Pravosnažna presuda u korist Dragane Arsić: Apelacioni sud odbio žalbu suvlasnice Galensa

Pravosnažna presuda u korist Dragane Arsić: Apelacioni sud odbio žalbu suvlasnice Galensa

Apelacioni sud u Novom Sadu odbio je žalbu Sanje Petrić, suvlasnice kompanije "Galens Invest" i potvrdio prvostepenu presudu, kojom je odbijen njen tužbeni zahtev da joj Dragana Arsić isplati ukupno 800.000 dinara na ime nematerijalne štete za povredu časti i ugleda, za strah i duševne bolove i prava na imovinu.

Na Fejsbuk stranici Pokreta Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG) objavljeno je da je Apelacioni sud osporio sve žalbene navode.

Sud nalazi da je događaj od 9.10.2021. simbolična akcija usmerena na skretanje pažnje javnosti na delovanje institucija i ukazivanje na to da su vlasnici privatnih parcela koje se nalaze u granicama Nacionalnog parka Fruška gora u obavezi da omoguće prolaz ljudima, kako u naučnoistraživačke tako i rekreativne svrhe... – jedan je od navedenih citata iz presude koji je Pokret OŠFG preneo svojim pratiocima. 

U presudi se napominje i da je skup građana prijavljen policiji, te da se među okupljenim građanima nalazio i policajac u civilu a "u delovanja građana nije bilo nasilničkog ponašanja protiv integriteta bilo kog od zatečenih lica na imanju u vlasništvu tužilje".

Tužilja nije boravila na imanju u vreme okupljanja građana te stoga objektivno nije mogla osetiti strah za ličnu bezbednost – zaključeno je.

 

Podsetimo, ovo je jedan od pet postupaka koje je bračni par Petrić pokrenuo protiv Arsić i drugih aktivista OŠFG, za istu protestnu šetnju.

Galens tužio ekološke aktiviste, traže oko dva miliona dinara i zatvor za Draganu Arsić

U junu ove godine, Osnovni sud u Novom Sadu odbacio je tužbu Sanje Petrić protiv Dragane Arsić i Nikole Arežine za naknadu materijalne štete nastale na protestu na brdu Kesten te je prvostepenom odlukom naložio Sanji Petrić da tuženim aktivistima isplati troškove parničnog postupka u iznosu od 106.500 dinara.

U maju je, po žalbi Nebojše Petrića, Apelacioni sud preinačio prvostepenu odluku i naložio Dragani Arsić da mu plati 70.000 dinara jer ga je nazvala "tajkunom" i nanela "duševnu bol zbog povrede časti", kao i troškove suđenja u iznosu od 83.300 dinara. Ovaj novac su u rekordnom roku skupili građani.

Zbog reči "tajkun", Apelacioni sud preinačio presudu protiv aktivistkinje Dragane Arsić

Prethodno je, krajem novembra, Sanja Petrić povukla krivičnu tužbu kojom je traženo godinu dana zatvora za Arsić dok je krajem decembra sud odbio tužbeni zahtev Nebojše Petrića protiv Arsić.

Odbrana je sve vreme tvrdila da su u pitanju takozvane SLAPP tužbe (Strategic Lawsuit Against Public Participation) kojima je jedini cilj da se aktivisti zastraše.

Detaljnije o tužbama protiv ekoloških aktivista pročitajte OVDE.

Oceni vest:
15
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Tužna priča o herojki

    pre 246 dana i 16 sati

    Bravo Sud!
    Pa ti ljudi su se osilili i došli posred Nacionalnog Parka da otimaju narodu imovinu! I još bi da tuže!

    Oceni komentar:
    2
    15
  • IZNOGUD

    pre 246 dana i 15 sati

    Možda ipak ima nekog Boga....Dobra vest !

    Oceni komentar:
    1
    16