FOTO: U Balzakovoj i u Ulici Narodnog fronta danas posađeno 28 koprivića

FOTO: U Balzakovoj i u Ulici Narodnog fronta danas posađeno 28 koprivića

Od jesenas Liman bogatiji za 400 stabala drveća.

U nastavku akcije "Sadimo sada za budućnost Novog Sada" danas je između Limana 3 i Limana 4 posađeno 28 novih koprivića. U Balzakovoj ulici posađeno je 17, a u Ulici narodnog fronta 11 stabala. Radnicima JKP "Gradsko zelenilo" u sadnji su se pridružile i načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine Mira Radenović i pomoćnica direktora "Zelenila" – Danijela Andrić.

Akcija "Sadimo sada za budućnost Novog Sada" započeta je nakon oluja koje su pogodile grad u julu mesecu. Napori da se obnovi oštećeno zelenilo predstavljaju suštinsko ulaganje u zelenu infrastrukturu grada. Akcija ozelenjavanja sprovodi u skladu sa Planom rekonstrukcije javnih zelenih površina za period od 2023. do 2027. godine, koji ne samo da predviđa obnovu oštećenih površina, već takođe ima za cilj da unapredi zeleni fond grada, što će doprineti ekološkoj održivosti i poboljšati kvalitet života svih građana – rekla je Radenović.


U JKP "Gradsko zelenilo" ističu da je od novembra na Limanima i u drugim delovima grada posađeno oko 440 novih sadnica. U decembru je u Balzakovoj ulici, Ulici narodnog fronta i na Bulevaru patrijarha Pavla posađeno 30 koprivića, a u ulicama Braće Ribnikar i Miše Dimitrijevića devet javora i 10 stabala piramidalnog graba. U bloku omeđanom ulicama 1300 kaplara, Balzakovom, Narodnog fronta i Ive Andrića prošle godine je posađeno 48 sadnica: po šest javora i kerleuterija, po četiri jasena i ruja, osam smrča, dva platana, šest piramidalnih hrastova, dve sofore, tri lipe i sedam stabala graba. U bloku koji čine ulice Narodnog fronta, Šekspirova, Bulevar despota Stefana i Balzakova, krajem januara posađeno je 114 novih stabala: 15 platana, šest crvenolisnih šljiva, jedna breza, devet koprivića, četiri leske, dva hrasta, pet kerleuterija, dva liriodendrona, jedna smrča, 13 borova, pet sofora, sedam lipa, dva kuglasta i 13 piramidalnih jasena, četri bagrema, pet divljih trešnji i 20 sadnica graba.

Tokom novembra, decembra i januara i Limanski park je dobio nove zelene stanare. Posađeno je 205 stabala različitih vrsta drveća, među kojima su magnolija, lipa, crni bor, kesten, zelokva, albicija, likvidambar, sofora, jasen, koprivić, javor, platan liriodendron i grab. Pored toga, Gradsko zelenilo na više lokacija u gradu presađuje 100 već odraslih sadnica drveća između pet i 10 metara visine, odnegovanih u starom rasadniku preduzeća na Novom naselju. Sa sadnjom ćemo nastaviti tokom februara i marta – podsetila je Andrić.

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Stefanija

    pre 78 dana i 22 sata

    U proteklim godinama kada su sadili daleko manje stabala nisu uspeli ni trećinu da sačuvaju u prvoj godini. Po gradu na sve strane se mogu videti ošušene srabla koja ruže grad i pokazuj nebrigu. Kej izgleda žalošno jer se čitav drvored prema Limanu osušio, od posađenih čempresa uz trim stazu nije ostao nijedan, sva stabla oko nove Gradske koncertne dvorane prema vrtiću su se osušila, a trava izrasla do polovine ograde stoji čitave godine i da ne nabrajam dalje. To je slika našeg grada.Tuga.

    Oceni komentar:
    1
    18