Polovina mladih želi da se iseli iz Srbije, trećina doživela nasilje

Polovina mladih želi da se iseli iz Srbije, trećina doživela nasilje

Polovina mladih u Srbiji oseća se anksiozno, svaki drugi doživeo je nasilje, ali je sve više onih koji nasilje opravdavaju – to su rezultati godišnjeg izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji.

Kad mladi u Srbiji diplomiraju, u proseku posao čekaju dve godine. To je samo jedan od problema sa kojima se suočavaju.

Vidimo da je stopa nezaposlenosti mladih, iako je bolja u odnosu na ranije godine, i dalje izuzetno visoka. Više od 50 odsto mladih ne zarađuje uopšte, veći deo njih je u obrazovnom sistemu, ali jako mali broj, od onih mladih koji zarađuje, ima veća primanja u odnosu na prosečnu potrošačku korpu – kaže Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih.

Polovina često oseća anksioznost, sedamdeset odsto bori se sa stresom, potvrđuju istraživanja.

Položaj studenata je ugrožen sada zbog rastuće cene iznajmljivanja stanova i zbog malog broja studentskih domova koji su njima dostupni što stvara veliki pritisak i na porodice, ali i na studente koji često moraju da rade kako bi mogli sebe da podrže dok studiraju – dodaje Pejićeva.

Više od trećine je pretrpelo fizičko i digitalno nasilje, skoro tri četvrtine verbalno, a seksualno svaki peti mladi čovek. Zabrinjava i to što više od 40 odsto njih nasilje opravdava. Dvostruko više nego 2022. godine.

Meni je žao što i dalje svaka škola bez obzira na veličinu nema bar jednog psihologa i jednog pedagoga koji bi dodatno bili ojačani da mogu da se bave mladima da mogu da im pomognu. Drugi sistem je zdravstveni. U neko ranije vreme, postojala su razvojna savetovališta pri domovima zdravlja koja su bila u okviru redovnog zdravstvenog osiguranja i koja su jedno vreme jako dobro radila, neki tragovi postoje sada. Moj poziv i apel je zdravstvenom sistemu da aktivira taj mehanizam – ističe Biljana Lajović, psiholog.

Istraživanje sprovedeno od proleća do leta pokazuje i da bi polovina mladih i dalje da se iseli iz zemlje.

Oceni vest:
4
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • I treba da odu

    pre 109 dana i 21 minut

    Najveće nasilje je krađa glasa. Nema većeg nasilja, nego kad budeš suočen da će ostati na vlasti sistem koji si želeo da smeniš.

    Oceni komentar:
    4
    11
  • humanista

    pre 108 dana i 8 sati

    Ja znam psihologa koji ima licencu za rad sa decom i omladinom i koji pune 3 godine ceka na zaposlenje, obilazio je skole slao mejlove ali dzaba, nikog to ne interesuje.
    Porazavajuce za mladog coveka.

    Oceni komentar:
    0
    7
  • Slučaj iz Norveške

    pre 108 dana i 6 sati

    U Norveškoj primaju, odnosno traže takve psihologe, čak iz Mađarske ih dobavljaju.
    Plata za vaspitačicu u dečjem vrtiću je 5000 evra, na to ide porez 30%.
    Znam ljude, zato pričam. Sad, zamisli 2 takve plate. Pa zamisli kupljenu veliku kamenu kuću na 2 sprata, sopstveni mol i jahticu od 13m. Uz novi auto. E, sad to sve spakuj u jedan jedini kredit, doduše na 30 godina. I onda ljudi se žale, kažu, visoka im rata od 1500 evra mesečno.Pa... ostane vam dovoljno...

    Oceni komentar:
    1
    4
  • rada

    pre 107 dana i 2 sata

    Bili i videli!
    Bili - Videli - Pobegli!
    Ko voli - neka izvoli.
    SVUDA PODJI - KUĆI DODJI!!
    Stranac u svakoj sredini OSTAJE STRANAC.
    DODJOŠI su večiti DODJOŠI!!!

    Oceni komentar:
    1
    0