NAŠ PREDLOG: Posetite spomenik "Sloboda" na Iriškom vencu (FOTO i VIDEO)

NAŠ PREDLOG: Posetite spomenik "Sloboda" na Iriškom vencu (FOTO i VIDEO)

Stigao je vikend a vi već uveliko razmišljate gde da pobegnete iz grada i kako da na lep način iskoristite slobodno vreme? Imamo predlog za vas.

Izletište Iriški venac jedno je od najlepših u sklopu Nacionalnog parka Fruška gora, a od Novog Sada je udaljeno svega 20 kilometara. Poznato je po prirodnim bogatstvima, ali i po velikom kulturno-istorijskom značaju. Smešteno na nadmorskoj visini od 450 metara, sa prijatno uređenim ambijentom, predstavlja atraktivnu lokaciju, kako za rekreativce koji se bave pešačenjem i biciklizom, tako i za porodice sa decom.
 


Iznad bogate četinarske šume, ponosno se uzdiže simbol Narodnooslobodilačke borbe protiv fašizma u Drugom svetskom ratu – spomenik "Sloboda". Prvo što ćete primetiti je visoki obelisk izgrađen od krečnjačkog kamena sa Fruške gore, a nad njim skulpturu žene, koja podignutim rukama simbolično poziva na ustanak. Na postolju ispod predstavljena je grupa naoružanih partizana a na bočnim stranama spomenika istaknuti su prikazi borbe i stradanja, isklesani u bronzi.


Spomenik je star već 70 godina, ali je 2017. uloženo u njegovu obnovu. Tom prilikom su postavljeni novi bronzani reljefi na severu i istoku spomenika, obnovljen je postament i potpuno renoviran plato od 2.000 kvadrata. Sređen je i prilaz, sa stepenicama i rampom za osobe sa invaliditetom. Uz to, postavljena je i rasveta, tako da ga možete da posetite i u večernjim časovima.


U blizi spomenika nalazi se park sa 850 metara dugom pešačkom stazom. Na njoj su istaknute edukativne table, koje će vas i vaše najmlađe bliže upoznati sa biljnim i životinjskim svetom naše ostrvske planine. U šetnji će vam pogled zaokupiti omiljeni vesnici proleća – visibabe, zbog kojih nećete ni primetiti da ste već stigli do vidikovca "Crni čot"
. Kada ugledate drvenu osmatračnicu, oko koje se nalazi i nekoliko klupa sa stolom, znaćete da ste na pravom mestu. Ukoliko je gužva, strpljivo sačekajte red kako bi se popeli i uživali u pogledu koji seže do Novog Sada, pa i dalje. Onima koji vole romantiku, i radije bi u ovom prizoru uživali sa svojim partnerom ili partnerkom nasamo, predlažemo da ipak biraju neki od radnih dana, kada ima manje posetilaca.


Dobro pripremljeni pešaci, koji su sa sobom poneli piće i hranu, mogu da odmore i utole glad na obližnjim klupama, prilagođenim za veća društva i porodice. Oni koji više vole restoransku ponudu, predah mogu da naprave u blizini samog spomenika. "Restoran na Vencu"
 nudi šumski doručak, vojvođansku zakusku i mnogobrojna jela sa roštilja. Tu su i specijaliteti kuće, kao što je pileći paketić, te kuvana jela poput pasulja i paprikaša od divlje svinje. Domaćini imaju i posebnu ponudu za mališane, kao i deserte za svačiji ukusu – od rezanaca sa makom ili orasima, pa sve do palačinki.


Sa ovog mesta možete da nastavite šetnju mnogobrojnim planinarsko-pešačkim stazama, pa tako ubrzo doći do manastira Novo i Staro Hopovo, obližnjeg TV tornja ili prosto kretati se bez nekog određenog cilja. Svež vazduh i rano buđenje proleća, sasvim su dovoljni za celodnevno uživanje u prirodi.

Oceni vest:
14
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • bačka republika

  pre 524 dana i 15 sati

  vid vraga, ni znao nisam sve ove godine da se spomenik tako zove, mi u bačkoj to kažemo "očli nemci, došli sremci".

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Virtualni glasač

  pre 522 dana i 22 sata

  E, moram da Vam se pohvalim. Glasao sam u Crnoj Gori. Pretpostavljam da sam glasao za Mila. Nisam državljanin, niti sam bio tamo od 2015-te. No, kad se ljudi dogovore, sve se može. Neko, ko je znao moj broj telefona me je iskoristio da glasam. Prijavio Milovoj komisiji, obavio 2 poziva u mom pravcu (nebitno što su neuspešna) i preneo moj glas da se upiše. U zdravljem mu bilo ono malo evra što je pokupio za mene!
  Kažem ja, među braćom, kada se dogovore - sve se može!

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Međutim

  pre 520 dana i 19 sati

  Posetiću spomenik kada ga renoviraju.
  Eto prilike za nove fakture!
  Kako ste samo to smetnuli sa uma?
  A ovamo, stalno neke havarije, pa malo Miletić...
  A ovako grandiozna investicija samo čeka anekse... prosto plače, pa ispod nečiji restoran i okretni janjci...
  Oli vam kakovi četnici to ne daju?
  Šta je, predvideli tu Dražin spomenik, ono kao Draža otvarao Sremski front?
  *** cenzurisano ***

  Oceni komentar:
  1
  2