Zmije na koje možemo naići u Novom Sadu su bezopasne

Zmije na koje možemo naići u Novom Sadu su bezopasne

Proteklih nedelja u Novom Sadu građani su se na različitim lokacijama susreli sa zmijama. Stručnjaci ističu da nema razloga za paniku jer su bezopasne.

Najpre se pojavila vest o zmiji na Novom naselju, a potom su pronađene i u Petrovaradinu, kao i na Adicama kod Kamenjara. Ti gmizavci u Novom Sadu nisu retkost jer je grad nikao na prostoru koji je nekad bio bogat zmijskim vrstama, javlja RTV. 

Prva, takozvana najezda zmija dešava se u martu, kada one izlaze iz zimovnika, a u ovom periodu, kada je vodostaj Dunava visok, one traže pogodnije stanište. Stručnjaci kažu da ipak nema razloga za strah.

- One su oduvek i uvek tu, ne primećujemo ih zato što one ne vole da su u blizini ljudi i uvek kada primete čoveka, čak i otrovne zmije, gledaće da pobegnu, a ne da se sučeljavaju sa čovekom. Međutim, mi smo zauzeli njihovo mesto, mi smo izgradili svoje gradove, svoje vikendice na njihovim staništima i one nemaju više gde da beže. Naravno da će izaći na kej ili da će se pojaviti na Štrandu i mislim da mi više obzira treba da imamo prema njima jer smo se mi naselili na njihovom staništu – kaže Olivera Bjelić Čabrilo sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Kazne za ubijanje zmija se kreću od 14.000 do 100.000 dinara. U Vojvodini od otrovnica žive poskok i šarka, ali one se nalaze u malim izolovanim područjima. Savet građanima je da ukoliko primete zmiju kontaktiraju Zavod za zaštitu prirode, prenosi RTV.

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mile

  pre 29 dana i 1 sat

  Da li se ovo odnosi i na Maju Gojkovic?

  Oceni komentar:
  4
  23
 • bobana

  pre 28 dana i 2 sata

  ja ih se plasim msm da bih pala u nesvest bile otrovne ili ne nzm gde bih pre pobegla

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Darens

  pre 20 dana i 15 sati

  Eto nisam obavestio zavod za zaštitu prirode, jer ne znam broj, a zmija je vidjena na Ribarcu, kod restorana "the end", uz samu ivicu kamenog nasipa... Crna sa sivim šarama... Nije opasna, a...!?

  Oceni komentar:
  0
  0
sahrane sahrana Isključenje struje Vreme u Novom Sadu raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje elektrovojvodina bez struje detelinara jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad horoskop javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenja struje novosađani bebe betanija horoskopski znaci bez vode matičar novi sad Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad novosadsko porodilište isključenje vode gradsko groblje servisne informacije nevreme