Zmije na koje možemo naići u Novom Sadu su bezopasne

Zmije na koje možemo naići u Novom Sadu su bezopasne

Proteklih nedelja u Novom Sadu građani su se na različitim lokacijama susreli sa zmijama. Stručnjaci ističu da nema razloga za paniku jer su bezopasne.

Najpre se pojavila vest o zmiji na Novom naselju, a potom su pronađene i u Petrovaradinu, kao i na Adicama kod Kamenjara. Ti gmizavci u Novom Sadu nisu retkost jer je grad nikao na prostoru koji je nekad bio bogat zmijskim vrstama, javlja RTV. 

Prva, takozvana najezda zmija dešava se u martu, kada one izlaze iz zimovnika, a u ovom periodu, kada je vodostaj Dunava visok, one traže pogodnije stanište. Stručnjaci kažu da ipak nema razloga za strah.

- One su oduvek i uvek tu, ne primećujemo ih zato što one ne vole da su u blizini ljudi i uvek kada primete čoveka, čak i otrovne zmije, gledaće da pobegnu, a ne da se sučeljavaju sa čovekom. Međutim, mi smo zauzeli njihovo mesto, mi smo izgradili svoje gradove, svoje vikendice na njihovim staništima i one nemaju više gde da beže. Naravno da će izaći na kej ili da će se pojaviti na Štrandu i mislim da mi više obzira treba da imamo prema njima jer smo se mi naselili na njihovom staništu – kaže Olivera Bjelić Čabrilo sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Kazne za ubijanje zmija se kreću od 14.000 do 100.000 dinara. U Vojvodini od otrovnica žive poskok i šarka, ali one se nalaze u malim izolovanim područjima. Savet građanima je da ukoliko primete zmiju kontaktiraju Zavod za zaštitu prirode, prenosi RTV.

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mile

  pre 178 dana i 16 sati

  Da li se ovo odnosi i na Maju Gojkovic?

  Oceni komentar:
  4
  24
 • bobana

  pre 177 dana i 18 sati

  ja ih se plasim msm da bih pala u nesvest bile otrovne ili ne nzm gde bih pre pobegla

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Darens

  pre 170 dana i 6 sati

  Eto nisam obavestio zavod za zaštitu prirode, jer ne znam broj, a zmija je vidjena na Ribarcu, kod restorana "the end", uz samu ivicu kamenog nasipa... Crna sa sivim šarama... Nije opasna, a...!?

  Oceni komentar:
  0
  0
Bukovac zodijak vremenska prognoza novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad pošte srbije gradonačelnik Miloš Vučević štrajk poštara raspored sahrana novi sad dnevni horoskop Elektrodistribucija Novi Sad bez struje betanija elektrovojvodina isključenje vode horoskop novosadsko porodilište astrologija Isključenje struje jkp lisje bez vode servisne informacije bebe raspored sahrana i ispraćaja štrajk u pošti sahrane novi sad obustava rada