MINISTAR RUŽIĆ: Promena uslova za prelazak odeljenja na onlajn nastavu

MINISTAR RUŽIĆ: Promena uslova za prelazak odeljenja na onlajn nastavu

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je doneta odluka po kojoj odeljenja sa 16 učenika i manje, prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze korona virusom.

Odeljenje sa više od 16 đaka, u kojem se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model nastave, a ukoliko se u tim grupama pojavi više od troje zaraženih, grupa prelazi na onlajn nastavu.

Ružić je rekao da je takva odluka doneta danas, na sastanku sa predstavnicima Instituta "Batut", da je sistem malo inoviran, te da očekuje da će to dati rezultate. On je još jednom apelovao na ličnu odgovornost svih i pozvao građane na vakcinaciju.

Nije obrazovni sistem taj koji izaziva transmisiju korona virusa i zato ne treba diskrimisati škole, a da se ne vodi računa o onome šta se dešava van škola, naglasio je ministar.

Rekao je da još uvek nije alarmantna situacija u školama, kada je reč o broju zaražene dece, jer ne prelazi 0,54 odsto, a kod zaposlenih ne prelazi 1,2 odsto.

Ako ne dođemo do 70 i 75 odsto vakcinisanih, vrtećemo se u krug. Krajnje je vreme da se neke stvari preseku – rekao je Ružić.

Kako je rekao, važno je da se već na sledećoj sednici Kriznog štaba u skladu sa preporukama lekara donesu i neke druge mere koje će relaksirati ove negativne efekte povećanog broja zaraženih zbog godišnjih odmora.

Kaže da je do utorka bilo 4.400 zaražene dece u školama, što je 0,54 odsto, što nije samo u jednoj školi ili odeljenja.

– Nema alarmantne situacije – naglasio je Ružić dodajući da u školskom sistemu ima 1,1 milion dece.

Kaže da je danas doneta odluka za reper koji bi trebalo da bude kriterijum na nivou lokalne samuprave, koji se tiče škola, jeste da granica bude 1,5 odsto zaražene školske dece, a četiri kod nastavnog i vannastavnog osoblja.

Podsećamo, nakon sednice Kriznog štaba koja je održana 11. septembra, rečeno je da je njihov stav da deca treba da idu u školu, odnosno da se što više izbegne onlajn nastava.

Šta je ministar rekao o pravdanju izostanaka sa nastave i o testiranju đaka pročitajte na sajtu RTS-a. 

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ana

  pre 977 dana i 22 sata

  Све ћете урадити да упропастите школство и уништите живот деци. Багро!

  Oceni komentar:
  0
  0