NAŠ PREDLOG: Izlet do Dumbovačkog vodopada i pećine Beli Majdan (FOTO I VIDEO)

NAŠ PREDLOG: Izlet do Dumbovačkog vodopada i pećine Beli Majdan (FOTO I VIDEO)

Lepo vreme zahteva lepe šetnje, a gde drugo do na Frušku goru, koja obiluje prirodnim bogatstvima vrednim posete?

Fruškoj gori ne treba dodatno predstavljanje, s obzirom na to da se većina vas dobro upoznala sa njenim sadržajima. Ipak, sigurno postoji nešto što niste stigli da obiđete, a sve vreme vam je tu, nadohvat ruke. Došlo je vreme da to ispravite.


Svega petnaestak kilometara od Novog Sada deli nas od skrivenog dragulja Vojvodine – Dumbovačkog vodopada. U pitanju jedan je od najtraktivnijih vodopada na Fruškoj gori, koji je ujedno najveći i najbogatiji vodom. Do njega je moguće doći iz nekoliko pravaca: od manastira Beočin, manastira Rakovac, izletišta Brankovac i kroz vikend naselje Dumbovo. Staze su različite dužine i zahtevnosti, ali svaka ima svojih čari. Jedna od dužih je ona kroz Dumbovo, od kojeg ćete do vodopada prepešačiti nešto više od dva i po kilometra, ali je nju najjednostavnije savladati, jer je teren većinom ravan i nema većih uspona. Pauzu je zgodno napraviti gde god poželite, a pogodna je i za malo stariju decu, koja mogu da izdrže duže šetnje.


Kako do nje?
Ako idete iz pravca Novog Sada, prođite skretanje za Rakovac i produžite 1.700 metara, do skretanja za Dumbovo. Kada uđete u selo, pratite glavni put sve do prvog račvanja, na kojem je potrebno da skrenete desno, dok na sledećem skrećete levo. Jedan uspon i kilometar asfaltiranog puta dele vas do šumske staze koja vodi ka vodopadu. Ubrzo nakon što se nađete na zemljanom putu, naići ćete na tablu sa natpisom "Dumbovački vodopad" i planinarske markacije koje će vas pratiti duž cele staze.


Šetnja će vam lakše pasti tim pre što ćete se kretati kroz gustu listopadnu šumu, prošaranu šarmantnim Dumbovačkim potokom. Šum vode, pesma ptica i magični prizori krošnji drveća, kroz koje se stidljivo promalja sunce, učiniće da se osećate kao na filmskog setu "Gospodara prstenova". Tamo iskoristite priliku da bolje pogledate biljne vrste, odmorite uz potok i udahnete mirise prirode.


Kada budete čuli malo jači huk vode, znaćete da ste stigli na željenu lokaciju. Ispred vas će se ukazati vodopad visine pet metara, sa čije desne strane se nalaze stepenice. Kao nagradu za pređene kilometre, dobićete očaravajući prizor i pogodno mesto za pravljenje fotografija, koje će vam produžiti uživanje i po povratku kući.


Vratiti se možete istim putem, ili, ukoliko ste se odlučili za zahtevniju avanturu, uputite se uzbrdo ka Brankovcu ili Rakovcu. Ako se popnete stepenicama uz vodopad, nakon 700 metara uspona dolazite na nadmorsku visinu od 385 metara, gde se nalazi vrh Kobilica. Ukoliko ste fizički dovoljno spremni, koju god putanju da odaberete nećete pogrešiti.


Kada ste već blizu, preporučujemo vam da iskoristite priliku da odete do Rakovca, obiđete manastir i posetite obližnju pećinu. Na 100 metara udaljenosti od manastira, ugledaćete putokaz za Beli Majdan i za deset minuta hoda, neasfaltiranim putem uzbrdo, stići na odredište.


Pećina Beli Majdan je nekadašnji rudnički kop, iz kojeg je do 1937. godine vađen kaolinski granit. Prvo što ćete videti kada stanete pred nju jeste ulaz u glavnu dvoranu, visoku do četiri metra, čiji svod drže kameni stubovi. Unutar nje videćete tragove kamenih blokova vađenih iz kamenoloma, a okolo se nalaze kružne stepenice, kojima možete prošetati i sagledati pećinu iz svih uglova.


Mesto je pogodno za porodične izlete, ili druženje sa prijateljima, zato što se odmah pored nalaze stolovi i klupe za odmor, kao i male tribine. Ako ponesete neko osveženje i hranu, ovde možete da provedete ostatak dana. Uživanje je zagarantovano.


Tekst, fotografije i video: Sonja Slijepčević

Oceni vest:
20
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan