Završen 90. Međunarodni poljoprivredni sajam

Završen 90. Međunarodni poljoprivredni sajam

Novosadski sajam je od 20. do 26. maja organizovao jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam, u godini u kojoj obeležava vek postojanja. Zabeleženo je da je Sajam videlo 125.000 posetilaca. Najskuplji specijalizovani kombajn na Sajmu, koji košta 670.000 evra + PDV, prodat je već prvog dana i u subotu će krenuti put Sivca.

Ovogodišnja smotra agrara realizovana je sa Italijom kao Zemljom partnerom.

Nastupilo je više od 1100 izlagača iz 26 zemalja. Organizovano je 14 kolektivnih izložbi - Italija, Španija, Kina, BiH, Česka, Mađarska, Indonezija, Holandija, Poljska, Crna Gora, Angola, Rumunija, Belorusija i Rusija.

Na Poljoprivrednom sajmu su prikazani svi poznati segmenti - Izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme za prehrambenu industriju, izložba hrane i pića… Priredbu su tradicionalno pratile Nacionalna izložba stoke i Izložba genetskih potencijala, koje su organizovane pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, kao i izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, "Srpski kvalitet" i Kraft piva.

Na Izložbi stočarstva od ukupno 176 goveda prodato je 14 junica, po ceni od 1.000 do 3.500 evra. Izlagači kažu da su na Sajam prvenstveno došli kako bi prikazali najbolje što imaju, a neki su u pregovorima sa potencijalnim kupcima, što će se finalizovati nakon Sajma.

Kada je reč o konjima, na Sajmu su bila izložena 84 grla, ali nijedno nije prodato.

Bilo je izloženo nešto više od 450 ovaca, a prodato je 30 ovnova i to po ceni koja je varirala od 200 do 800 evra. Po rečima jednog od izlagača Sajam je prezentacija najboljeg što imamo u uzgoju, uz napomenu da uzgajivači na Sajam dolaze ne samo zbog prodaje već i da pokažu svoja grla i razmene iskustva. 

Na Sajmu je bilo izloženo 26 koza i šest jarića, a prodati su jarići  - 150 evra za mužjaka i 200 evra za ženke. Kruna Izložbe stočarstva - Dan stočara održan je u četvrtak, 25. maja. Na Manježu Novosadskog sajma najboljim odgajivačima su uručena priznanja uz defile nagrađenih grla.

Ministarstvo poljoprivrede je u Hali 1a okupilo je 31 organskog proizvođača iz Srbije, kao i one čiji proizvodi nose oznake geografskog porekjla i "Srpski kvalitet" i 12 zanatskih pivara. Posetioci su imali priliku da degustiraju i kupe suhomesnate i mlečne proizvode, zanatska piva, semena, meleme, ulja, namaze od sremuša, kokošja jaja, čajeve, kreme, balzame za usne, čokolade... Mnogi izlagači na Sajam su došli kako bi predstavili svoje proizvode i zadovoljni su postignutim rezultatima jer su potpisali niz ugovora za plasman proizvoda koji će biti realizovani  nakon manifestacije.

Oni koji su prodavali svoje proizvode, uglavnom su zadovoljni učešćem na Sajmu i prodajom. Između ostalog, Kinoko je prodavao četiri vrste pečuraka, od kojih je najtraženija bila takozvana lavlja griva, MCC Organska vinarija je prodavala svoja vina, dok je na štandu Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije prodato više od 2.000 litara piva (po ceni od 250 do 300 dinara). "Pirotski kačkavalj" okupio je ljubitelje mlečnih proizvoda koji su najviše bili zainteresovani za ovčji sir i takozvani mešanac, a na štandu kažu da je prodaja bila za trećinu bolja nego prošle godine. Organska jaja sa Farme "Selevac" mogla su se kupiti u paketu od sedam komada za 400 dinara. Na štandu "Royal balm" najviše pažnje privukli su melemi i balzami, koji su bili i najprodavaniji, a cene proizvoda bile su od 300 do 5.900 dinara. Dobro su se prodavali i čajevi, koji su košatli od 250 dinara pa naviše, a najtraženiji su bili oni od nevena i timijana.

Posetioce je tokom 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma na samom izlasku iz Aule Novosadskog sajma svakog dana dočekivala torta. Posluživano je po deset metara torte, a posetioci su uzimali po parče i u kutije ostavljali dobrovoljni prilog. Za šest dana u akciji "Human i Sladak" prikupljeno je  864.812 dinara. Torta se i danas nalazila pred posetiocima, te cifra i nije konačna. Sav prikupljen novac namenjen je izgradnji šeste NURDOR-ove roditeljske kuće.

Na 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu nastupilo je 26 zemalja, a 14  država predstavilo se na kolektivnim izložbama. Nastupili su proizvođači poljoprivredne mehanizacije, prehrambenih proizvoda, opreme za agrar i hemijskih sredstava.

Tradicija ocenjivanja kvaliteta na Novosadskom sajmu duga je 135 godina, a u susret 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu vrednovanje kvaliteta proizvoda i usluga počelo je još u februaru. Na Večeri šampiona uručeno je 20 Velikih šampionskih pehara, 9 specijalnih priznanja, 34 pehara Najboljima u agrobiznisu, jedna Diploma sa posebnim priznanjem I dve Novinarske nagrade "Petar Davidović".

Titule Apsolutnog lidera kvaliteta poneli su: Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i Viva Kompani, Banja Luka, koja se bavi preradom voća i povrća.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan