Fon der Lajen i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu što su ga saslušali, što je bio u prilici da im iznese, kako kaže, sve naše muke.

Ne znam koliko nam je to pomoglo, ali sam barem dušu spasao – konstatovao je on. Dodao je da je i sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i drugim predstavnicima Unije razmenjivao poruke na veoma korektan način.

Amerikanci su želeli da saslušaju. Imao sam mnogo razgovora sa Amerikancima, i oni su imali volju da me saslušaju. Moje je bilo da se borim za Srbiju koliko sam mogao. Sve se nadam da će ovo ludilo da prođe, ali plašim se da neće – zaključio je on.


Ne doživljavamo odluku Turske kao prijateljski potez

Odluku Turske, odnosno izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će ta zemlja pomoći tzv. Kosovu da postane član NATO, ne doživljavamo kao prijateljski potez, poručio je Vučić i naveo da je Ministarstvo spoljnih poslova pripremilo protestnu notu za Tursku.

Ministarstvo spoljnih poslova pripremilo je protestnu notu za Tursku, da li ćemo je uručiti i ne, donećemo odluku večeras, ali svakako ne doživljavamo tu odluku kao prijateljski potez, tu izjavu koja je data u razgovoru sa Vjosom Osmani i činjenicu da je Erdogan rekao da će Turska, ne pitajući nikoga sama doneti odluku o prijemu Kosova u članstvo u NATO – rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Ne želeći da ulazi u neke, kako je rekao, druge strane, poručio je da će štititi interese Srbije.

Samo kada pogledate šta nas sve udara, sa svake strane, ovaj naš mali čamac... Ali, izdržaćemo i izguraćemo sve – poručio je predsednik Srbije.

Vučić je zahvalio svim građanima koji, kaže, ne traže u svemu što se dešava razlog da sopstvenu zemlju napadnu, već su uz svoju državu, znaju koliko joj je teško i vole je više od svega.

Hvala svima. Izdržaće ovo sve Srbija, i nastaviće da pobeđuje i da bude ubedljivo najuspešnija u regionu – zaključio je Vučić.

Turski predsednik je, inače, juče nakon susreta sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani u Ankari, rekao da će Turska pomoći tzv. Kosovu da postane član NATO, podsetivši da je Turska bila druga zemlja koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i dodao da će, kao što joj tada nije bila potrebna ničija dozvola, isto postupiti i kada Priština podnese zahtev za ulazak u NATO.


Hrane će biti dovoljno, građani ne treba da brinu

Vučić je poručio građanima da ne treba da brinu i da će hrane biti dovoljno za domaće potrebe, pa čak i za izvoz.

Svega ima više nego dovoljno za domaće potrebe – naveo je Vučić u obraćanju javnosti i dodao da su naručene velike količina mleka u prahu koje treba da stignu, a da je sve ostalo od rezervi hrane obezbeđeno.

On je istakao da Srbija ima dvostruko više pšenice od njenih potreba i da je posađena na 620.000 hektara.

Rekao je da je Severna Makedonija tražila 50 000 tona pšenice i 25.000 tona kukuruza i da to može odmah da joj se isporuči, kao i da će imati pšenice i kukuruza i za region, Crnu Goru, Albaniju, BiH.

Rekao je da ima dovoljno brašna tip 500 i da će ga biti dovoljno i za hleb Sava.

Pošto Rusija i Ukrajina izvoze 29 odsto svetske pšenice očekuju se veliki poremećaji na tržištu sa pšenicom i kukuruzom, ali napominje da Srbija neće imati problema.

Ističe da će biti dovoljno za građane, za stočni fond, kao i za izvoz.

Kada je reč o merama koje će biti preduzete, Vučić je rekao da se još neće ograničavati izvoz, jer naši poljoprivrednici i biznismeni treba da zarade i da će ograničenja biti uvedena samo ako bude bilo potrebno.

Napomenuo je da postoje potencijalni problemi sa izvozom jagoda i jabuka u Rusiju, ali da će za domaću upotrebu biti dovoljno voća i povrća od paradajza i krastavca, do višnje i trešnje...


Sebi moramo da čuvamo leđa, u dobrom nam je stanju zemlja

Sebi moramo da čuvamo leđa i da brinemo o svojoj zemlji –poručio je Vučić i naveo da je za nas važna osuda narušavanja bilo čijeg teritorijalnog integriteta, jer smo jedna od retkih zemalja u svetu koja može da kaže da je za poštovanje međunarodnog prava, iako ono velikima ne znači ništa.

Na konstataciju da su se već pojavile pohvale stranih ambasadora, iz EU, zbog toga što se Srbija u UN pridružila 141 zemlji u osudi agresije na Ukrajinu, Vučić je rekao da je svega nekoliko zemalja bilo protiv - Severna Koreja, Belorusija, Sirija, Eritreja, dok su Kuba i Iran bile uzdržane.

A, pohvale... hvala im... – dodao je Vučić.

Na pitanje da li Srbija može da preživi "tržišni haos", imajući u vidu težinu situacije, i ko može nama da čuva leđa, Vučić je rekao da sami sebi moramo da čuvamo leđa i da brinemo o svojoj zemlji.

Da je volimo više nego ikada, jer se plašim da će vreme koje dolazi biti teže od svakog drugog, i da moramo da sačuvamo mir. Ne smeju naša deca nikada više da idu u nekakva skloništa, naši ljudi moraju da žive sa boljim platama i većim penzijama – rekao je Vučić.

Dodao je i da će Srbija preživeti "tržišni haos", jer je dobro pripremljena.

Dobro, dobro smo se pripremili, u dobrom nam je stanju zemlja, domaćinski čuvana, ima dosta i u slamarici. Dobra nam je država, samo se nadam da ova kriza neće predugo da traje – rekao je Vučić i dodao da država neće ništa kriti, već će obaveštavati građane o svemu.

Mi smo dali sve od sebe. Za nas je važna osuda narušavanja nečijeg teritorijalnog integriteta. Uvek možemo sebi u lice da pogledamo, i jedni smo od retkih u svetu da možemo da kažemo da smo za poštovanje međunarodnog prava, koje velikima ne znači ništa – rekao je Vučić.

 

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Vasilije

    pre 757 dana i 10 sati

    Kralj drame...

    Oceni komentar:
    4
    20
  • Bjanka

    pre 757 dana i 9 sati

    Vucicu, manje drame, vise cinjenica. Ne moramo uvek da znamo kolika si zrtva.

    Oceni komentar:
    5
    18
  • Kosta

    pre 757 dana i 9 sati

    Priznanje Kosova

    Oceni komentar:
    7
    9