Festival "Dunavski dijalozi" od 8. do 30. septembra u Novom Sadu

Festival "Dunavski dijalozi" od 8. do 30. septembra u Novom Sadu

Osmo izdanje Festivala savremene umetnosti "Dunavski dijalozi" održaće se od 8. do 30. septembra u Novom Sadu.

Festival je kao i u predhodnim izdanjima zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina).

Na ovogodišnjim "Dunavskim dijalozima" biće postavljene i tri samostalne izložbe savremenih srpskih umetnika sa zadatkom da odgovore na istu temu "Quo vadis homo?".

U Galeriji Bel art će biti postavljena izložba radova vajara Miće Stajčića iz Beograda koji sa puno kritičke ironije "iventariše" bolna mesta naše kulture i savremenog življenja. U Malom likovnom salonu KCNS će se prezentovati skulpture Veroljuba Naumovića, mladog skulptora iz Novog Sada koji začuđujuće preciznim (hiper)realizmom filozofira nemogućnosti savremenog čoveka da prevaziđe sudubinski obuhvat opšte ugroženosti i alijenacije. Konačno, u Galeriji SULUV-a se predstavljaju radovi Vuka Ćuka, multimedijalnog umetnika iz Beograda koji svojim mobilnim slikama i skulpturama, autentičnim i jasno personalizovanim načinom manifestuje duh našeg življenja u doba invazivnog tehnicizma i sveopšte robotizacije i tehnologizacije.

Na ovogodišnjim Dunavskim dijalozima predviđen je susret umetnika Temišvar-Novi Sad. To je još jedan u nizu izložbenih dijaloga umetnika iz Rumunije i Srbije, galerijom Bel art iz Novog Sada, dakle, iz gradova koji su imenovani za dve buduće Evropske prestonice kulture. Dosada su ove rumunsko-srpske komparativne izložbene postavke davale izuzetno zanimljive, čak specifične rezultate, koji su omogućavali brojne rasprave i zaključke o delotvornosti savremene umetnosti u post-socijalističkom periodu susednih zemalja, u vremenu tranzicijskih procesa u društvu ali i u umetnosti, te u postmodernističkim zbivanjima u vremenu raskrsnice vekova te u okolnostima sveopšte globalizacije.

Ove godine u programu dominira centralna izložba naslovljena Quo vadis homo? koju su zajednički koncipirali Ami Barak, nezavisni kustos iz Pariza i Sava Stepanov, likovni kritičar i umetnički direktor Festivala savremene umetnosti "Dunavski dijalozi" u Novom Sadu. Tema je nametnuta okolnostima globalnog haosa u kome je danas odista teško iznaći pravu okosnicu smisla. Sve do nedavno čovek je verovao da je na putu stalnog progresa, da prati civilizacijski iskorak uslovljen napretkom nauke i "elektronike u službi čoveka". Ta i takva očekivanja se nisu ispunila te se čovek našeg doba začas našao pred modifikovanim karakteristikama tih dobrih osobenosti pretvorenih u sredstva rigidne kontrole, usred prestruktuiranog društva u kojem je prekvalifikovan u resursnu komponentu neoliberalnog kapitalizma. Ovakva inverzija smisla uvodi čoveka u okrilje depresije koja je postala dominantna dijagnoza stanja modernog sveta.

Festival će biti održan u skladu sa epidemiološkim preporukama.
Celokupan sadržaj u okviru ove međunarodne manifestacije je besplatan.
Više o festivalu možete pronaći na sajtu: danubeartfest.org

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan