Asepsol nije efikasan protiv virusa, ali pogledajte šta jeste

Asepsol nije efikasan protiv virusa, ali pogledajte šta jeste

Građanima je danas teško da u moru saveta i preporuka koje kruže Internetom, a u vezi sa širenjem pandemije korona virusa, pronađu one prave i korisne. Zato je preporuka broj jedan: slušati struku.

Prof. dr Goran Belojević, specijalista higijene, dao je mnoštvo novih, i što je najbitnije korisnih saveta gostujući u emisiji "RTS Ordinacija".

Osnovna pravila 

Pored redovnog pranja ruku, kašljanja i kijanja u lakat, bacanja maramice odmah nakon korišćenja postoje još neke važne preporuke kako održavati higijenu tokom širenja koronavirusa u Srbiji.

Budući da je danas problem bilo gde pronaći zaštitnu masku, prof. dr Goran Belojević kaže da masku može da zameni obična platnena bela krpa koja može zatim da se iskuva. Nakon celodnevnog nošenja krpe preko usta i nosa, svako veče krpu treba otkuvati. A s obirom da problem maski nije jedini i da je slično i sa alkoholnim dezinfekcionim sredstvima, profesor ističe da je prvo i osnovno ipak pranje ruku sapunom, bilo tečnim bilo čvrstim.

– Preporuka je da se čvrst sapun drži na metalnoj rešetki kako bi bio suv, nikako ne sme biti vlažan i u nekakvoj posudi jer tu mogu da se razvijaju virusi. Tečni sapun treba da bude u kontejneru da nema kontakta spolja ruku sa sapunom.

On dodaje da nije neophodno odmah nakon pranja ruku primenjivati alkohol i da je pogodan za one hitne situacije, kada ćete sipati malo alkohola u ruke i istrljati.

Šta ubija viruse

Ono što je važno je da Asepsol nije efikasan protiv virusa. Protiv virusa je efikasan 70% alkohol ili bilo koji hlorni preparat, a profesor preporučuje da to bude žavelska voda. Ona se može upotrebljavati i za ruke i za površine i za predmete.

Ipak oprezno sa cipelama jer hlor može da ošteti kožu – ističe prof. dr Goran Belojević i kaže da je kod dezinfekcije đonova najbolje sunđerom preći preko cipele i taj sunđer isprati vodom jer ste tako već veliku stvar učinili i da je bilo virusa u toj prašini brisanjem ih više neće biti. Hidrogen može, 0,5 %, ako ne znate kako da ga razblažite pitajte apotekara

Rakija, soda bikarbona ili sirće nemaju veze sa dezinfekcijom

– Jako je važna tzv. sanitacija stvari, a to je da mobilni telefon i predmete koje redovno dodirujete prebrišete alkoholom kako biste smanjili broj virusa koji se na njima nalaze jer sa malim brojem virusa i bakterija naš organizam može sam da se izbori, ali sa velikim brojem može da dođe do bolesti.

Kada je u pitanju sanitacija odeće, prof. naglašava da je bitno da na terasi istresete sako, kaput, majicu kako biste uklonili prašinu, a onda najbolje sredstvo za dezinfekciju je toplota, pa sada sve što može da se pegla peglajte! Pegla na paru od 100 stepeni pouzdano ubija viruse. Visoka temperatura je mnogo bolja za ubijanje virusa nego hemijske mere. I namirnice izlažite visokoj temperaturi.

Pegla na paru od 100 stepeni pouzdano ubija viruse

Ukoliko je cela porodica u jednoj kući, bake, deke, deca i unuci ističe da svi treba da nose maske i ona ne treba da se skida kada god ste u kontaktu s ljudima jer prenošenje virusa može da bude i asimptomatski. Svaki ukućanin treba da ima svoj tanjir, svoj pribor za jelo, svoj peškir.


U kući moramo da se ponašamo kao u hiruškoj sali! –  zaključuje profesor.

Oceni vest:
9
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Nemanja

    pre 1498 dana i 20 sati

    Nije zlato sve sto sija,niti svakoj kozi ista stvar prija.Samo budale nose maske u kuci,koje uopste ne stite od virusa.Jel' treba i rukavice da stavimo i tako jedemo hranu?Razmislite malo ljudi,gde Vam se koza znoji kad nosite i masku i rukavice,a prostor izmedju prstiju znojav je najbolja podloga za viruse i bakterije.Svi se prave prepametni???Da nisu mozda dogovorili sa virusima ugovor da kad svaki covek kine u lakat il' maramicu,virus ni slucajno ne odleti u vazduh i prosiri se na sve koji su u zatvorenom prostoru,nego obavezno svi ti sitni mali virusi odu na vencanje u maramicu il' lakat?A i sta se posle desava sa tima na laktu iskasljanim?Da ne treba da svaku majcu i dzemper iscepamo u delu lakta i taj deo isto bacimo odma kao i papirnatu maramicu?Zalosno i smesno je kad ovako govori struka,sta tek onda narod da pomisli od sveznajucih pametnjakovica na raznim sajtovima?

    Oceni komentar:
    9
    8
  • Nemanja

    pre 1498 dana i 20 sati

    Dom se ne bi zvao dom(kuca),da se u njemu ponasamo kao da smo u operacionoj sali...

    Oceni komentar:
    2
    6
  • pravda za Asepsol

    pre 1497 dana i 8 sati

    Morate biti pažljivi prilikom prenosenja informacija od strane „strucnjaka“, pogotovo o vaznim temama i strucnim stvarima, jer zbog pogresne i slobodne interpretacije moze se napraviti vise stete nego koristi za ljude koje citaju, a nemaju znanja o materiji.
    Ovo se ne odnosi samo na vas portal.
    Niti za jedan biocid ne moze se reci da li je ili nije efikasan na virus SARS-COV-2, koji izaziva COVID-19 obolenje. Virus je nov i nema ga za komercijalnu upotrebu u svrhu testiranja efikasnosti biocida i virucida u laboratorijama.
    Kaze se: Asepsol nije efikasan protiv virusa, a efikasan je alkohol 70% ili bilo koji hlorni preparat.
    Asepsol je takodje hlorni preparat. Kvaterna amonijumova so, po sastavu benzalkonijumhlorid. Efikasan je biocid i virucid, deluje na veliki broj virusa. Koristi se izmedju ostalog i za dezinfekciju medicinskog pribora i predoperativnu pripremu ruku.
    Brojni preparati na ovoj bazi nalaze se na n-listi EPA, Americke agencije za zastitu zivotne sredine (koju navodi i CDC - Centar za kontrolu i prevenciju bolesti )za koriscenje protiv virusa SARS-COV-2.
    Svi biocidi na ovoj listi se nalaze jer imaju efikasno dejstvo na SLICNE viruse, koji takodje nisu preterano otporni na standardne biocide, kao ni ovaj.
    Od strane WHO – svetske zdravstvene organizacije preporuceni su preparati na bazi 70% alkohola za ruke i rastvor Na – hipohlorita sa 0,5%, jer su siroko dostupni i pristupacni, sto ne znaci da, kako navodite, odredjena druga sredstva – nisu efikasna. Ako je WHO referenca za ove navode, nisam video preporuku ni za vodonik peroksid, a navodi se u tekstu.
    Dostupni preparati na bazi Na-hipohlorita kao sto je „varikina“ sredstvo za izbeljivanje rublja, a i neka druga sredstva za sanitarije, sadrze od 3-6% Na-hipohlorita, tako da moraju da se razblaze da bi se koristili i to u odnosu 1:10-1:20 pa i vise.
    Ono sto treba naglasiti, a ne vidim da je iko to naveo je da rastvor koji sami kod kuce pripremite mora da se koristi odmah jer je Na-hipohlorit nestabilno jedinjenje, U industrijskim uslovima rastvor se pravi sa demineralizovanom vodom i uz koriscenje stabilizatora, pa i takav postepeno gubi aktivnost.
    Ako se ovakav rastvor u kucnim uslovima rastvori sa vodom iz cesme, takav rastvor ne moze biti dugo stabilan.
    Vidim da se jos razblazeniji rastvori Na-hipohlorita preporucuju u nedostatku drugih sredstava i za dezinfekciju ruku. Znaci ako sebi neko pripremi 100 ml rastvora i nosi ga u bocici sa sprejom koja traje prilicno dugo, on nakon kratkog vremena, misli da je ruke dezinfikovao, a ima efekat kao da ih je naprskao obicnom vodom. Ovo je opasnije nego da ih uopste nije tretirao.
    Sa druge strane benzalkonijumhlorid - Asepsol, je mnogo stabilnije jedinjenje i za domacinstva se i prodaje u koncentraciji koja je radni rastvor.

    Oceni komentar:
    0
    7
  • Liman A.C.

    pre 1497 dana i 1 sat

    Вирус има липидни омотач, сапун га ефикасно "раствара". Липиди су растворљиви и у алкохолу. Немања је у праву што се тиче маски. Ове маске које продају 120 динара маску, су ограничене ефиканости. Имају неку заштитну улогу више да онај ко је носи не заражава остале, него што штите оног што их носи. Посебно јер велики број људи и не везује доње везове, а маска мора савршено да пријања уз лице. На страну што наска штити нос и уста, али очи остају незаштићене и што маска више нема никаквог ефекта када се навлажи. Носити маску у стану, када си сам у аутомобилу, када идеш улицом је улудо трошење скупе маске, јер 10 комада кошта 1200 динара!!!

    Oceni komentar:
    0
    4