Prava radnika u Srbiji se sistematično krše

Prava radnika u Srbiji se sistematično krše

U izveštaju Fondacije Centra za demokratiju, stanje radničkih prava u Srbiji u toku 2020. godine ocenjeno je prosečnom ocenom 1,78, što je pogoršanje u odnosu na prošlu godinu kada je ona iznosila dva.

Kao i prošle godine, Srbija je i u toku 2020. godine, prema oceni Međunarodne konfederacije sindikata, zemlja u kojoj se sistematično krše prava radnika. Zbog krize izazvane epidemijom Kovida-19, stanje radničkih prava dodatno se pogoršalo u odnosu na prošlu godinu, piše "Politika".

Prema izveštaju u oblasti radnog prava došlo je do drastičnog usporavanja normativnih aktivnosti, uzrokovanog epidemijom i održavanjem parlamentarnih izbora. Usvojen je jedini dokument javne politike planiran za 2020. godinu i to Akcioni plan za poglavlje 19 – socijalna politika i zapošljavanje, a u odnosu na 2019, dodatno je smanjen broj inspektora rada, kao i broj sprovedenih nadzora. Zbog toga je stanje kada je u pitanju samo radno pravo dobilo goru ocenu u odnosu na prošlu godinu – 1,33.

U fondaciji podsećaju da je u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u 2019. godini zabeležen najveći broj smrtnih povreda na radu u poslednjih nekoliko godina, čak 54, dok je broj povreda na radu porastao za zabrinjavajućih 30 odsto u odnosu na lane. Isto kao i u 2019, do novembra ove godine nije usvojen nijedan propis koji je vlada planirala u ovoj oblasti za ovu godinu.

Stanje u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu dobilo je ocenu dva, kao i u prošlom izveštaju. Stanje u oblasti socijalnog dijaloga Evropska komisija ocenila je na isti način kao i u prethodnom izveštaju – socijalni dijalog je i dalje slab. Na sednicama Socijalno ekonomskog saveta nisu razmatrane mere upravljanja krizom izazvanom epidemijom. Nije utvrđen nijedan predlog zakona planiran u ovoj oblasti za 2020. godinu, ni predlog zakona o štrajku, ni predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalno-ekonomskom savetu.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Damir

    pre 1212 dana i 7 sati

    Pa tako je
    Eto u vodovodu od nove godine ostaje bez posla 100 ljudi
    Sretna vam nova godina

    Oceni komentar:
    0
    3