IZBORI NOVI SAD 2020: "Istina – Adaviera – Ivana Vujasin"

IZBORI NOVI SAD 2020: "Istina – Adaviera – Ivana Vujasin"

Lokalni izbori trebalo je da budu održani 26. aprila, ali nas je zadesila pandemija i ubacivanje glasačkih listića zakazano je za 21. jun. Pre uvođenja vanrednog stanja Gradska izborna komisija je već usvojila sedam izbornih lista, a očekuje se da konačan broj bude dvocifren. Naš portal će u narednom periodu predstavljati učesnike u borbi za novosadsku vlast i skupštinsku fotelju, a svim akterima smo poslali identična pitanja. Za pretpostaviti je da neće svi želeti da odgovore, pa čitaoci treba da znaju da ukoliko neke stranke, organizacije i udruženja ne budu u ovom izbornom serijalu – to je njihova odluka.

Danas vam predstavljamo izbornu listu "Istina – Adaviera – Ivana Vujasin", a na pitanja nam je odgovorila Ivana Vujasin, predsednica stranke Istina.

Zbog čega ne bojkotujete lokalne izbore?

− Iz jednostavnog razloga jer želimo da menjamo stvari u našem gradu na bolje. Kako da utičemo na razvoj grada ako nas nema u parlamentu? Uostalom, kako je ta tema, tačno, došla kao dominantna? Neko je iz kvazi-opozicije, koja se, uzgred budi rečeno, raspada po svim tačkama svoje nespojivosti, koja ne može da pređe cenzus, izašao i rekao, ko nije za bojkot, taj nije opozicija!? Mi kažemo, ko bojkotuje, taj ide na ruku vlasti, jer će bojkotom aktuelna vlast dobiti više mandata. Umesto da pričamo o programu koji nudimo, mi treba da se pravdamo zašto izlazimo na izbore. Svrha politike, jesu izbori. Po meni, neizlazak je politički diletantizam. Umesto da se krijemo negde  i vičemo da je nešto nepravda, sada je vreme da svi građani  aktivno uzmu učešće u političkom životu i da menjamo Srbiju. Stvari se dešavaju jako brzo i mi nemamo prava na luksuz da budemo politički indiferentni. Ako sada ne budemo u prilici da utičemo na rešenja u gradu, plašimo se da neke stvari bitne za Novosađane neće biti urađene, a da se može desiti da prođu neka rešenja koja mogu biti štetna i koja posle ne bi mogla da se poprave decenijama. 

Preterana urbanizacija, nedostatak parking mesta i manjak zelenih površina su  problemi koje pod hitno moramo rešavati u sledećem sazivu


Šta najviše zamerate aktuelnoj novosadskoj vlasti?

− Novi Sad ima problem decenijama, još od kad se opredelilo da izvor finansiranja gradskog budžeta bude uglavnom iz građevinskih taksi i od prodaje građevinskog zemljišta. To je dovelo do fenomena koji se može nazvati "investitorskim urbanizmom". Nisam sigurna da je tokom svih proteklih gradskih vlasti, grad u velikoj meri bio sposoban da adekvatno isprati potrebe građana usklađeno sa intenzitetom gradnje i zamene porodičnog stanovanja višestambenim zgradama. Svim dosadašnjim gradskim vlastima zameram što je dozvoljeno da se u nekim četvrtima digne spratnost i intenzivira višespratna gradnja, a da nije rešeno pitanje parkiranja, dodatnih zelenih površina i parkova, odnosno osnovnih škola, tako da u tim četvrtima deca odrastaju u nehumanim uslovima. Doneli smo u gradskoj skupštini odluku da su svi investitori u obavezi da obezbede adekvatan broj parking mesta, u suprotnom, plaćaju velike kazne, ukoliko to ne urade. U praksi, to baš i nije zaživelo i čini mi se da im se  gleda kroz prste. Nama u gradu treba odlučnost i doslednost po pitanju primene zakona. Preterana urbanizacija, nedostatak parking mesta i manjak zelenih površina su jedni od najvećih problema, koje pod hitno moramo rešavati u sledećem sazivu. Isto tako, jako se malo pažnje posvećuje prigradskim naseljima i problemima sa kojima se oni suočavaju. Takođe, mišljenja sam da je trebalo više raditi na problemu napuštenih pasa na ulicama i njegovom humanom rešavanju.   


Koji je po vama najveći problem u Novom Sadu i kako biste ga rešili?

− Delom sam to dotakla u prethodnim odgovorima. Teško je reći šta je najveći problem, pošto ima dosta problema. Da li je veći problem nezaposlenost ili, recimo, urbanistički nekontrolisana gradnja, sa zanemarivanjem potrebe za parking mestima, što je kasnije stvorilo haos u nekim delovima grada? To zavisi od ličnih percepcija različitih kategorija građana. Neko će reći da je bezbednost problem, drugi nedostatak zelenih površina, treći zagađenje… Sve su to problemi  na koje ukazujemo i za koja imamo jasna i konkretna rešenja.   


Šta garantujete da ćete uraditi ako dođete na vlast?

− Što se tiče Novog Sada, tu smo odredili pet prioritetnih tema za koje smo razradili strategije: urbanizam, životinje, program za omladinu, Novi Sad Grad kulture, Novi Sad – siguran grad. Rešićemo probleme ravnih krovova, parkiranja i saobraćaja. Napravićemo nove parkove, oformiti estetsku komisiju za odobravanje urbanističkih projekata i tematske gradske četvrti. Rešićemo problem deponija, koji je godinama veliki problem grada i izborićemo se za zdravu životnu sredinu, zaštitu prirode i masovno ozelenjavanje grada. Jedna od ideja nam je da podignemo Park ljubavi. Osim tog parka, garantujemo da ćemo kad dođemo na vlast napraviti i Magičnu šumu, bajkovitog sadržaja za naše najmlađe sugrađane i sve goste Novog Sada. Zalagaćemo se da se pomogne razvoju IT industrije i pomagaćemo novoosnovanim firmama u Novom Sadu, nevladinom sektoru, po pitanju raznih olakšica ili obezbeđivanja prostora za rad. Otvorićemo gradsku galeriju, nova pozorišta i muzeje, nove festivale i turističke atrakcije iz domena kulture.

Zalagaćemo se da se pomogne razvoju IT industrije i pomagaćemo novoosnovanim firmama u Novom Sadu


S kojim strankama ili organizacijama sigurno nećete ulaziti u koalicionu vlast?

− Sa svim onim čiji programski ciljevi i sistem vrednosti nisu kompatibilni sa našim. Sasvim sigurno da ne bi ulazili u koaliciju sa organizacijama koje promovišu mržnju, nasilje ili kršenje nečijih prava.


Da li mislite da Novi Sad nije bezbedan grad i zašto? Kako će to postati ako nije?

− Jasno je da je Novi Sad odavno manje bezbedan, nego što je to bio ranije. Novi Sad je grad koji se veoma brzo promenio u veoma kratkom vremenu i veoma brzo narastao i prostorno i po broju stanovnika. Na žalost, najveći deo krivičnih i prekršajnih dela nije u nadležnosti Grada, već MUP-a. Novi Sad, svakako, treba da bude partner u prevenciji porasta nasilja, tako što ćemo, za početak, sprovoditi strategiju prevencije vršnjačkog nasilja i maloletničkog kriminala, jer to jeste u domenu ingerencija Grada.


Šta vas izdvaja i daje vam prednost u odnosu na druge izborne liste?

− To što imamo drugačiju politiku i od vlasti i od ostatka opozicije. Zato što Istina koju mi govorimo ima smisla i u interesu je građana Srbije. Zato što smo jedina partija koja se istinski bavi ženskim pitanjem, osnažuje žene i daje im ne samo punopravno mesto u upravljanju strankom, nego i prvenstvo. Na našoj listi za odbornička mesta više od polovine čine žene. Zato što smo stranka koja zastupa istinsku mirovnu politiku i politiku nenasilja i  koja najbolje od svih može da stvori mehanizme za trajni mir u regionu. Zato što i hoćemo i znamo kako da umanjimo socijalne razlike i pobedimo siromaštvo. Zato što nam je verovatno jedinima istinski stalo da rešimo problem životinja i da se borimo za dobrobit životinja. Zato što ćemo graditi demokratsko društvo podržavajući građanske inicijative koje se bore za interese građana, a ne sabotirati ih kao što to neki drugi rade. Zato što smo tu da osvojimo vlast da bismo rešili probleme, a ne da koristimo vlast za sebe. Zato što smo mi deo naroda, a ne odvojeni od naroda i sa nama će narod biti na vlasti. Mi smo jednostavno pošteni i drugačiji.

Tu da osvojimo vlast da bismo rešili probleme, a ne da koristimo vlast za sebe


Na koji način ćete zaustaviti/usporiti migraciju mladih Novosađana?

− Mladi koji, na primer, rade u IT firmama i dobro zarađuju, ostaju u Novom Sadu. Najbitnije je da se Novosađanima obezbedi dostojanstven i kvalitetan život, koji podrazumeva i dobre plate. Ali, ne samo dobre plate, već da Novi Sad bude po meri svih građana, bezbedno i prijatno mesto za život. Naša je ideja da od Novog Sada napravimo grad koji je zabavan, zanimljiv i kreativan, grad festivala i pozorišta, galerija i koncerata, grad u kojem želite i volite da živite. Prvi korak ka tome je da Novi Sad vrati sebi svest o svom identitetu.


Kako biste opisali trenutno stanje u Novom Sadu?

− Kao veoma neodređeno. Novi Sad je na velikoj prekretnici i pitanje je u kom će smeru krenuti. Puno je interesnih grupa koji se vode, isključivo, sopstvenim interesima, zanemarujući razvoj grada i opšte dobro, to pokušavaju i u većoj ili manjoj meri uspevaju da sprovedu u delo. Mi želimo da  svemu tome stanemo na put i na prvo mesto stavimo grad i sve građane Novog Sada. Novi Sad, u svojoj osnovi, ima sve preduslove da bude jedan ozbiljan i moderan evropski grad i samo od nas samih zavisi u kom pravcu ćemo dalje ići i razvijati se. Zato i idemo na lokalne izbore, kako bi doprineli da Novi Sad ide u pravom smeru i da postane mesto u kojem ljudi žele da žive!

Oceni vest:
9
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Goran

  pre 1282 dana i 1 sat

  Bojkot je besmislen. To sad uviđaju i dojučerašnji bojkotaši. Sergej, Vesna Pešić, Bastać, Tadić, gotovo svi sem tvrdog jezgra Đilas-Jeremić-Obradović, ali oni imaju svoj plan koji se odnosi na predsedničke izbore, zato ove preskaču.
  Tako da je više glupo kritikovati bilo koga ko izlazi na izbore

  Oceni komentar:
  4
  6
 • Pao s nogu

  pre 1281 dan i 22 sata

  Ivana, udaj se za mene!

  Oceni komentar:
  9
  7
 • Novosadjanin

  pre 1281 dan i 6 sati

  Odlične ideje za IT sektor i za park ljubavi. Nema se vremena za bojkot, mora se ići napred...

  Oceni komentar:
  5
  6
 • Sanja

  pre 1281 dan i 4 sata

  Na mladima svet ostaje. Zato podrška Ivani i "Istini".

  Oceni komentar:
  6
  5
 • Mali

  pre 1281 dan i 4 sata

  Novom Sadu jedino fali more, sve ostalo ima. Samo to ostalo treba dobro urediti i organizovati. Zato nam trebaju novi ljudi, mladi i odgovorni ali i da nisu kukavice te da žele da menjaju stvari na bolje. Iskreno se nadam da Ivana i njena stranka nose tu snagu za promene i unapređenje grada.

  Oceni komentar:
  4
  7
 • Mile

  pre 1281 dan i 3 sata

  Podrška za Ivanu. Mlada, lepa, pametna, zna šta radi i zna šta treba građanima NS

  Oceni komentar:
  7
  5
 • Đole

  pre 1280 dana i 21 sat

  Ivanu poznajem lično. Osoba je kojoj se može verovati. Uvek održi datu reč, a to je danas retkost.
  Nisam nešto zalazio u njihov program, ali šta god da ona gura izguraće, nema dvojbe.

  Oceni komentar:
  8
  4
 • Mile

  pre 1278 dana i 15 minuta

  Prevara!

  Oceni komentar:
  5
  8
 • Darja

  pre 1276 dana i 20 sati

  Kako mozemo verovati nekome ko je izbacen iz Zelene stranke? Ivana je poznata po tome da je spremna na sve da bi ostvarila svoje licne interese. Ima mnogo afera, i ne treba joj verovati. Puno negativnih komentara ima na drustvenim mrezama, tako da predstavlja los primer mladim devojkama time sto promovise prostituciju.

  Oceni komentar:
  8
  8
 • Branislava

  pre 1276 dana i 7 sati

  Za lažnu zelenu stranku se čulo u Novom Sadu, samo zato što je Ivana bila tu!Kada je prestala klimati glavom i raskrinkala vas,više vam nije bila dobra.Da, zalaže se za prava žena, za one koje su zlostavljane i mnogo šire.Protiv lažnog morala, da od vas "poštenih"mi "nepošteni dođemo na red!

  Oceni komentar:
  4
  4
 • Milomir

  pre 1276 dana i 7 sati

  Odgovor za @Darja
  Zlonameran komentar iz protivničkog tobaroa. Jasno je čim pominje izbacivanje iz Zelenih.
  Ivana ne promoviše prostituciju. Prostitucija postoji hiljadama godina, nema potrebe iko da je promoviše. Ivana i stranka Istina samo zahteva da se prostitucija legalizuje upravo da bi od strane države bio suzbijen kriminal koji je vezan za prostituciju.
  Što se tiče stranke Zelenih, znate, postoje i muške prostitutke, a postoje i političke prostitutke. Na kraju vreme će pokazati ko je tu zaista ko.
  O negativnim komentarima kao argumentu protiv Ivane:
  Na internetu je nemoguće suzbiti delovanje hejtera. Ljudi koji pljuju jednog Novaka Đokovića pljuju zapravo svakoga. Hejterski komentari nisu pokazatelj ničega osim da je deo korisnika na netu sklon hejtovanju. Koliko ima hejterskih komentara na račun Vučića pa on opet na svakim izborima uzme 50%
  Takle taj argument okačiš mačku o rep.

  Oceni komentar:
  6
  3
 • Mile

  pre 1276 dana i 7 sati

  Meni je ok ova stranka, pravo su osveženje na domaćoj političkoj sceni

  Oceni komentar:
  6
  4
 • Sazreli

  pre 1276 dana i 6 sati

  Odgovor za @darja
  U tekstu ste samo pogrešili ime Goran je pravo ime za poularizaciju prostitucije svake vrste, čovek može sve sa svakim i po svaku cenu samo da profitira. Zeleni prevarant nema više ni jednog prijatelja u rodnom gradu, njega kao čoveka ne poštuju ni rođena deca. Ni Bajčetić i Branislava nisu mnogo bolji, sličan se sličnom raduje(kaže narod). Nikoga vi niste izbacili već su vas napustili svi pošteni i savesni članovi. Zeleni, obraz se za pare nemože kupiti, a vreme izda sve folirante pa će i vas.

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Novosadjanka

  pre 1275 dana i 22 sata

  Kako samo dokoni ljudi su spremni na pljuvanje. Ok, možda vam ne odgovara što je žrna na čelu stranke. Lično, briga me šta promoviše ova stranka,ali samo zato što je žena na čelu, glasaću.

  Oceni komentar:
  3
  1
 • Novosadjanin

  pre 1274 dana i 11 sati

  Konačno da se pojavi neko da raskrinka lažne zelene koji potpisuju sa Živkovićem da navodno neće nikakvu saradnju sa SNS, a sa njima su već u koaliciji u Novom Sadu i imaju svog čoveka u pokrajinskoj vlasti.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Blok

  pre 1274 dana i 10 minuta

  Ivana je iz Bloka i zato ne može da omaši. Nadamo se da Park ljubavi, koji je odlična ideja, neće biti daleko od Bloka zato što i mi hoćemo da se šetamo takvim parkom.

  Oceni komentar:
  1
  2