"RAJSKA BAJKA": Čarobno mesto na Fruškoj gori drugačije od svih restorana

"RAJSKA BAJKA": Čarobno mesto na Fruškoj gori drugačije od svih restorana

Smešteno u samoj šumi, a nadomak Novog Sada, na Paragovu, sve ljubitelje prirode očekuje jedno potpuno novo i neobično mesto, koje nije ni nalik na lokale koje znate. Zamisao je da ovo bude mnogo više od kafića, restorana i prenoćišta, a mi smo obišli bajkoviti šumski kutak i uverili se da je u njemu jednako prijatno i leti, kada se ljuljate na ljuljaškama, i zimi, kada pijete topli napitak pored pucketave vatrice.

Ideja o "Rajskoj bajci" rođena je u srcu Gorana Marinkovića, duhovnog učitelja, pisca i preduzetnika još pre nekih desetak godina. Od tada, Goran je zamišljao prostor u magičnoj šumi, na Fruškoj gori, u kom će ljudi moći da osete mir, povezanost sa prirodom i sličnost sa drugima oko sebe, jer toliko je stvari koje nas međusobno povezuju kao ljude.

 


Pre dve godine, odlučio je da udruži snage i energiju sa svojim prijateljima i saradnicima, stručnjacima iz raznih oblasti i pozvao ih je u osnivački tim. Tako je krenulo da se odmotava klupko događaja koji su proširili ideju "Rajske bajke" i koji su napokon postavili njene temelje. U avgustu ove godine mesto je konačno otvoreno za posetioce.

Ovo mesto je namenjeno pre svega ljudima koji teže povratku u sopstveni mir i ponovnoj konekciji sa prirodom. Ljudima koji znaju da je luksuz zapravo priroda i prirodno okruženje i žele da imaju prostor da odu na mesto na kom će moći da se igraju kao dete, ili pak uživaju u sopstvenom društvu i saberu svoje misli ili jednostavno podele srećne trenutke sa svojim najdražim prijateljima i porodicom. Uz mogućnost da protrče bosi po travi i ujedno pojedu obrok od pet zvezdica ili pak da odspavaju okruženi prirodom u najudobnijem mogućem krevetu, želimo da im pružimo spoj prirodnog, slobodnog, iskrenog i vrhunskog, kvalitetnog i hedonističkog – kaže Ana Renovica iz tima ovog lokala.

Rajska bajka je, ukratko, platforma za povratak sebi, rad na sebi i uživanje u sadašnjem trenutku. Kafić i restoran uskoro planiraju da prošire na mnoge aktivnosti, poput večeri poezije, dana slikanja, vajanja, arapskih plesova, jahanja kroz šumu, tradicionalnih plesova, kulturne večeri različitih naroda i narodnosti Vojvodine, traženje blaga u prirodi, sajmova malih preduzetnika i preduzetnica, dana joge, dana borilačkih veština, dana sporta u prirodi, ekoloških dana, pospremanja prirode, različitih radionica za pravljenja sveća, sapuna, ajvara i džemova, kao i niz edukacija i radionica.

Otvoreni smo za svaku vrstu saradnje i želimo da "Rajska bajka" služi kao platforma za podršku lokalnoj zajednici i svim ljudima koji stvaraju neke lepe stvari. Time obuhvatamo ceo krug naše misije i povezujemo se sa svim onima koji stvaraju neki bolji i lepši svet – dodaje Ana.


Koncept mesta jeste da u svojoj finalnoj fazi ima kućice u šumi, kafić, restoran i mesto za radionice, sportske aktivnosti i male sajmove i promocije lokalnih malih preduzetnika i preduzetnica.

Za sada se krećemo malenim, ali za nas velikim koracima. Naše putovanje otpočelo je otvaranjem vrata našeg "Rajskog kafića" i "Rajskog piknika" na otvorenom i zatvorenom, gde se piju aromatične kafe sa prirodnim sastojcima, pića od ruže i uživa u pikniku sa svojim najmilijima. Ne planiramo nagli rast, jer niko od nas nigde ne žuri i želimo da svaki aspekt naše usluge bude zaista dobar. Sledeća faza otpočela je upravo sada i donosi nam otvaranje "Rajskog restorana" sa šumskom hranom spremljenom sa ljubavlju i sastojcima lokalnih proizvođača. Trenutno smo u fazi potpune adaptacije zimskog restorana "Rajske bajke" sa pogledom na celu šumu. Uskoro izbacujemo i kompletan zimski meni – pojašnjava Renovica.

Nakon toga, u planu im je otvaranje ekoloških kolibica za odmor, prenoćišta i romantičnog skrovišta. Na zimu bi trebalo da počnu sa radom i prve kućice, koje će, kako kažu, oživeti sve one knjige Hari Potera, Gospodara prstenova i dovesti priče vila i slovenske mitologije. Paralelno sa ovim kolibicama, biće postavljena i mesta za radionice, rad iz prirode, sala za tim bildinge, radionice i sportske aktivnosti, uključujući i jogu, ples vatre i sl...


Ukratko, "Rajska bajka" za nas predstavlja stanje mira, prihvatanja i samopouzdanja. Mesto koje nudi susret sa samim sobom i tišinu propraćenu osmehom. Naše poimanje luksuza je priroda, kreacija i inovacija. Osnov brenda ogleda se u radu na sebi, rekonekciji sa prirodom i harmonizacijom našeg bića sa okruženjem. Razlog i svrha našeg postojanja je pre svega unapređenje zajednice u kojoj živimo. Mi želimo da zaista napravimo razliku i da donesemo mir, napredak i blaženstvo, koje želimo da stvorimo ne samo za naše goste, već i za sve ljude koji dođu u kontakt sa nama – opisuje Ana.

Stoga je njihova podrška usmerena i ka malim preduzetnicima i manufakturama, kroz saradnju sa lokalnim dobavljačima organske hrane, slikarima, umetnicima i fondacijama koje žele da ovaj svet učine boljim mestom. "Budi promena koju želiš da vidiš u svetu" je oslonac svega što stvaraju.

S obzirom na to da radimo drugi mesec, odziv je zaista neverovatan. Iz nedelje u nedelju svedočimo sve većoj ekspanziji i navali gostiju. Gosti su uglavnom oduševljeni energijom prostora i lepotom prirode. Kažu da se oseća neka posebna magija već kada zakorače preko našeg mostića i kao da zaista ulaze u samu bajku. Već imamo i svoje stalne goste - prijatelje kuće, koji su nas otkrili i sada su postali naša stalna postavka i oni zbog kojih se naša duša mnogo raduje. Upravo ovakve goste i ovakve odnose mi i želimo da imamo. Želimo da svako ko se pojavljuje kod nas oseća ovo mesto kao svoj drugi dom u kom se može opustiti i uživati satima. Često nam se desi da gosti koji nas posete i koji inače imaju aktivnije navike, odsede četiri sata u uživanju i onda pogledaju u sat i ne shvataju kako nisu osetili to vreme, jer su ga proveli u uživanju – zadovoljno tvrdi ova mlada žena.

Ona kaže da se ponekad dešavaju se i razočarenja, jer neki gosti dođu i očekuju roštilj, pa se jako razočaraju što toga kod njih nema. Neki očekuju da mogu da se igraju loptom i ometaju druge goste u njihovom miru, pa i oni budu tužni, što takvo ponašanje ovde nije podržano.

Svedeni meni od nekoliko jela, sa kojim smo krenuli nije od starta uključivao veganska i vegeterijanska jela, koja su oduvek kod nas bila u planu, te smo i to brzo nadomestili. Znamo da su vegani i vegeterijanci veliki broj naših gostiju te smo se potrudili i tek ćemo se truditi da upotpunimo zaista predivna tri menija u kojima će svako ko se raduje Rajskoj bajci moći uživati – ističe ona.

Na jelovniku se nalaze i neka prilično neobična jela, sa zanimljivim sastojcima, tako da je boravak na ovom mestu u svakom smislu nešto izazovno i drugačije.

Oceni vest:
30
12

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Katarina

    pre 927 dana i 12 sati

    Kič i kič i kič,fuj.

    Oceni komentar:
    84
    25
  • Snezana

    pre 927 dana i 12 sati

    Puna podrska eh da je vise takvih mrsta..samo napred dragi moji

    Oceni komentar:
    10
    58
  • Vanja

    pre 927 dana i 11 sati

    Predivno i čarobno mesto gde zaboravis na vreme!

    Oceni komentar:
    7
    38
  • Daniela

    pre 927 dana i 10 sati

    Uzivancija

    Oceni komentar:
    11
    31
  • Andjela

    pre 927 dana i 9 sati

    Divno nam je bilo, usluženi u najbržem roku, rajski caj predobar

    Oceni komentar:
    13
    28
  • Mikii

    pre 926 dana i 21 sat

    Da li je to mesto pet friendly?

    Oceni komentar:
    8
    19
  • Rajska bajka

    pre 926 dana i 12 sati

    Hvala svima na prelepim komentarima i hvala i onima koji se ne vide kod nas. Sve je to za ljude. @Miki pet friendly smo. ☺️

    Oceni komentar:
    4
    28
  • Za Human friendly

    pre 926 dana i 10 sati

    Moram sad da pitam, da li ste Human friendly?
    Jer, ako ste pet friendly, i ja dovedem tigra ili opasnog psa, treniranog za borbe pasa, a bez ikakve zaštite okoline, jer eto može mi se, kuca neće dobra je, došao sam dobrim autom, sijam novac, imam nekog i u Partiji da me zaštiti i skloni sudski postupak... ako taj i takav pet friendly pas napadne nekog od Vaših gostiju - kako Vi postupate?
    Ili se pravite da ne vidite, što je u suštini najlakše?
    Ili zovete policiju, jer gost maltretira psa, eto - iznervirao ga je - mora da je loš čovek?

    Mislim, sve su ovo pitanja koja se kriju iza Pet Friendly statusa.
    Zato Što Pet Gazde često nisu friendly.
    Svetski status obožavanja pasa ne znači da svi gosti to odobravaju, te mnogi gosti i neće da vam dođu kada čuju za pet friendly i mogućnost da oko njih trči 5-6 pasa.
    Jer to više nisu pudlice i ostale male rase, već često opasnost po život sa ko zna kakvim vlasnikom - koji to zakonski može da izvodi.

    Oceni komentar:
    43
    85
  • Romanista

    pre 926 dana i 8 sati

    @human friendly
    Ne verujem ljudima koji ne vole pse,ali zato verujem psima koji ne vole ljude.

    Oceni komentar:
    37
    52
  • Vlasnik jednog restorana

    pre 926 dana i 8 sati

    Druze human friendly,
    a gde si ti to video da u pet friendly restoranima psi slobodno trce i ujedaju ljude???
    Probleme prave nevaspitana deca istih takvih roditelja koji misle da ako su dosli u restoran to podrazumeva urlanje,jurcanje,i sve one stvari koje su inace normalne za decu,ali na igralistu,ne u restoranu.Roditelji su za to vreme zauzeti slikanjem za instagram i telefonima,jer boze moj...pa to su deca.

    Oceni komentar:
    23
    74
  • Samo pitam

    pre 926 dana i 7 sati

    Interesuje me još nešto, od vas ljubitelja pasa, vas nepoverljivih prema lošim ljudima, a koje dijagnostikuje živinče.
    Ko će od vas da ode do semafora na Limanu 4, bul.Cara Lazara parna strana, kod Doma Zdravlja, pored limanske Telekom centrale "Šantić'".
    Tamo stoje od jutros dva komada fekalije psa, dužine oko 12cm a širine oko 1,5 cm.
    Cenim da je manje od vučjaka bilo, možda pudla možda onaj pas viršla što ujede i vlasnika a stalno laje. I baš je pored stuba semafora.
    Neko bi trebao, pre pozivanja na prava.

    Oceni komentar:
    22
    30
  • Vlasnik jednog restorana

    pre 926 dana i 5 sati

    @samo pitam
    Za izmet pasa na ulici nisu krivi psi,nego njihovi vlasnici.
    Obrni-okreni ponovo dolazimo do toga da su krivi ljudi...
    Vlasnik sam tzv. opasnog psa,uvek je na kaisu,nosim kesice za izmet i onda me pita zena cije dete baca papir od sladoleda na travu kupim li izmet za psom ??

    Oceni komentar:
    5
    46
  • Šta da ti kažem, ne valja ovo

    pre 926 dana i 4 sata

    E moj vlasniče restorana, takvi kao ti su u manjini.
    I tačno je ono što si rekao za decu, ali takvoj porodici možeš i imaš prava da narediš da napusti restoran jer uznemiravaju goste. Vlansiku oštrog psa i psu teško da možeš.
    Jedan komentar mi nije objavljen, istinit i argumentovan, ali verovatno predugačak i uplašio bi ljude. Ali, šta mogu kad je tako, samo sam naveo istine.
    ovo što se sada dešava, nikako nije dobro ni za pse ni za ljude.
    A uporedio bi to sa jednim udruženjem na 4 slova, koje se jednako finansira iz istih izvora,
    samo iz jednog razloga, da posvađa ljude. Naravno, ne smem mu napisati ime ni porediti.
    Zapitaj se zašto ne postoje udruženja istog tipa koja štite ptice, divlje životinje, morska stvorenja i vrste u nestajanju - finansirana i medijski podržana jednako kao što su to danas psi.
    Jednostavno zato, jer se oko toga ljudi neće posvađati. Biće jedinstveni.
    Psi su nešto, oko čega se ljudi zaista različito ponašaju, mnogi zloupotrebljavaju trenutni položaj psa, i tvrdim ti biće velikih čuda oko toga.
    Ti i ja, da sednemo za sto, brzo bi stvorili pravila, podršku i sve oko toga.
    A nekim čudom država ni da mrdne prstom.
    Ti i onaj što fabrikuje pse za borbe u istom košu.
    Država se boji da ide protiv pasa, jer je to sada svetski IN, i razapeli bi i političare i medije koji bi drugačije pokušali da nešto objave. Ku'š na Psa, sunce ti žarko...
    Podseća li te to na neki još problem i udruženje?
    E, pa vidiš to je cilj.
    Sukobiti ljude, što je u gradu očas posla, biće gore nego kod navijača, znam.
    I verovatno si video onaj današnji slučaj na Kamenjaru, kada je čovek tresnuo psa o zemlju.
    Ne ide to u dobrom pravcu, a ja samo pokrećem teme, kad vidim nešto.
    I veruj mi jednu stvar.
    Sa mnom je tako, da samo prvi počnem da radim nešto što kasnije postane pokret.
    A i ljudi koji nemaju i ne žele pse imaju pravo na pokret.

    Oceni komentar:
    4
    13
  • Sonja

    pre 926 dana i 3 sata

    Često puštaju samo ako se rezerviše.
    Takva mesta su za ignore.

    Oceni komentar:
    12
    22
  • Marija

    pre 926 dana i 3 sata

    Nikad više. Čeka se predugo na hranu koja je preskupa i neukusna, a još odeš gladan.

    Oceni komentar:
    10
    21
  • Samo kazem

    pre 926 dana i 2 sata

    Pa najbolje da se mogu i psi dovoditi.
    Pa mislim stvarno...

    Oceni komentar:
    21
    9
  • Rajska bajka

    pre 926 dana i 1 sat

    Zatvoreni restoranski deo za sada nije planiran za životinje ali prostor u kafiću i ogroman prostor na otvorenom jesu. Mnogi lokali u Novom Sadu (preko 500 lokala uključujući i Promenadu) su Pet Friendly i kao što neki ljudi mogu da dovedu svoju decu sve dok se ona lepo ponašaju, to važi i za ljubimce. I kućni ljubimci su živa bića vredna ljubavi, a u budućnosti će biti prilike za odvojene zone za ljubimce, za decu i za ostale goste, pa da svi dobiju svoje parče mira i raja. Sve je rešivo kada su ljudi željni rešenja. Ljubimo vas i grlimo!

    Oceni komentar:
    7
    30
  • Rajska bajka

    pre 926 dana i 1 sat

    Hvala i svima onima koji su nam dali svoje kritike. Svi naši gosti koji su dolazili više od jednom znaju da kritike usvajamo i korigujemo i da su ovo prvi meseci našeg rada, a da je odziv ljudi neverovatan i nekada nemoguć za uslužiti u jednom trenutku. I u samom tekstu pisali smo o svojim slabostima i manama i kako se trudimo da ih unapredimo. Praštajte, ko može, ko ne može… i to je u redu. Ljubimo vas i grlimo i želimo sreću na nekim drugim
    mestima koja vas ispunjavaju.

    Oceni komentar:
    7
    15
  • Svaka reč je istinita

    pre 926 dana i 1 sat

    Daleke 1984-te godine sam otišao do Beča. Obesno momče komunizma. Sam.
    Upoznah tamo jednog Beograđanina, udatog za Bečlijku. Fin čovek.
    Odvedoše ti oni mene na večeru, na Knolcov Tanjir (ono što je Srbiše poznato kao Bečka Šnicla).
    Elem, fensi mesto, navozasmo se u becirku za parking. Polupuno, dobismo mesto, dugački sto sa separeom, drveni. Naručismo i čekamo hranu, pivo je tu.
    Uto ulazi jedna hoh-baka sa Lesikom, vaspitanom, dresiranom. Stara je to Bečlijka, ej.
    Sede ti Lesika pored mene na ugao. Znači, bukvalno sede na stolicu i šape na sto.
    Tanjir ispred nje. Gledam, ne verujem. 1984-ta jeste, ali ne Orvelova.
    Lepa Lesika, baka manje lepa. Dođe hrana, dođe šnicla, poče baka nožem da seče tu šniclu na manje delove, kako bi ova to lakše izela.
    Pojedoh ja ono moje, pojedoše ovi i odosmo svojim putem, baka i Lesika ostaše.
    Reče meni ovaj naš, da je "Kod njih to sada normalno."
    Mesto je Pet friendly, to je tada bilo tek ušlo u modu kod njih i bilo je veoma važno.
    Ljudi su smatrali da su IN, ako to urade.
    Inače, mesto jeste bilo popularno po kvalitetu i obimu Knolcovog tanjira, ali bilo je mesta.
    Nije bilo potrebno rezervisati. Ko će mu ga znati, zašto.

    Oceni komentar:
    6
    15
  • Dušan

    pre 926 dana i 48 minuta

    Predivno provedeno nedeljno popodne, kao da je iz samog raja izašlo. Moja porodica i ja smo uživali u svakom momentu provedenom na ovom divnom mestu.

    Usluga je bila na nivou i konobar je bio i više nego prijatan. Osmeh koji se pojavio na njegovom licu dok nas je služio odavao je utisak kao da smo stari prijatelji i divno nam je izneo sve što ova bajka može da ponudi.

    Veoma prijatno iskustvo začinila je kratka šetnjica šumicom. Sve je zaista kao izmišljeno, a opet kod nas, na dohvat ruke.

    Oduševljenje koje smo familijarno odneli sa sobom kući trajalo je čitav dan! Opet ćemo doći i radujemo se novom druženju na ovako divnom mestu.

    Trebalo bi da je više ovakvih prelepih prostora.

    Oceni komentar:
    5
    7
  • Kristina

    pre 926 dana i 35 minuta

    Raj za dušu. Priroda i uživanje. Dolazim redovno i svaki put sam bila zadovoljna :)

    Oceni komentar:
    6
    5
  • Sara

    pre 925 dana i 23 sata

    Kakvi lepi romani i kreativno stvaranje u komentarima

    Oceni komentar:
    2
    8
  • Nadica

    pre 925 dana i 23 sata

    Predivno mesto u prirodi sa nasmejanim osobljem. Savršeno za opuštanje, ispijanje kafe i prilika za susretanje sa divnim i raznovrsnim gostima koji imaju za cilj užitak i mir. Jedva čekam da proradi zatvoreni restoranski deo i vidim šta nam je Rajska Bajka pripremila u narednim danima.

    Oceni komentar:
    2
    3
  • Vila

    pre 925 dana i 22 sata

    Mesto koje osetiš srcem i dušom, zaboraviš na vreme i prepustiš se magičnom svetu prirode. Obožavam ovo mesto!

    Oceni komentar:
    4
    5
  • Svetlana

    pre 925 dana i 21 sat

    Mesto je lepo i na lepoj lokaciji. Danas kada su sve bašte zbijene i okružene bukom,saobraćajem i izduvnim gasovima pravi je luksuz popiti kafu na takvom mestu, ili jesti . Opušteno,pre,posle ili između šetnji kroz šumu,sve to čini fantastičan doživljaj. Svi greše,pa ako su na početku onda će vremenom ispraviti te greške. Vidi se po tekstu da se trude i to je lepo,pa i to što hoće svima da udovolje jelovnikom, dozvolom za dovođenje kućnih ljubimaca. Kome se ne sviđa ne treba da ide .Ne shvatam te polemike jel nekome po volji ili nije. Vetar u leđa njima u radu ali dunuti i onima koji neće da podrže,da odu dalje. Ne vidim potrebu za negativnim komentarima.

    Oceni komentar:
    3
    7
  • Bojana

    pre 925 dana i 12 sati

    Znači za roditelje sa decom nema mesta!? Bože mili, koja deca u prirodi mogu da stoje mirno a da ne trče? Kakvi su to ljudi kojima ne smeraju psi koji ce da piškaju svuda okola a dečija igra, skika i vika smetaju? Ja ovo ne razumem. Sve podržavate, ali da napomenete nema ovo, nema ono. Niko se loptom nece igrati gde se sedi a da se jede gde su psi mozda je to nekom ruzno. Eto ja sam gadljiva, i smeta mi da gledam psa koji se slobodno da se licka gde mu volja i piška naokolo. Decu vodimo u prirodu isključivo da budu slobodna u igri, zabavi, da trče, to za njih uživanje u prirodi i za nas. Hvala lepo, tekstom očigledno, nisu svi dobrodošli.
    Šta onda raditi tu, biti snob?

    Oceni komentar:
    27
    28
  • Rajska bajka

    pre 925 dana i 10 sati

    @Bojana jako mnogo porodica dolazi kod nas sa decom i neprestano se vraćaju i preporučuju nas i svojim prijateljima. Jedina stvar koja nije dozvoljena je lopta preko stolova i tanjira, uništavanje imovine i skakanje po stolovima sa kojih se ruča. Niko od naših gostiju se nikada nije uvredio zbog ovoga jer verujemo da to nije dozvoljeno ni u njihovim kućama, pa tako ni u našoj.

    Za one kojima smetaju psi dok jedu, postoji natkrivena bašta restorana. Pet Friendly ne znači u bašti sedi 1000 ljubimaca, niti da oni terorišu ljude oko sebe, već da se nekada zadesi jedan ili dva psa koji sede uz svoje vlasnike ili trče po šumi… A vrlo često se desi da uopšte nema ljudi sa ljubimcima, kao i u svim drugim lokalima u Novom Sadu. Prosto dajemo ljudima pravo da dovedu ljubimce i sa njima uživaju i ne diskriminišemo ih zbog toga, sve dok se ne uzurpira mir većine.

    Kod nas su dobro došli svi oni željni mira među ljudima. Potpuno je u redu ako se neki ne vide u tome i odluče da idu na neka druga prelepa mesta koja rezonuju sa njima i njihovim potrebama. Hvala na tome što Vam je dovoljno stalo da date svoje sugestije.

    Oceni komentar:
    8
    16
  • Ana

    pre 925 dana i 4 sata

    Hoce li kod nas ista ostati od prirode, i da li ce ona ostati javna, slobodna da svi dodju i ostanu par sati u miru i tisini, da kampuju, a da nema bojazni da ce naici na privatne posede, privatizovana jezera, reke i obale i sume... i da sve moraju da plate, i plivanje u jezeru, reci, moru, sedenje pored reke, na obali mora, okeana, ... Sta se ovo desava?! Sve se grabi, a nista se ne odrzava, ne ostaje nista za ljude koji bi da sede, provedu vreme u prirodi, da je ostave netaknutu, da priroda moze da zivi i podari nam iznova svoju lepotu. Nemamo vise zelene trave po planinama, niti gustih suma po istim.. A ni po ravnicama nije nista bolje. Unisteno sve od prirode.. Samo profit, privatizacija svega i permakultura unistena skroz. Videli od ovih iz gradova, gradi gde ti padne na pamet, zakloni nekome pogled, pa da iz dnevne sobe moze da gleda u komsijsku sijalicu, umesto na park, suncane predele, ima vestacku svetlost, sta ce mu sunceva.. Strasno sta se uradilo ovoj planeti i prirodi..

    Oceni komentar:
    4
    15
  • Rajska bajka

    pre 924 dana i 23 sata

    @Ana slažemo se apsolutno sa vama i ponosno možemo reći da su svi dobro došli da sede i uživaju kod nas i da smo mi apsolutno svesni da smo deo prirode i da se nalazimo unutar nje a ne obrnuto. Priroda nije privatna već javna stvar. Ljudi normalno prolaze kroz naš posed ili sede negde u okolini bez obaveze da nešto plate. Priroda je javno dobro. ☺️

    Otkako smo ušli na posed, a i otkad znamo za sebe, šumu tretiramo kao svetinju, očistili smo preko 8.000 kvadrata šume od raznog smeća, sami nosili i iznosili pala i posečena stabla, koja su bila nebezbedna i posečena i ostavljena da istre, oslobađali drveća bršljenova koji ih napadaju. U saradnji sa zaštitarima prirode radimo svaki naš korak i mislimo da je to jedini način za svestan doprinos prirodi. Svi koji su sa nama od početka mogu na društvenim mrežama videti još uvek dokumentovane akcije čišćenja potoka, šume i sklanjanje trulih stabala koji su gušili travu. I ovih priča će tek bi… Mi na ovaj način želimo da doprinosimo i otvoreni smo za sve sugestije kako da se unapredimo.

    Oceni komentar:
    5
    9
  • Nesa

    pre 924 dana i 23 sata

    Koliko ste se svi nasrali, muka mi je i da dolazim.

    Oceni komentar:
    5
    13
  • Tako je Nešo

    pre 924 dana i 20 sati

    I treba da se zna ko je pet friendly, pa da znamo da ne dolazimo mi ostali.
    Neka budu samo za petove restoran, klupski.
    Ne može i jare i pare.

    Oceni komentar:
    10
    13
  • Dejan tubic

    pre 920 dana i 12 sati

    Sve pohvale osoblju hrana je odlična i mjesto oduševljava na prvi pogled

    Oceni komentar:
    4
    2
  • Covek

    pre 903 dana i 4 sata

    Ko je jaci ovi sto mrze kerove il ovi sto mrze decu ili ovaj predivni magicni restoran ciji PR poredi decu i kerove... upucajte se svi

    Oceni komentar:
    7
    9
  • Covek

    pre 902 dana i 14 sati

    Ko je jaci ovi sto mrze kerove ili ovi sto mrze decu hahah ili ovaj predstavnik restorana koji poistovecuje decu i kerove... upucajte se svi zajedno

    Oceni komentar:
    7
    9
  • Borko

    pre 765 dana i 23 sata

    Sto se pasa tice - napolju ih ni ne vidite. Ogroman je prostor.
    Sto se dece tice - nije guzva, imaju gde da trce. Nije problem.
    Sto se restorana tice - cene malo jace od grada, mozda i ok jer je lokacija super. Ukus super.

    Ali duvanski dim... joj. Putujem jako mnogo, ne biste verovali koliko je lako odviknuti se od dima na mestima gde se jede i pije. Restoran je toliko bio zadimljen zimus da se ukusi i mirisi nisu mogli raspoznavati. To samo kod nas i u Turskoj mozete videti u 2022. godini...

    Oceni komentar:
    2
    11
  • За Фрушку гору

    pre 764 dana i 8 sati

    Колико слаткоречивости и неистине у чланку. Онај ко није покушао тамо провести време сигурно ће се преварити па доћи. Заборавили су написати колико су стабала посекли да би направили свој појам раја, у већ постојећем рају - а то је нетакнут Национални парк Фрушка гора. Након шетње шумом пожелели смо ту одморити и ручати. На вратима нас је дочекала хостеса са фасциклом и питањем "Имате ли резервацију?" Направили сте новокомпоновани фенсерај, примитивно.

    Oceni komentar:
    0
    9
  • Mima

    pre 763 dana i 23 sata

    Bili letos dok Jos nije zazivelo,svidelo nam se

    Oceni komentar:
    2
    1