REŠENJE NA POMOLU: Opština Temerin dobiće fabriku vode

REŠENJE NA POMOLU: Opština Temerin dobiće fabriku vode

Čini se da će građani Temerina najzad dobiti zdravu vodu za piće.

Kako prenosi eKapija, JKP "Temerin" je raspisao tender za projektovanje fabrike vode na izvorištu Staro Đurđevo.

Kako smo već pisali, u opštini Temerin se već decenijama u pijaćoj vodi beleži konstantna pojava većeg sadržaja arsena i amonijaka od dozvoljenih, a zbog koncentracije arsena je još krajem 2003. izabranjeno korišćenje vode za piće iz vodovodne mreže na teritoriji cele opštine.

Sada je konačno krenula realizacija najavljivane fabrike pijaće vode.

Kako je navedeno u projektnoj dokumentaciji, Staro Đurđevo je drugo po važnosti za snabdevanje pijaćom vodom naselja Temerin, Sirig i Bački Jarak u temerinskoj opštini.

Izvorište Staro Đurđevo, po svojim hidrogeološkim svojstvima i fizičko-hemijskim kvalitetom sirove vode, u odnosu na ostala izvorišta, kao i položajem u odnosu na dva najveća naselja u opštini, najpovoljnije je za snabdevanje cele Opštine i očekuje se da će postrojenje za preradu bunarske vode na ovom izvorištu imati najmanje operativne troškove kod tretmana sirove bunarske vode – stoji u dokumentaciji.

Predmet javne nabavke je istraživanje tehnologije za pripremu vode za piće iz izvorišta Staro Đurđevo na istraživačkom poluindustrijskom postrojenju (PILOT-u) za pripremu vode za piće u okviru kojeg će se razmatrati načini za uklanjanje arsena i amonijaka iz vode, a zatim, na osnovu dobijenih podataka, i priprema projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za pripremu vode za piće za opštinu Temerin.

Tender je otvoren do 20. decembra, a detalje pročitajte OVDE.

Izvor: eKapija

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Geolozima

  pre 725 dana i 14 sati

  Ispod Siriga vam je ogromno jezero netaknute vode, u;aureno u kre;njaku.
  Trebaće nam u ratu, bavite se time.

  Oceni komentar:
  0
  0