"Nova": Više od 30.000 građana Srbije mora u roku od osam dana da vrati novac banci

"Nova": Više od 30.000 građana Srbije mora u roku od osam dana da vrati novac banci

Veliki broj građana, koji su pre dve godine dobili sudsku presudu i povraćaj novca od banaka, usled nezakonite naplate obrade kredita i osiguranja kod Nacionalne korporacije, dobili su pre neki dan reviziju te presude i nalog da u roku od osam dana vrate novac banci i to bez prava žalbe.

U udruženju potrošača "Efektiva" za "Novu" su potvrdili da se ovo sve češće događa od kada je Vrhovni kasacioni sud 16. septembra prošle godine dopunio svoj stav iz 2018, kada su građani tužili banke zbog nezakonite naplate troškova obrade kredita.

Do sada je više od 200.000 tužbi podneto u ovim predmetima. Od septembra prošle godine je između 20.000 i 30.000 tužilaca dobilo reviziju pravosnažne presude.

List i portal Nova.rs su kontaktirali Vrhovni kasacioni sud, ali nisu dobili odgovor.

Dejan Gavrilović iz "Efektive" ovakvu praksu suda ocenjuje kao skandaloznu i kao "teror nad građanima".

Do 16. septembra su svi dužnici dobijali presude, banke su sve redom gubile i to je čak Vrhovni kasacioni sud potvrđivao. A onda im je neko naložio da promene stav i od tada su banke počele da dobijaju sporove, iako pre toga nikad nijedna banka nije dobila spor na Vrhovnom sudu. Šta se to desilo, pa su 16. septembra odlučili da sada sude u korist banka? Da li je nezavisno sudstvo ono koje tri godine sudi u korist dužnika i sad im kaže: "Vratite i platite troškove bankama za novac koji vam je ona nezakonito uzela" – pita se Gavrilović.

On navodi da je Vrhovni sud svojim stavom prvo "navukao" ljude da tuže banke, a onda im "sada kaže da vrate sav iznos nazad i još druge troškove, te će banke još dodatno da zarade u celoj priči".

Šta je tu još skandaloznije? Čitao sam najnoviju reviziju Vrhovnog suda koji se više ne drži ni te svoje dopune stava, jer su u njoj rekli da je odredba o naplaćenim troškovima na ime obrade kredita ništavna ako banka nije u predugovornoj fazi dala ponudu dužniku iz koje se vidi da će mu biti naplaćeni svi ti troškovi. U najnovijoj reviziji kažu da više ni ponuda nije bitna, već je dovoljan plan otplate. Dakle, svi koji imaju plan otplate će izgubiti spor. Malo je reći skandal, ovo je zločin – ocenjuje Gavrilović.

Za ovu praksu Vrhovnog kasacionog suda kaže da u Srbiji "ne postoji pravni sistem i da više ne postoji poverenje u sudstvo" i pita se "čemu suđenje ako je danas onako, a sutra ovako". Navodi i da su revizije pravosnažno donetih presuda vanredni pravni lek i da Vrhovni sud njih potvrđuje, preinačuje ili vraća na ponovno odlučivanje.

Tu nema pomoći, sudska presuda kaže da moraš da vratiš pare u roku od osam dana i ako ne vrate ovi će da pokrenu izvršenje pa će troškovi biti još veći. To je teror nad građanima – poručuje Gavrilović.

On savetuje svima da 3. aprila izađu na izbore i promene ovaj "zločinački sistem".

Podsećamo, "Efektiva" je ranije savetovala građane da ne odustaju od tužbi protiv banaka.

Oceni vest:
8
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan