Raste broj obolelih od groznice Zapadnog Nila

Raste broj obolelih od groznice Zapadnog Nila

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su u Srbiji do 2. septembra registrovana 62 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Prijavljeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda (16), Južnobačkog (17), Zapadnobačkog (7), Sremskog (6), Južnobanatskog (4), Srednjobanatskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Nišavskog (2), Severnobanatskog (1), Mačvanskog (1) i Pomoravskog (1) okruga.

Obolele osobe su muškog (34 slučaja) i ženskog pola (28 slučajeva), starosti od 18 do 89 godina.

Kako navodi Batut, do 30. avgusta u državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice prijavljeno je ukupno 287 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to u Italiji (134), Grčkoj (90), Francuskoj (15), Mađarskoj (15), Rumuniji (28), Nemačkoj (3) i Španiji (2). Registrovan je i 21 smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to: u Grčkoj (11), Italiji (6) i Rumuniji (4).

U Severnoj Makedoniji prijavljen je jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom preporučuju se mere lične zaštite od uboda komaraca poput upotrebe repelenata, nošenja odeće dugih rukava i nogavica.

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan