Od četvrtka obustava železničkog saobraćaja između Novog Sada i Subotice zbog izgradnje brze pruge

Od četvrtka obustava železničkog saobraćaja između Novog Sada i Subotice zbog izgradnje brze pruge

Infrastruktura železnice Srbije objavila je da će od sutra biti obustavljen železnički saobraćaj između Novog Sada i Subotice, zbog nastavka radova na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta

Zbog izgradnje brze pruge Novi Sad-Subotica-državna granica Kelebija od 7. aprila će neprekidno biti zatvorena deonica Rasputnica Sajlovo-Vrbas-Aleksandrovo Predgrađe, piše portal 021.rs.

Tokom obustave železničkog saobraćaja između Novog Sada i Subotice, vozovi će saobraćati osnovnim pomoćnim prevoznim pravcem Novi Sad/Novi Sad Ranžirna-Rasputnica Sajlovo-Odžaci-Bogojevo-Sombor-Subotica i dopunskim pomoćnim prevoznim pravcem Novi Sad/Novi Sad Ranžirna-Rasputnica Sajlovo-Rimski Šančevi-Orlovat-Zrenjanin-Banatsko Miloševo-Senta-Subotica.

Infrastruktura železnice Srbije rekonstruisala je prethodno regionalne železničke pravce Novi Sad-Bogojevo i Senta-Subotica, kako bi njima železnički saobraćaj mogao nesmetano da se odvija tokom izgradnje pruge za velike brzine.

Pruga Novi Sad-Subotica-Kelebija duga je 108 kilometara. To je treća deonica pruge za velike brzine od 200 kilometara na sat kroz Srbiju, od Beograda do granice sa Mađarskom.

Radovi na deonici Novi Sad-Kelebija počeli su u novembru 2021. Do sada, u prvoj fazi, odvijali su se oni radovi koji nisu zahtevali obustavu železničkog saobraćaja između Novog Sada i Subotice.

Rok za završetak radova je 33 meseca od potpune obustave saobraćaja na celoj trasi od Novog Sada do Subotice. To znači da je završetak brze pruge Novi Sad-Subotica planiran do kraja 2024. godine. Izvođač radova je kineski konzorcijum "China Railway International" i "China Communications Construction Company", vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara.

Kako prenosi portal 021.rs, zbog radova na izgradnji brze pruge između Novog Sada i Subotice, od 7. aprila će privremeno biti izmenjena organizacija putničkog saobraćaja na relaciji Novi Sad/Novi Sad Ranžirna-Bogojevo-Sombor-Subotica. Od sutra privremeno neće saobraćati vozovi koji polaze iz železničke stanice Novi Sad Ranžirna u 04.10 za Sombor i u 20.05 sati iz Sombora za Novi Sad Ranžirnu.

Takođe, od sutra neće saobraćati voz koji iz Sombora polazi u 9.00 sati za Suboticu, kao i voz koji iz Subotice u 11.10 sati polazi za Sombor.

Pored toga, još tri voza od sutra će promeniti vreme polaska. Tako će voz koji je do sada u 04.05 sati polazio iz Sombora za Novi Sad Ranžirnu, od sutra kretati u 04.15 sati iz Sombora i u Novi Sad Ranžirnu stizati u 06.35. Voz koji po redu vožnje iz Sombora polazi u 16.45 za Suboticu, od sutra kreće u 16.55 i u Suboticu stiže u 18.07. I najzad, voz koji je do sada polazio iz Subotice u 07.00 sati za Sombor, od sutra će kretati u 07.40 i u Sombor dolaziti u 08.52 sata. Ostali vozovi na pruzi Novi Sad/Novi Sad Ranžirna-Bogojevo-Sombor-Subotica saobraćaju od 7. aprila kao i do sada.

Podseća se da od 3. marta ove godine vozovi za prevoz putnika na relaciji Novi Sad-Bogojevo-Sombor-Subotica i obratno privremeno polaze iz železničke stanice Novi Sad Ranžirna i tu dolaze. Na relaciji Novi Sad-Novi Sad Ranžirna i obratno organizovan je prevoz putnika autobusima.

Polazak autobusa je sa platoa ispred železničke stanice Novi Sad do stanice Novi Sad Ranžirna dvadeset minuta pre planiranog polaska voza po redu vožnje. Iz železničke stanice Novi Sad Ranžirna ka stanici Novi Sad autobusi polaze deset minuta nakon dolaska voza.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan